DPS, BS i SD za ugovor sa A2A

Podrška amandmanima Medojevića za kredite u švajcarcima
89 pregleda 5 komentar(a)
Odbor za ekonomiju, Foto: Boris Pejović
Odbor za ekonomiju, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.07.2016. 19:04h

Skupštinski odbor za ekonomiju izglasao je Vladin predlog odluke o prihvatanju akcionarskog ugovora između Crne Gore i italijanske kompanije A2A.

Predlog odluke podržala su tri poslanika DPS, Almer Kalač iz Bošnjačke stranke i nezavisni poslanik Damir Šehović. Predstavnci DF-a Nebojša Medojević i Radojica Živković bili su protiv, a Aleksandar Damjanović (SNP) uzdržan.

Sjednici nijesu prisustvovali Srđan Milić (SNP), Goran Tuponja (Pozitivna), Zoran Jelić (DPS), Nik Đeljošaj (AA), dok je Milutin Đukanović (DF) otišao prije glasanja.

Potpredsjednik Vlade Vujica Lazović rekao je da je važno da Skupština usvoji novi ugovora, jer u suprotnom nema gradnje drugog bloka Termoelektrane (TE) u Pljevljima.

On tvrdi da je novi predlog bolji od ugovora koji je istekao 2009. godine, jer će država imati veću kontrolu u radu menadžmenta, a nema ni arbitraže. Objasnio je da će Italijani predlagati menadžere, ali da će Vlada davati saglasnost.

U DF-u su kazali da se zalažu da EPCG bude u potpunom vlasništvu države. Medojević sumnja da se iza predloga ugovora krije plan porodice premijera Mila Đukanovića da preuzme energetsku kompaniju.

“U izlasku A2A iz EPCG ima interesa porodica Đukanović. A2A je došao u EPCG posredstvom privatnih veza Đukanovića”, kazao je Medojević uz ocjenu da je postojeća Vlada u tehničkom mandatu i da ne bi smjela da radi taj posao.

Damjanović je pitao zašto akcije koje A2A ima u Rudniku uglja nijesu bile predmet ugovora.

"U slučaju izlaska A2A iz EPCG, šta će ta kompanija u Rudniku uglja, osim da utiče na reprolanac”, kazao je Damjanović.

Kavarić je naveo da je Rudnik uglja druga firma, ali da je tehnološki vezan za EPCG i drugi blok TE.

Odbor je podržao amandmane Medojevića na Zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima kojim se preciznije definiše da se taj zakon odnosi i na kredite koje je Hipo Aple Adria banka prenijela na faktoring kompaniju Heta.

Uskoro potpisivanje ugovora, a biće i studija o isplativosti

Kavarić je novinarima nakon sjednice kazao da EPCG dogovara poslednje detalje sa češkim investitorom Škoda prahom u vezi izgradnje drugog bloka TE, te da bi uskoro trebao da se potpiše ugovor.

"Vladi je, kao akcionaru u EPCG, od krucijalnog značaja da imamo studije koje potvrđuju isplativost izgradnje drugog bloka TE. Ohrabrujemo kolege u EPCG da što prije donesu odluku kojom se taj projekat realizuje. Očekujemo da će se to desiti brzo“, dodao je Kavarić.

Na pitanje da li je dogovorena konačna cijena gradnje ministar je odgovorio da se to, kao i svi tehnički detalji koji se odnose na ugovor, mogu dobiti iz EPCG.

"Mi se u toj situaciji ponašamo kao akcionar koji će na Skupštini donijeti odluke koje bord direktora predloži“, naveo je Kavarić.

Bonus video: