Do septembra će se znati ko i za koliko gradi TE

Za drugi blok se prijavilo pet kompanija iz Kine, po jedna iz Češke, Slovačke i Poljske
94 pregleda 0 komentar(a)
TE Pljevlja, Foto: Arhiva Vijesti
TE Pljevlja, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 05.07.2013. 17:35h

Vlada namjerava da u septembru izabere najpovoljniju ponudu za drugi blok termoelektrane u Pljevljima, a u decembru treba da donese poseban predlog zakona kojim će se definisati izgradnja tog važnog energetskog projekta.

Model je sličan onom za autoput, jer država neće objaviti tender za gradnju, već na osnovu dostavljenih ponuda izabrati onu kompaniju koja će dobiti posao.

Za drugi blok TE interesuje se 10 kompanija od kojih je osam dostavilo ponude, i to pet iz Kine i po jedna iz Češke, Slovačke i Poljske. Te kompanije finalne ponude treba da dostave do kraja avgusta.

Ponuđači iz Kine su Čajna mašineri inžinjering korporejšn (CMEC), Čajna Gezoba grup (CGGC), Čajna inviromental Enerdži holdings (CEE HOLDINGS), Poverčajna i dizajn institut i Čajna nešnal elektrik inžinjering (CNEEC). Iz Češke je ponudu dostavila Škoda praha, Slovačke Istoenergo grupa i iz Poljske mješoviti konzorcijum firmi. Kompanije koje su iskazale interesovanje, a nijesu dostavile ponude su Rusatom oversiz iz Rusije i SNC lavalin internešnal iz Kanade.

Ponuda kineske Gezoba grupe je, prema nezvaničnim informacijama, vrijedna oko 300 miliona eura, dok je ponuda čeških investitora oko 10 odsto skuplja i bila bi oko 307 miliona.

Do decembra je predviđeno i pripajanje Rudnika uglja, u kojem italijanski A2A ima najveće pojedinačno vlasništvo

Do decembra je predviđeno i pripajanje Rudnika uglja, u kojem italijanski A2A ima najveće pojedinačno vlasništvo, Elektroprivredi gdje je A2A suvlasnik i upravlja EPCG. To su tražili Italijani. Iz opozicije i SDP-a je najavljeno da će to podržati samo ako ne ugrozi većinsko vlasništvo države u energetskoj kompaniji.

U informaciji o izgradnji drugog bloka TE, koja je juče usvojena, objašnjeno je da je potrebno taj posao zakonski definisati zbog rizika koje projekat nosi od kojih su najvažniji ekološka pitanja, izgradnja i usvajanje detaljnog prostornog plana Opštine Pljevlja i eksproprijacija.

Predlog zakona treba da rade ministarstva ekonomije i održivog razvoja i turizma, EPCG i Rudnik.

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić kazao je da su bazične performanse projekta bile vrijednost investicije od 366 miliona eura i prosječna cijena po megavatu oko milion i po eura.

„Na stolu imamo ponudu od oko 300 miliona eura, a nisam precizan do kraja jer će se definitivna finansijska ponuda odrediti kroz proces pregovaranja. Važno je naglasiti da se projekat ne zasniva na izdavanju državnih garancija, već će se finansirati na bazi onoga što su unutrašnji potencijali EPCG.Tu mislim na ugovor o prodaji struje u nastupajućem periodu ili na bazi kolaterala na ono što je imovina EPCG“, istakao je Kavarić, dodajući da je EPCG prošle sedmice poslala finalno pismo svim ponuđačima.

Najavljeno je i da će tender za davanje koncesija za korišćenje osam vodotoka za izgradnju malih hidroelektrana biti naredne sedmice.

„Tender će obuhvatiti osam vodotoka i to dva u Šavniku, dva u Plavu i po jedan u Bijelom Polju, Andrijevici, Beranama i Plužinama, ukupne energetske vrijednosti oko 12 i po megavata. Investicija je vrijedna oko 20 miliona eura“ kazao je Kavarić.

Najavljeno je i da će tender za davanje koncesija za korišćenje osam vodotoka za izgradnju malih hidroelektrana biti naredne sedmice

Vlada je imenovala Odbor direktora operatora tržišta u kome će biti pomoćnik sekretara Sekretarijata za razvojne projekte Biserka Dragićević, pomoćnik ministra ekonomije Marko Vujović i savjetnik potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Goran Jovetić. Predsjednik će dobijati naknadu od jedne prosječne plate u državi, a polovina tog iznosa je za članove.

Promjena akciza, cigarete skuplje

Vlada je juče usvojila predlog izmjena i dopuna Zakona o akcizama, kojima se predviđa povećanje specifične akcize na cigarete sa 30 na 35 centi po paklici, odnosno sa 15 na 17,5 eura za 1.000 komada. Poskupiće kad parlament usvoji izmjene. U budžetu se očekuje prihod od četiri do pet miliona eura po osnovu tog povećanja. Rokšpedove i cigarete Filipa Morisa već su skuplje za 20 centi.

Iz Ministarstva finansija je objašnjeno da je u cilju postepenog približavanja obavezujućem minimalnom iznosu akcize u EU, predloženo i smanjenje proporcionalne stope sa 36 na 35 odsto od maloprodajne cijene cigareta.

„Ta fiskalna struktura specifične i proporcionalne akcize predlaže se kako bi se osigurala stabilnost tržišta, smanjio prostor za nelegalnu trgovinu cigareta i osigurali stabilni prihodi. Uz to, omogućava se izvjesnost i sigurnost budžetskih prihoda u budućnosti, kao i manja zavisnost od tržišnih okolnosti i cjenovnih politika duvanskih kompanija”, navode u izvještaju.

Definisano je da se od 1. januara 2015. sa liste akciznih proizvoda ukloni kafa, što je predviđeno Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju. Poljoprivrednicima će se omogućiti da vrate ukupno plaćene akcize na gorivo koje se koristi kao pogonsko za mehanizaciju koja služi za obavljanje poljoprivredne djelatnosti

Bonus video: