Dobit Crnogorskog Telekoma manja za četvrtinu

„Broj Extra TV priključaka povećao se za 1,7 hiljada, odnosno tri odsto, na 64,4 hiljade. Extra TV je zadržao vodeću poziciju na TV tržištu, sa 40,9 odsto udjela, zahvaljujući visokom kvalitetu i velikom broju interaktivnih funkcija“, navodi se u saopštenju
81 pregleda 4 komentar(a)
Dojče Telekom, Foto: Beta/AP
Dojče Telekom, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 30.04.2015. 13:36h

Neto dobit Crnogorskog Telekoma u prvom kvartalu ove godine iznosila je 3,6 miliona eura, što je 25 odsto manje u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Iz kompanije je saopšteno da je poslovna dobit, prije plaćanja kamate, oporezivanja, depresijacije i amortizacije (EBITDA), kada se isključe specijalni efekti, iznosila osam miliona eura, što predstavlja smanjenje od 1,6 miliona eura, odnosno 17 odsto.

„Poslovna dobit (EBIT) smanjena je u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine za 1,4 miliona eura, na 3,7 miliona eura“, navodi se u saopštenju.

Iz Telekoma su objasnili da su poslovni i finansijski rezultati u prva tri mjeseca ove godine, u odnosu na isti prošlogodišnji period, bili pod izraženim uticajem regulacije maloprodajnih i veleprodajnih cijena kao i smanjenog obima dolaznog saobraćaja.

„Prihodi su zadržali opadajući trend i iznosili su 22,8 miliona eura, što je za 1,8 miliona eura, odnosno sedam odsto, manje nego u prvom kvartalu prošle godine. Ukupni prihodi od servisa, maloprodajni i veleprodajni, smanjeni su za 2,2 miliona eura, odnosno deset odsto, u odnosu na isti period prošle godine, od čega se 50 odsto odnosi na uticaj regulacije“, dodaje se u saopštenju.

Izvršni direktor Telekoma, Ruediger Šulc, saopštio je da, uprkos značajnim regulatornim pritiscima na prihode, poslovanje kompanije ostaje solidno, zahvaljujući povećanju ICT i IPTV prihoda.

„Nastavićemo sa ulaganjima u nove tehnologije, uprkos izazovnom okruženju. Naš strateški cilj je da pružimo našim korisnicima najbolju mrežu i najbrže veze u svakom trenutku”, rekao je Schulz.

Schulz je kazao da je kompanija u prvom kvartalu ove godine potvrdila tehnološko liderstvo, uz dalje širenje i ulaganja u mrežu.

„Napravili smo važan korak, sa ukupno sto hiljada korisnika prebačenih na IMS tehnologiju. Ovaj projekat će, kako se očekuje, biti završen do kraja ove godine, kada će cijela naša baza korisnika biti povezana na najmoderniju IP mrežu“, rekao je Schulz.

On je kazao da će Crnogorski Telekom tako biti treća zemlja u Dojče Telekom grupi, gdje će svi korisnici fiksne telefonije moći da iskuse prednosti nove tehnologije, uz puno novih proizvoda, kao što je, "internet na klik", koji je već u ponudi.

„Što se tiče mobilnih komunikacija, nastavili smo sa širenjem naše 3G i 4G mreže, što nam omogućava da ponudimo najbolju pokrivenost u Crnoj Gori. Takođe smo nastavili sa uvođenjem raznovrsne ponude i za prepaid i postpaid korisnike, uz još širu ponudu ekskluzivnih uređaja, poput, recimo, od nedavno dostupnih Samsunga S6 i S6 EDGE", kazao je Schulz.

U periodu od januara do kraja marta ove godine, broj broadband priključaka povećan je za 2,8 hiljada, odnosno četiri odsto, na 78,2 hiljade.

Od tog broja, preko deset hiljada je povezano na optičku mrežu Crnogorskog Telekoma, što predstavlja rast od 33 odsto, u odnosu na isti period prošle godine.

Iz kompanije su saopštili da su uspjeli da povećaju pokrivenost optičkom mrežom za 35 odsto, tako da su sada najsavremeniji broadband servisi bazirani na optici dostupni za 40 hiljada domaćinstava.

„Broj Extra TV priključaka povećao se za 1,7 hiljada, odnosno tri odsto, na 64,4 hiljade. Extra TV je zadržao vodeću poziciju na TV tržištu, sa 40,9 odsto udjela, zahvaljujući visokom kvalitetu i velikom broju interaktivnih funkcija“, navodi se u saopštenju.

Broj korisnika mobilnog interneta porastao je u prvom kvartalu 19 odsto i iznosio je 115 hiljada.

Na kraju prvog tromjesečja korisnici Crnogorskog Telekoma koristili su 328 hiljada SIM kartica, što je četiri hiljade odnosno jedan odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Prepaid SIM baza smanjena je za 14 hiljada odnosno sedam odsto, dok je postpaid SIM baza porasla za devet hiljada.

„Telekom je zadržao lidersku poziciju na tržištu u postpaid segmentu“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: