Dragica Sekulić o rezervama goriva: To je jedan od zahtjeva EU

Uvodi se i namjenska naknada koja će biti osnov za formiranje i održavanje strateških rezervi nafte
247 pregleda 3 komentar(a)
Dragica Sekulić, Foto: Gov.me
Dragica Sekulić, Foto: Gov.me
Ažurirano: 10.11.2016. 19:34h

Početak formiranja rezervi naftnih derivata jedan je od uslova za zatvaranje Poglavlja 15 - Energetika u pregovorima sa EU, kazala je “Vijestima” direktorica Direktorata za energetsku efikasnost u Ministarstvu ekonomije, Dragica Sekulić.

Ona očekuje da će Predlog zakona o snabdijevanju naftnim derivatima u slučaju poremećaja u snabdijevanju Vlada razmatrati do kraja ove godine, nakon čega će ga uputiti Skupštini.

Kada je planirano da bude ozakonjena nova strogo namjenska naknada, koja će biti sastavni dio maloprodajne cijene naftnih derivata, a koja će se prema Nacrtu zakona direktno uplaćivati na račun Agencije za strateške rezerve?

“Stupanjem na snagu zakona o snabdijevanju naftnim derivatima u slučaju poremećaja u snabdijevanju uvodi se i namjenska naknada koja će biti osnov za formiranje i održavanje strateških rezervi nafte. Zakonom je precizirano da ona može biti korišćena samo u svrhe zaštite građana u smislu sigurnog snabdijevanja naftnim derivatima, a u slučaju poremećaja na tržištu”.

Da li Crna Gora ima skladišne kapacitete za stvaranje strateških rezervi derivata budući da monopol nad kapacitetima u Luci Bar sad ima samo privatna kompanija Jugopetrol ili ćemo biti prinuđeni na kupovinu tiketa za rezerve kod neke druge članice EU?

“Kupovina i skladištenje naftnih derivata su tržišne djelatnosti, tj. država će kupovati i skladištiti naftne derivate po najpovoljnijim uslovima i uz zadovoljenje svih uslova propisanih odgovarajućim direktivama i zakonom. Za procedure izbora najpovoljnijeg je zadužena buduća Agencija za strateške rezerve naftnih derivata. U Nacrtu zakona je definisano da je Agencija dužna da nabavke realizuje uz dosljednu primjenu načela ekonomičnosti i efikasnosti upotrebe naknade, načela obezbjeđivanja konkurencije, načela transparentnosti postupka nabavke i načela ravnopravnosti. Zakon predviđa da je energetski subjekat koji skladišti strateške rezerve dužan da obezbijedi ispravnost skladišta i infrastrukture za utovar i istovar strateških rezervi iz skladišta, redovno održavanje i polisu osiguranja od uobičajenih rizika i od rizika od curenja (lekaže) za vrijeme trajanja ugovora o skladištenju strateških rezervi”.

Ako budemo kupovali tzv. tiket (ili vaučer) za strateške rezerve hoćete li prethodno oglasiti međunarodni tender?

“Hoćemo”.

Kolike će biti buduće crnogorske rezerve derivata dvomjesečne, tromjesečne ili šestomjesečne?

“Minimalne strateške rezerve formiraju se u količini za najmanje 90 dana prosječnog dnevnog neto uvoza ili za 61 dan prosječne dnevne potrošnje naftnih derivata u prethodnoj kalendarskoj godini. Dakle, minimalne količine strateških rezervi iz stava 1 ovog člana formiraju se prema većoj vrijednosti iz stava 1 ovog člana, odnosno prema tome da li je veća vrijednost za najmanje 90 dana prosječnog dnevnog neto uvoza ili za 61 dan prosječne dnevne potrošnje naftnih derivata u prethodnoj kalendarskoj godini. Tu vrijednost ne računa Agencija, nego Ministarstvo ekonomije po posebnoj metodologiji koju propisuje Direktiva 2009/119/EZ o obavezi održavanja minimalnih rezervi sirove nafte i/ili naftnih derivata.

Minimalne strateške rezerve formiraju se postepeno, s tim da minimalna količina strateških rezervi iz stava 1 ovog člana, mora da bude formirana najkasnije do 31. decembra 2022. godine.

Od 2023. godine, minimalna količina strateških rezervi iz stava 1 ovog člana, za tekuću godinu u odnosu na prethodnu, usklađuje se najkasnije do 1. aprila tekuće godine.

Kako planirate da obezbijedite rezerve tečnog gasa budući da je trend u svijetu da sve više vozila koristi taj proizvod?

Što se tiče tečnog gasa, Nacrt zakona jasno predviđa da strateške rezerve naftnih derivata naročito sadrže jedan ili više naftnih derivata čija je zajednička zastupljenost, izražena u ekvivalentu sirove nafte, jednaka najmanje 75 odsto domaće potrošnje iz prethodne godine. Struktura strateških rezervi naftnih derivata mora da odražava strukturu domaće potrošnje naftnih derivata iz prethodne godine. Po dosadašnjim bilansima, preko 80 odsto naftne potrošnje u našoj državi čine benzini i dizeli, što će se, u skladu sa Zakonom, odraziti na strukturu budućih rezervi”.

Međunarodno preuzeta obaveza

Novim zakonom uređuje se snabdijevanje naftnim derivatima u slučaju poremećaja, način formiranja i upravljanja strateškim rezervama naftnih derivata i druga pitanja od značaja za sigurno snabdijevanje naftnim derivatima.

“Podsjećamo da Crna Gora, kao članica Energetske zajednice i kandidat za članstvo u EU, ima obavezu da implementira propise EU (acquis communitaire EU) iz oblasti energetike. Savjet ministara Energetske zajednice je u oktobru 2012. donio odluku br. 2012/03 koja članice Energetske zajednice obavezuje da najkasnije do 1. januara 2023. godine implementiraju Direktivu 2009/119/EZ o obavezi održavanja minimalnih rezervi sirove nafte i/ili naftnih derivata”, objasnila je Sekulić.

Bonus video: