Dodaci na platu državnim službenicima do 30 odsto

Nova odluka je značajno proširena u odnosu na staru, pravo na dodatak imaće najviše zaposleni u MUP-u i Upravi policije
640 pregleda 23 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Ažurirano: 20.09.2017. 18:31h

Vlada je odlučila da omogući državnim službenicima i namještenicima, koji nijesu na funkcionerskoj poziciji, dodatak na zarade za poslove na određenim radnim mjestima u iznosu do 30 odsto osnovne zarade.

Odluku kojom je omogućena dodatak na zaradu Vlada je usvojila na sjednici 31. avgusta i tek je objavila prije nekoliko dana. Nova odluka je značajno proširena u odnosu na staru koja se ukida i detaljno je opisano ko u državnom sektoru ima pravo na dodatak.

Dodatak na zaradu nije predviđen za zaposlene u Službi Skupštine, organima sudske vlasti i zaposlenima u Vojsci.

Dodatak na zaradu definisan je članom 17 Zakona o zaradama i na njega nemaju pravo zaposleni u kategoriji poslova A, B i C, već samo zaposleni koji su raspoređeni u grupi poslova D.

Dodatak određuje državni organ u kome je neko zaposlen i to rješenje mora da se dostavi Ministarstvu finansija. Zaposleni može da ostvari pravo na dodatak samo po jednom osnovu.

Prema odluci u Agenciji za nacionalnu bezbjednost (ANB) dodatak na zaradu može se odrediti zaposlenom koji sprovodi program “Nacionalna bezbjednost” i zaposlenom koji radi na prikupljanju, obradi, zaštiti pristupa ili korišćenju tajnih podataka od značaja za nacionalnu bezbjednost u okviru programa “Administracija”.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) pravo na dodatak od 30 odsto imaju zaposleni u Direktoratu za vanredne situacije (načelnik, šef, glavni inspektor i samostalni savjetnici), kao i Odsjek za obuku i operativne aktivnosti u Direktoratu za operativne poslove. Isti dodatak imaće Služba za informaciono komunikacione tehnologije, informacionu bezbjednost i sisteme tehničkog nadzora MUP-a i Uprave policije. U Direktoratu za građanska stanja i isprave do 25 odsto osnovne zarade imaće načelnik, šef i samostalni savjetnici I i II, a do 10 odsto viši savjetnici i samostalni i viši referenti.

U Ministarstvu javne uprave pravo na 30 odsto imaće glavni inspektor i inspektori I, II i III, a u Ministarstvu pravde pravosudni inspektor, ovlašćeni službenik u Direkciji za kontrolu izvršenja kazni zatvora i mjera bezbjednosti.

U Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija dodatak je rezervisan za načelnike zdravstvene službe i Centra za obrazovanje kadrova i samostalne savjetnike i referente.

U Ministarstvu odbrane može se odrediti dodatak na zaradu do 30 odsto osnovne zarade zaposlenom koji obavlja poslove obrade, zaštite pristupa ili korišćenja tajnih podataka, a isti procenat je i za zaposlene u Direkciji za zaštitu tajnih podataka, koji radi na poslovima obrade, zaštite pristupa, korišćenja ili čuvanja tajnih podataka.

U Poreskoj upravi pravo na dodatak imaju poreski inspektori, glavni poreski inspektor i zaposleni u Sektoru za informacionu tehnologiju.

Prema odluci u Upravi carina dodatak je rezervisan za upravnike carinarnice, šefove ispostave i njihove pomoćnike, carinske inspektore i carinike..., kao i za inspektore u Ministarstvu poljoprivrede i Uprave za bezbjednost hrane i upravi za inspekcijske poslove... Vlada je krajem prošle godine, u okviru mjera štednje, smanjila zarade funkcionerima, koje su prethodno značajnije povećane.

Dodaci i samostalnim savjetnicima

U Sekretarijatu za zakonodavstvo, dodatak na zaradu od 30 odsto može se odrediti samostalnom savjetniku koji obavlja normativno-pravne poslove, koji se odnose na staranje o usklađenosti zakona i drugih propisa sa Ustavom i pravnim sistemom Crne Gore.

Pravo na dodatak u kabinetu predsjednika Vlade imaće samostalni referent, a u Generalnom sekretarijatu Vlade samostalni savjetnik i u sektoru za poslove Vlade i rukovodilac i savjetnik u službi za informatičku podršku.

Bonus video: