Dragan Laketić: Nema nazad, podmorski kabl do 2016.

“Projekat je kompleksan i veliki. Mi volimo da kažemo, gledano sa strane energetike, da je ovo 'naš autoput'”
7 komentar(a)
Dragan Laketić, Foto: Boris Pejović
Dragan Laketić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.03.2014. 19:56h

Za izgradnju trafostanice u Lastvi Grbaljskoj koja će biti priključena na podmorski kabl iz Italije i dva dalekovoda, na Čevu i u Pljevljima, biće potrošeno 100 miliona eura.

Predsjednik Odbora direktora Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) Dragan Laketić tvrdi da je posao već otišao toliko daleko da radove ništa ne može zaustaviti.

CGES podmorski kabl gradi sa italijanskom Ternom koja je vlasnik 22 odsto akcija u CGES-u i čija je obaveza izgradnja trafostanice na italijanskoj strani, kao i polaganje kabla do Crne Gore.

Ukupna vrijednost projekta je, kako je Laketić kazao u razgovoru za “Vijesti”, oko milijardu eura. Sredina 2016. godine je rok za završetak posla.

“Projekat je kompleksan i veliki. Mi volimo da kažemo, gledano sa strane energetike, da je ovo 'naš autoput'”, kazao je Laketić.

Trafostanica bi trebalo da poboljša napajanje na primorju, a dalekovodi Italiju i Crnu Goru povežu sa evropskim prenosnim sistemima. Vlada je nedavno sa 20 miliona garantovala avanse za dalekovode. Na eksproprijaciju je otišlo 4,5 miliona eura. Počeli su pregovori sa Evropskom bankom za rekonstrukciju i razvoj (EBRD) i njemačkom razvojnom bankom Kfw sa kojima je i prošle godine potpisan ugovor o kreditu za finansiranje. Sa Kfw je potpisano na iznos od 25 miliona eura i za njega je prošle godine izdata garancija, a sa EBRD ugovor vrijedan 60 miliona eura.

“Projekat je možda jedan od najvećih u prenosnoj mreži u Evropi trenutno. Namjera Evropske unije je da prenosnu mrežu Evrope ojačaju, jer to je potreba na osnovu svih prognoza potrošnje”.

Laketić napominje da je sredinom decembra prošle godine sklopljen ugovor sa kompanijom Simens iz Beča, a 4. marta su izvođaču predali gradilište u Grblju.

“Uslovi su obezbijeđeni i građevinsku dozvolu čekamo svakog dana. Očekujemo da radovi počnu najkasnije do kraja mjeseca.”

Laketić je kazao da su za dalekovod od Lastve do Čeva izabrali izvođača i prije nekoliko dana potpisali ugovor sa kompanijom Iberdrol iz Španije.

“Tu je eksproprijacija završena 97 odsto i ostalo je još samo par stubnih mjesta koja su sporna. Iz Uprave za nekretnine su obećali da će brzo završiti i očekujem da ćemo i tu za mjesec dobiti građevinsku dozvolu i imati uslove da predamo gradilište”, rekao je Laketić.

Za treći dio, dalekovod od Čeva do Pljevalja, tek treba da se objavi tender za izvođača radova i tu se kasnilo zbog idejnog projekta.

“Važno je i da možemo dovesti napon u trafostanicu i kabal se može pustiti u funkciju i bez dalekovoda do Pljevalja. Ne bi mogao da radi punim kapacitetom i sa sigurnošću koja se zahtijeva, ali i u slučaju kašnjenja kabal može da se stavi u funkciju i da se obezbijedi sigurnije napajanje na primorju”, objasnio je on.

Bonus video: