Do 10.000 eura za nova radna mjesta

U Vladi pripremaju drugi poziv za učešće u projektu dodjele novca za podsticanje investicija
0 komentar(a)
Vladimir Kavarić, Foto: Luka Zeković
Vladimir Kavarić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.01.2016. 07:10h

Ministarstvo ekonomije i Sekretarijat za razvojne projekte pripremaju drugi javni poziv za učešće u projektu dodjele novca za podsticanje direktnih investicija, saopšteno je “Vijestima” iz resora kojim rukovodi ministar Vladimir Kavarić.

Iz Ministarstva nijesu mogli da preciziraju datum kada će poziv biti raspisan, ni ukupan iznos novca za tu namjenu.

Podsticaji se obezbjeđuju na osnovu posebne Vladine uredbe kao bespovratna podrška.

Uredba je usvojena 30. januara prošle godine, a prvi javni poziv je raspisan šest mjeseci kasnije. Ukupan budžet za podsticanje za prošlu godinu bio je milion eura.

Iz Ministarstva ekonomije su kazali da je nova uredba usvojena krajem prošle godine i da je promijenjena u odnosu na prvu. Novina je da su blaži kriterijumi za dodjelu novca za investicione projekte kojima se planiraju ulaganja i zapošljavanja u opštinama u sjevernom i središnjem regionu, izuzev Glavnog grada.

"Uzet je u obzir ekonomski status i procenat nezaposlenosti manje razvijenog dijela države i uvažen predlog predstavnika opština tih regiona. Novom uredbom je izmijenjen način vrednovanja pojedinih kriterijuma za dodjelu novca”, kazali su iz Ministarstva ekonomije.

Uredbom je definisano da se finansijski podsticaji mogu dodijeliti domaćim i stranim firmama koje namjeravaju da investiraju najmanje pola miliona eura i otvore najmanje 20 novih radnih mjesta u periodu od tri godine, koji se smatra investicionim periodom.

Iz Ministarstva su objasnili da se podsticaji mogu dodijeliti i za investicione projekte čija je minimalna vrijednost ulaganja 250 hiljada eura, a kojima se obezbjeđuje zapošljavanje najmanje deset novih radnika u roku od tri godine od zaključivanja ugovora o korišćenju novca.

"Uredba definiše finansijske podsticaje za nove investicije u Crnoj Gori i ima za cilj unapređenje poslovnog ambijenta države i povećanje konkurentnosti privrede. Teži se privlačenju novih investitora, povećanju zaposlenosti, naročito u manje razvijenim područjima, kao i uravnoteženju regionalnih razlika”, naveli su iz Ministarstva.

Novina u izmijenjenoj uredbi je da će korisnik podsticaja morati da dostavi bankarsku garanciju za svaki od tri zahtjeva za isplatu novca, umjesto ranije jedne garancije.

Kriterijumi za dodjelu novca zavise od broja bodova koji se dodjeljuju na osnovu posebnih kriterijuma. Minimalni iznos koji se može dodijeliti je 3.000 eura, a maksimalni 10.000 eura.

Vlada ovaj projekat radi u saradnji sa organizacijom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) čiji je konsultant Mlađan Dinkić, bivši srbijanski ministar ekonomije koji je sličan projekat uspješno sproveo u toj državi. Plan je da se novac koji investitor bespovratno dobije u državni budžet ipak vraća kroz plaćanja redovnih poreza i doprinosa na zarade radnika i drugih dažbina.

Prošle godine šest preduzeća dobilo 1,32 miliona eura

Nakon prvog poziva šest preduzeća je dobilo 1,32 miliona eura za otvaranje 239 novih radnih mjesta.

Mesopromet je dobio po 6.000 eura za otvaranje 100 radnih mjesta (ukupno 600 hiljada eura) u novom pogonu u Bijelom Polju, a Farmon MP iz Danilovgrada za fabriku farmaceutskih proizvoda po 4.000 eura za 50 radnih mjesta (200 hiljada eura).

Za 40 novih radnih mjesta u hotelu Berane Beton grup predviđeno je po 4.000 eura (160.000 eura). Securitas Montenegro Nikšić dobio je po 3.000 eura za 50 radnih mjesta u monitoring centru u Podgorici (150.000 eura).

Pelengić trade iz Bijelog Polja je dobio po 4.000 za 33 radna mjesta (132.000 eura) u novoj pilani na Žabljaku, a Fabrika stočne hrane iz Spuža po 4.000 za 20 radnih mjesta (80.000 eura).

Bonus video: