Do jula puca socijalni budžet

Sve socijalne pomoći i naknade u martu iznosile 11,1 milion eura, a budžet za cijelu 2016. predviđen na 72 miliona eura
7 komentar(a)
Pare, novac, Foto: Shutterstock
Pare, novac, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.04.2016. 17:53h

Iznos od 72 miliona eura, koliko je ovogodišnjim budžetom predviđeno za isplate socijalnih naknada, biće potrošen već u julu, a ukupno bi do kraja godine moglo nedostajati oko 50 miliona eura, pokazuju podaci Ministarstva rada i socijalnog staranja na čijem je čelu Zorica Kovačević.

Da bi se izbjegla mogućnost prekida isplate socijalne pomoći potrebno je u naredna dva mjeseca uraditi rebalans budžeta, kojim bi se obezbijedio nedostajući dio novca.

Za januar, februar i mart već je isplaćeno 26,4 miliona eura, odnosno više od trećine ukupne godišnje sume za socijalnu pomoć, a mjesečni izdaci rastu. Isplata svih naknada u januaru iznosila je 6,9 miliona eura, februaru 8,4 miliona da bi u martu bila 11,1 milion eura, što znači da će za još najviše četiri mjeseca biti potrošen cijeli godišnji budžet.

Ukoliko bi se ovaj iznos, preostalih devet mjeseci do kraja godine, zadržao na 11 miliona bilo bi potrebno još 99 miliona, odnosno sa dosadašnjom isplatom ukupna suma bi bila 125 miliona eura ili 53 miliona više od plana.

Ovaj iznos najviše raste zbog naknade za majke sa troje i više djece. Ukupan iznos ove naknade za januar bio je 1,68 miliona, u februaru 3,26 miliona, a u martu 5,93 miliona. Odnosno za tri mjeseca je isplaćeno 10,8 miliona eura. Ukoliko bi se ovaj iznos zadržao na sadašnjih šest miliona mjesečno, jer je većina onih koji imaju pravo na naknadu do sada ostvario to pravo, ukupan iznos za preostalih devet mjeseci bio bi 54 miliona, odnosno sa već isplaćenim 64 miliona eura.

U martu osim 5,9 miliona za naknade majkama sa troje i više djece, 1,4 miliona usmjereno je na porodiljska odsustva, milion za tuđu njegu i pomoć, 857 hiljada za meterijalno obezbjeđenje, za korisnike lične i porodične invalidnine 320 hiljada, za dječji dodatak 282 hiljade,...

Prema izvještaju Ministarstva finansija za januar i februar ove godine, za socijalnu zaštitu i penzije isplaćena su 82 miliona eura, što je šest manje od plana. Za isplatu penzija potrošena su 4 miliona manje - 65 miliona, a još dva “ušteđena” su na ostalim pravima iz socijalne zaštite.

Bonus video: