Do 2022. imaćemo 2.100 soba, u Ulcinj ulažemo 280 miliona eura

“Interesuju nas i Herceg Novi, Kotor, Bečići, praktično veći dio crnogorske obale. To bi za Crnu Goru značilo za 5 godina 2.100 soba, 2.500 zaposlenih, 100.000 gostiju 700.000 noćenja, 25 novih aviona koji bi slijetali na podgorički aerodrom”, naveo je Milojević
116 pregleda 0 komentar(a)
Karisma, Foto: Karisma
Karisma, Foto: Karisma
Ažurirano: 13.04.2017. 17:32h

Međunarodna hotelska grupa Karisma Hotels&Resorts želi da ulaže u crnogorski turizam ne samo na ulcinskoj rivijeri, već i na drugim lokacijama na primorju i sjeveru Crne Gore.

Saša Milojević , operativni potpredsjednik korporacije sa sjedištem u Dominikanskoj Republici, rekao je “Vijestima” da planiraju da ulože 280 miliona eura u narednih pet godina u renoviranje i izgradnju hotela na Velikoj plaži i Adi Bojani, ako pobijede na tenderu, koji bi uskoro Vlada trebalo da raspiše za zakup na 30 i 90 godina.

“U renoviranje postojećih hotela Olimpik i Belvi, planiramo ulaganje od oko 20 miliona eura, kao i gradnju 400 novih soba u narednih tri do pet godina sa investicijom od oko 60 miliona. To znači da bismo imali oko 600 soba i investiciju od oko 80 miliona eura”, rekao je Milojević u jednom od desetak ljetovališta Karisme na meksičkoj Rivijeri Maja.

“Ako pobijedimo na tenderu odmah bi počelo renoviranje Olimpika i Belvija, koje bismo otvorili što je prije moguće. Nove hotele isto tako bismo počeli graditi, pa bi za sezonu 1919. ovo već bilo spremno”, kazao je Milojević .

On je dodao da za Adu Bojanu planiraju da u prvoj fazi za četiri do pet godine ulože 200 miliona eura i izgrade 1.500 soba, sportske terene i kongresne dvorane, a 20 do 25 odsto kapaciteta biće otvoreno cijele godine za pripreme vrhunskih sportista. To znači da Ada neće ostati samo nudistička destinacija.

“Interesuju nas i Herceg Novi, Kotor, Bečići, praktično veći dio crnogorske obale. To bi za Crnu Goru značilo za 5 godina 2.100 soba, 2.500 zaposlenih, 100.000 gostiju 700.000 noćenja, 25 novih aviona koji bi slijetali na podgorički aerodrom”, naveo je Milojević .

On nije želio da otkrije konkretne lokacije za koje su zainteresovani.

Grupa crnogorskih novinara obišla je prošle sedmice ljetovališta KHR na Rivijeri Maja o trošku kompanije, i uvjerila se u vrhunski kvalitet njihove raznovrsne ponude za visoko platežne turiste uglavnom iz SAD, Kanade i Velike Britanije.

“Ukoliko se dogovorimo sa Vladom, planiramo da kombinujemo ljetnji turizam sa zimskim. Obišli smo dio Crne Gore na sjeveru i mislimo da ima ogroman neiskorišćen potencijal. Možemo da otvorimo vrlo interesantne kapacitete i rezorte, koji će raditi preko cijele godine - kada se završi sezona krajem oktobra na moru, počinje sezona na planini i to garantuje stalno otvorene hotele i posao zaposlenima preko cijele godine”, rekao je Milojević .

Karisma Hotels Adriatic već je preuzela hotel Ruža Vjetrova u Dobroj Vodi kod Bara sa 114 soba, koji će u maju početi da radi pod novim imenom Vind Rouz, koji takođe planiraju da dograde do 2021. do 300 soba.

KHA ima hotele u Makarskoj i ostrvu Kalamota, a planira ljetovalište i na Platama kod Dubrovnika, te jedan u Beogradu. Milojević je rekao da je Crna Gora jedan od njihovih prioriteta razvoja na jadranskoj obali.

“Smatramo da Crna Gora ima jednu od najljepših obala na svijetu, a da nije dovoljno razvijena. Mislim da tamo možemo da razvijemo turizam na fantastičan nivo, da to bude jedna od vodećih elitnih destinacija u Evropi i svijetu. Sa poslovnog stanovišta i sa stanovišta biznisa i našeg razvoja mislim da je to idealna destinacija za nas, a važno je i za Crnu Goru ne samo zbog radnih mjesta. Razviće se taj trenutno nerazvijeni dio obale”, rekao je Milojević . “Za nas je vrlo važno da to uradimo strateški, planski, vodeći računa o životnoj sredini, što je vrlo važan dio naše poslovne politike”.

Strateški partner Karisme je TUI, među najvećim tur operatorima na svijetu, koji sada puni veliki procenat njihovih kapaciteta.

“TUI nam sada dovodi turiste iz cijele Evrope - iz Velike Britanije, nordijskih zemalja, Švajcarske, Austrije, Francuske, Švajcarske... Sa njima imamo ugovor za sve destinacije u kojima imamo hotele. Plan je da sa TUI uđemo u vrlo važnu poslovnu saradnju i u Crnoj Gori”, rekao je Milojević .

On je kazao da će veliki dio koncepata za hotele u Crnoj Gori raditi po dogovoru sa TUI.

“Oni imaju dosta koncepata za porodične hotele, hotele isključivo za odrasle, koji se opet razlikuju međusobom, zavisno odakle dolaze turisti. Planiramo da napravimo različite proizvode po njihovim i našim već postoječim konceptima u ovom dijelu svijeta, a neki će biti novi u Crnoj Gori, gdje mislimo da dovedemo turiste iz cijele Evrope. Mislim da će 85 odsto naših kapaciteta popuniti TUI”, rekao je Milojević .

Karisma planira i da otvori centar za obuku budućih zaposlenih u Crnoj Gori, poput onih na drugim svojim destinacijama.

“Naše ime na hotelu znači kvalitet. Možemo da imamo najljepše hotele i najrazvijeniju infrastrukturu, ali ako usluga u tima hotelima nije na nivou koji evropski ili svjetski turista očekuje, sve je uzaludno. Prioritet u svim našim destinacijama je obuka radne snage, imamo centre za edukaciju i obuku u Meksiku, Jamajci, Dominikanskoj Republici”, rekao je Milojević.

Agrokor neće ulagati u Crnu Goru

Milojević je rekao da Agrokor , problematični hrvatski gigant koji je sa KHR i TUI suvlasnik kompanije Karisma Hotels Adriatik preko koje bi išla investicija, neće ulagati u Crnu Goru.

“Karisma grupa će u CG ući bez Agrokora, koji nije u toj priči. Ali će biti nekih drugih partnera i investitora. Ali će sve ulagati naša grupa od svog novca i bankarskih kredita”, rekao je Milojević.

Hrvatski mediji pišu da će Agrokor izaći iz vlasništva KHA.

Manjinski akcionari HTP Ulcinjska rivijera, čija skupština 27. aprila treba da odluči o tenderu, protivi se davanju hotela u zakup i zalaže se za druge modele privatizacije.

“Zadovoljni smo podrškom od lokalne zajednice i Vlade, i mislimo da je to za nas i Crnu Goru ispravan put. Nadam se da ćemo biti pobjednici tendera i da ćemo moći da ostvarimo naše planove i ciljeve. Ponuda će biti vrlo ozbiljna”, rekao je Milojević.

Bonus video: