DPS i SNP za spajanje EPCG i Rudnika uglja

Italijanski A2A, koji upravlja EPCG-om, tražio je da se energetske kompanije udruže radi efikasnijeg poslovanja.
80 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.07.2011. 09:31h

Inicijativa o spajanju Elektroprivrede i Rudnika uglja (RUP) ne smije biti prihvaćena ako bi ostavila i minimalnu mogućnost da ugrozi sadašnji većinski državni udio u domaćoj energetskoj kompaniji, ocijenio je član parlamentarnog Odbora za ekonomiju, Damir Šehović.

Italijanski A2A, koji upravlja EPCG-om, tražio je da se energetske kompanije udruže radi efikasnijeg poslovanja. Iz Vlade je saopšteno da čekaju naručeni elaborat o koristima i nedostacima predloga. Nakon toga će se izjasniti o inicijativi A2A, značajnog akcionara EPCG i najvećeg pojedinačnog vlasnika Rudnika.

" Treba biti dodatno oprezan i adekvatno se zaštititi i od potencijalne mogućnosti da berzanskim mešetarenjem država ugrozi dominantnu kontrolu nad energetskom kompanijom, u kojoj je zbog prirode djelatnosti profit skoro izvjestan. A time i mogućnost njegove distribucije u razvojne, socijalne i druge državne fondove" upozorio je Šehović u izjavi “Vijestima”.

Poslanik SDP-a kaže da razumije interes sada najvećeg akcionara Rudnika da inicira rješenje koje mu ide u prilog, kao i argumentaciju sa drugih adresa da bi se spajanjem kompanija eventualno povećala efikasnost EPCG.

"Ali država, prije svega, mora da sagledava širi kontekst i da vodi računa prevashodno o sopstvenom interesu. Zato nijedna inicijativa koja bi ostavljala makar i minimalne mogućnosti da ugrozi sadašnje državno vlasništvo u energetskoj kompaniji ne smije biti prihvaćena. U suprotnom bi Crna Gora svjesno prihvatila rizik da u bliskoj budućnosti postane kvazi država u kojoj bi privatni interes dominarao nad nacionalnim." smatra Šehović.

Lukšić i Damjanović uopšte ne vide rizik

Premijer Igor Lukšić i predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju iz SNP-a, Aleksandar Damjanović već znaju da ne postoji ni mrvica rizika ukoliko EPCG i RUP budu udruženi. Saglasni su da je manje važno hoće li državni kapital ostati na 55 odsto akcija.

Za Lukšića i Damjanovića nije problem smanjenje državnog paketa akcija ni sa aspekta da u tom slučaju strani partner lakše može preteći udio države, ako Vlada dobro ne osigura njen interes, bez obzira što taj potez u startu Crnoj Gori ne remeti većinska prava.

Premijer je nedavno izjavio da podržava integraciju EPCG i Rudnika ako će sistem biti efikasniji, tvrdeći da ne postoji bojazan da privatni akcionari A2A i značajan vlasnik RUP-a, brat lidera DPS-a Aco Đukanović nadjačaju državni kapital.

I Damjanović isključuje mogućnost da bi mogući “biznis saveznici” investiranjem u nove krupne projekte mogli ugroziti državni većinski kapital.

"Ni teoretski, vlasništvo države ne može da padne ispod 51 odsto, a dokapitalizacije nema bez odluke Skupštine akcionara" izjavio je Damjanović “Vijestima”

Predsjednik Vlade je najavio da bi nova kćerka kompanija EPCG bila registrovana u Pljevljima. Lukšić je saopštio da bi usljed spajanja domaćeg proizvođača struje i uglja, prema jednom modelu sadašnji udio države pao na 53,2 odsto, a drugom na 54,5 odsto akcija.

SNP: Prirodan spoj

"Ne želim biti neskroman, ali ideja o spajanju te dvije kompanije je potekla upravo od SNP-a. Nema rizika od onoga za što je potpuno prirodno da bude spojeno jer je Rudnik uglja na početku energetskog reprolanca.

Samo je nečiji umišljaj, odnosno bezobrazluk uslovio da se na početku masovne vaučerske privatizacije ne identifikuje većinsko vlasništvo države, pa i opštine Pljevlja, odnosno fondova u Rudniku. I Rudnik uglja prepusti tržištu.

Sada se greška mora ispraviti i formirati jaka, jedinstvena energetska kompanija, respektabilna i kao regionalni učesnik. A da li će vlasništvo države, odnosno opštine Pljevlja, koja takođe mora identifikovati svoj interes, biti 55,53 ili 51 odsto manje je bitno" saopštio je Damjanović.

Šef DPS-a Milo Đukanović i njegov partner u osnivanju Univerziteta, Veselin Vukotić su bili na čelu Savjeta za privatizaciju kada je dozvoljeno da država ispusti većinsku kontrolu nad Rudnikom.

Poslanik SNP-a kaže da treba voditi računa da procenat vlasništva države u EPCG mora biti najmanje 51 odsto.

" A proces redefinisanja ugovora sa A2A i spajanja EPCG i Rudnika mora korespondirati sa potrebom da strateški partner podigne nivo upravljanja i dodatno investira u energetski sektor iz sopstvenih izvora" naglasio je Damjanović.

Bivši član Odbora direktora EPCG Vojin Đukanović smatra da Vlada može da osigura većinsko državno vlasništvo u ključnoj energetskoj kompaniji, poručujući da samo u tom slučaju nema rizika od udruživanja EPCG i Rudnika. On je naglasio da prioritet treba da bude izgradnja druge termocentrale u Pljevljima.

Šehović: Da vidimo čiji interes je veći

Poslanik Šehović ukazuje da je preduslov za donošenje konačne odluke o eventualnom spajanju kompanija precizan i nedvosmislen odgovor da li bi se time na bilo koji način ugrozio većinski državni kapital i da li je to posao od javnog interesa.

" Zato treba sačekati rezultate elaborata koji će pružiti jasniju sliku o efektima, troškovima i koristima. Na osnovu toga pažljivo treba donijeti odluku od koje ćemo svi, a ne bilo koji pojedinac ili grupa, imati koristi. Interes lobija koji dolazi sa bilo čije adrese, domaće ili strane, svejedno, ne smije ugroziti interes države" opomenuo je Šehović.

Državni kapital u EPCG je 55 odsto, a udio od skoro 44 odsto posjeduje A2A. Komunalno-energetska kompanija italijanskih opština ima 40 odsto Rudnika, država 31 odsto, dok je treći Aco Đukanović sa 10,6 odsto dionica.

Vlada: Uticaj minoran

Iz Ministarstva ekonomije su saopštili da se tek na osnovu analize predloga o spajanju, može razgovarati da li je to šansa za bolji razvoj potencijala oba preduzeća.

" Ukupni kapital Rudnika je dva odsto vrijednosti EPCG pa sve i da dođe do spajanja, uticaj na vlasničku strukturu je minoran. U svakom slučaju, strateški interes Vlade u energetskim kompanijama neće biti doveden u pitanje" tvrde iz Ministarstva.

Galerija

Bonus video: