Dobre vijesti stižu sa za KAP: Tona aluminijuma preko 2.000 dolara

Analitičar Goran Đukanović ocijenio je za "Vijesti" da je cijena aluminijuma trenutno na najvišem nivou od novembra 2014. godine
52 pregleda 0 komentar(a)
KAP, Kombinat aluminijuma, Foto: Zoran Đurić
KAP, Kombinat aluminijuma, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 20.08.2017. 20:00h

Dobre vijesti za Uniprom KAP čitavu sedmicu dolaze sa Londonske berze metala (LME), gdje je prosječna cijena aluminijuma na kraju ove sedmice dostigla nivo od čak 2.104,5 dolara.

Analitičar tržišta aluminijuma Goran Đukanović ocijenio je za „Vijesti“ da je cijena aluminijuma trenutno na najvišem nivou od novembra 2014. godine. Međutim, smatra da je ovo delikatan trenutak za proizvođače jer će im osim nešto novca, znanja i sposobnosti (vještina) za dobre poslovne odluke biti potrebno i malo sreće ovaj put.

Ranije prognoze najavljivale su rast cijene aluminijuma tek krajem ove kalendarske godine, ali se on desio u avgustu.

I vlasnik ruskog Rusala i bivši vlasnik KAP-a Oleg Deripaska prognozirao je rast cijena aluminijuma u martu ove godine, ali do 1.900 dolara po toni.

“Očekujem da će rast cijena biti u rasponu od 1.800 do 1.900 dolara po toni”, rekao je Deripaska za CNBC i dodao da će 2017. godina biti još bolja za industriju aluminijuma nego 2016. jer se pad kineske ekonomije, zbog smanjenja industrijske proizvodnje, neće desiti još dvije, tri godine.

Đukanović objašnjava da je razlog naglog rasta cijene tokom avgusta naredba kineskih lokalnih vlasti u provinciji Šandong da se do kraja jula obustavi prozvodnja 3,21 milion tona godišnje proizvodnje aluminijuma u elektrolizama koje nijesu imale dozvolu za rad.

“U cilju smanjenja štetnih izduvnih gasova iz industrije kineske vlasti su ranije ove godine najavile drastično smanjenje proizvodnje tokom zimskih mjeseci najvećih zagađivača, uključjući industriju čelika, cementa, aluminijuma i termoelektrana“, naveo je Đukanović.

Kako je dodao, fabrike koje nemaju dozvolu za rad biće zatvorene, a one koje imaju biće primorane da smanje proizvodnju.

„Do kraja godine se očekuje dalje privremeno zatvaranje fabrika i proizvodnje u termoelektranama. Međutim, China Hongqiao, najveći proizvođač primarnog aluminijuma na svijetu, zamijeniće stare zatvorene kapacitete od oko 2,5 miliona tona novim u istom iznosu, tako će ove godine zadržati proizvodnju od prošle godine (oko 6,5-7 miliona tona). Drugi po veličini proizvođač UC Rusal proizvešće oko 3,7 miliona tona aluminijuma u ovoj godini“, dodao je Đukanović.

Uprkos smanjenju proizvodnje, Kina će ove godine proizvesti između 34 i 35 miliona tona aluminijuma što je oko 55 odsto ukupne svjetske proizvodnje. Slična je, brojčano i procentualno, i potrošnja.

„Može se reći na nastupa nova era kineske industrijske proizvodnje, koja će imati ciklični karakter u budućnosti, tj. pad proizvodnje tokom zimskih mjeseci i ponovni rast u drugom i trećem kvartalu. Zato vlada skepticizam da će se problem zagađenja vazduha u Kini riješti - samo će se premjestiti umjesto u zimu na proljeće i ljeto“, dodao je Đukanović. Mnogi analitičari, čak i neki vodeći eksperti, kako je kazao, bili su skeptični oko odlučnosti kineskih vlasti da se suoči sa problemom zagađenja vazduha i da neće u potpunosti sprovesti najavljene mjere i ograničiti industrijsku proizvodnju.

„ I još ne vjeruju. Čini se, kako se stvari sada odvijaju, da je Kina nikad odlučnija da se suoči sa ovim problemom. Ovo je jedan povoljan ali i delikatan i važan trenutak za proizvođače aluminijuma u svijetu, u kom oni treba da isplaniraju proizvodnju i prodaju za narednu godin“, rekao je Đukanović.

Strani analitičari ocjenjuju da se ne radi samo o snabdijevanju.

“Postoji značajan pomak u potražnji, a Kina širi i nadograđuje svoju industriju. To stvara potražnju za aluminijumom kod lakih vozila, a avio industrija takođe izgleda vrlo zdrava i na duži rok”, kazao je za Bloomberg Siao Fu iz BOCI Global Commoditiesa.

Analitičar Citigroupa Džek Šang navodi da su rezovi u kineskoj proizvodnji dublji od očekivanih.

“To potvrđuje tezu da će se zatvaranje neovlašćenih kapaciteta strogo sprovoditi. U narednim kvartalima vidimo povećani rizik za cijene aluminijuma“, naveo je Shang.

Globalno tržište aluminijuma može se suočiti sa značajnim deficitom, navodi se u izvještaju konsultantske kompanije Wood Mackenzie.

U kineskom Šandongu je četvrtina kapaciteta prošle godine bila neovlašćena, navodi WoodMac, pozivajući se na podatke vlade.

Ovogodišnja vrijednost neovlašćene proizvodnje iznosi 3,2 miliona tona godišnje, odnosno tri miliona tona po tekućim operativnim cijenama, a ako se sve zatvori, to će predstavljati devet odsto ukupne proizvodnje nacije za 2017. godinu.

Ruski aluminijski div Rusal očekuje da će se globalni aluminijski deficit povećati između 1,7 i 1,8 miliona tona 2018. godine sa 1,3 miliona tona 2017. godine, rekao je zamjenik izvršnog direktora Oleg Muhamedšin.

Bez odgovora Uniprom KAP-a o troškovima proizvodnje

Iz Uniprom KAP-a biznismena Veselina Pejovića nijesu odgovorili na pitanje “Vijesti” koliko je prodajna cijena viša od prosječne proizvodne cijene tone i kakva su njihova dalja očekivanja u pogledu prilika na LME i poslovanja KAP-a do kraja 2017. godine.

Nijesu odgovori ni na pitanje da li će rast cijene metala imati za posljedicu rast interesovanja partnera njihove kompanije za dalja ulaganja u preradu aluminijuma u Crnoj Gori.

Uniprom je, od kada je preuzeo upravljanje KAP-om 1. jula 2014, zaključno sa 8. februarom 2016. platio ukupno 21 milion od 28 miliona eura predviđenih ugovorom. U međuvremenu, stečajna uprava je smanjila kupoprodajnu cijenu na 25,6 miliona, a Pejoviću je ostalo da plati još oko 4,6 miliona, pod pretpostavkom da uprava nakon tri godine ispuni preuzete obaveze.

Bonus video: