Domaća komisija o privatizaciji Telekoma: KHOV ne vidi korupciju

“Inostrana institucija je prepisku obilježila kao povjerljivu, i o tome ne možemo iznositi detalje”, saopšteno je iz KHOV-a
326 pregleda 10 komentar(a)
Zoran Đikanović, Foto: Vesko Belojević
Zoran Đikanović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 10.04.2014. 19:36h

Crnogorska Komisija za hartije od vrijedosti (KHOV) za razliku od Američke komisije za hartije (SEC) nije vidjela zloupotrebe na tržištu kapitala i korupciju u privatizaciji Telekoma 2005. godine.

"Kupovina akcija od bloka manjinskih akcionara, od kojih je većina formirala zajednički račun izvršena je na berzi u transparentnoj proceduri", tvrde u KHOV-u na čijem čelu je Zoran Đikanović.

Mađar telekom (MT) je 2005. za paket državnih akcija Telekoma platio 114 miliona eura, kao i skoro 23 miliona manjinskim akcionarima. Kupoprodaja akcija na berzi obavljena je posredstvom Monte adrie broker dilera. Ugovor o prodaji državnih 51,12 odsto akcija Telekoma mađarskoj kompaniji potpisali su 15. marta 2005. predstavnici Vlade, Zavoda za zapošljavanje i Mađar Telekoma.

Prvi postupak protiv Mađar telekoma i njegovog vlasnika Dojče telekoma, zbog ovog slučaja korupcije, završen je poravnjanjem jer su kompanije pristale da plate 95 miliona dolara.

"Vijesti" su pitale regulatora da li se KHOV ikada ozbiljno bavio sumnjama o korupciji u privatizaciji Telekoma Crne Gore 2005. i mogućim zloupotrebama koje su se zbog toga dešavale u trgovini hartijama na tržištu kapitala, kao i da li su vezi sa korupcionaškom aferom kontaktirali američke kolege iz SEC-a.

Sporni pravilnik o preuzimanju akcija urađen uz tehničku pomoć američkog USAID-a

"U vezi sa transakcijom kupovine akcija Telekoma od manjinskih akcionara KHOV jeste imao kontakte sa inostranim regulatorima finansijskog tržišta. Inostrana institucija je prepisku obilježila kao povjerljivu, i o tome ne možemo za novine iznositi detalje", saopšteno je iz KHOV-a.

Američka Komisija za hartije od vrijednosti (SEC) tvrdi da je Mađar telekom (MD) sklopio “lažne konsultantske ugovore” sa firmama Fiesta Investments LTD i Aktiva Invest, kako bi tim novcem podmitio više državnih fukncionera koji su im omogućili da pod povoljnim uslovima kupe i manjinske akcije.

Prema ugovorima sa firmama Fiesta i Aktiva, sa Mauricijusa i Sejšelskih ostrva, isplaćeno je 4,47 miliona eura za usluge koje nijesu izvršene, tvrdi SEC. Jedna od firmi navodno još nije bila ni registrovana u vrijeme kada je ugovor navodno potpisan.

SEC optužuje Eleka Štrauba i Andraša Baloga, bivše direktore MT da su izvršili ugovor nakon što je TCG kupljen i da su ih antidatirali.

Prije dvije godine potvrđeno je da je Aktivi u bivšoj podgoričkoj Euromarket banci isplaćeno u kešu 2,32 miliona eura, iz čega se može zaključiti da je gazda Fieste prihodovao 2,15 miliona eura.

Američka komisija za hartije

Na pitanje da li je Vlada 2005. vršila bilo kakav pritisak na KHOV da se preko noći, maltene, donesu pravila o preuzimanju akcionarskih društava koja su omogućila Mađar Telekomu da pod sumnjivim uslovima, uz učešće firmi Aktiva i Fiesta (kako je to utvrdio SEC), dokupi akcije malih akcionara Telekoma, iz KHOV-a su odgovorili:

"Pravila o preuzimanju akcionarskih društava donijeta su u skladu sa ovlaštenjima Komisije. Pripremljena su u saradnji sa timom međunarodnih eksperata USAID-a koji su pružali tehičku pomoći u oblasti ekonomskih reformi, i bila su u potpunosti usklađena sa međunarodnom praksom i propisima".

Na pitanje "Vijesti" da li su članovi KHOV osposobljeni da se bave istragama o zloupotrebama na tržištu kao što to rade njihove kolege u Americi i da li je tačno da su pojedini članovi KHOV-a bili učesnici seminara za obuku u SEC-u, domaći regulator je odgovorio:

"Uz veliku pomoć (finansijsku i logističku) USAID-a, nekoliko članova i zaposlenih iz KHOV-a je pohađalo obuku koju organizuje američka Komisija za hartije. Ta obuka se inače organizuje svake godine, traje tri nedjelje. I nekoliko drugih lica iz Crne Gore je pohađalo isti program preko iste tehničke pomoći".

O Radišiću i Nikoliću nisu odgovorili

Iz Komisije za hartije od vrijednosti nijesu odgovorili da li su imali direktnih kontakata sa konsultantima Mađar Telekoma, Silvijom Radišićem i Dejanom Nikolićem, kao i da li su njih dvojica dolazila u KHOV i šta su konkretno zahtijevali od te institucije.

Dva glavna advokata i konsultanta Mađar Telekoma u privatizaciji, kao i u poslu da se na berzi posredstvom brokera Monte adrie tehnički realizuje kupoprodaja akcija od manjinskih akcionara Crnogorskog Telekoma, bili su Silvije Radišić, advokat iz Hrvatske, i Dejan Nikolić, advokat iz Beograda.

Bonus video: