DRI: Navedeni su tačni podaci

"Smatramo da je prije navođenja grubih kvalifikacija uprava trebalo pročitati pažljivo Izvještaj, obezbijediti minimum profesionalne korektnosti i preporuke DRI prihvatiti kao korisne"
176 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.11.2012. 23:10h

Povodom reagovanja uprave Montenegro erlajnsa na Izvještaj Državne revizorske istitucije (DRI), objavljenog u tekstu “Najavili prijavu protiv Pešića” reagovali su rukovodilac nadležnog kolegijuma DRI koji je radio izvještaj Dragiša Pešić i član kolegijuma dr Milan Dabović. Reagovanje prenosimo u cijelosti.

“Državna revizorska institucija vršila je reviziju finansijskog izvještaja i pravilnosti poslovanja Montenegro Airlines AD Podgorica (Društvo) za 2011. godinu. Terenska revizija je trajala 4 sedmice. Razlog što je revizija produžena na nekoliko mjeseci leži u tome što nijesmo mogli dobiti na uvid traženu poslovnu dokumentaciju u dužem vremenskom periodu, a ne kako tvrdi uprava Montenegro Airlinesa iz potrebe za edukacijom i „uvođenjem u materiju“. Za tu oblast nam nije od uprave potrebna edukacija. DRI je vrlo precizno tumačio zakonske odredbe koje je Društvo bilo dužno da poštuje u svom poslovanju.

Da je uprava Montenegro Airlinesa pročitala pažljivo Izvještaj o reviziji, utvrdila bi:

Na strani 24 Izvještaja, navedeno je da se Vlada Crne Gore saglasila sa nabavkom vazduhopolova embraer 195 na sjednici održanoj 01.04.2010. godine, tako da ne stoji primjedba da DRI nije konstatovao tu činjenicu;

Na strani 9 Izvještaja, navedeno je da je Društvo dostavilo dokaz da je oslobođeno primjene novog Zakona o javnim nabavkama koji je stupio na snagu 01.01.2012. godine, tako da ne stoji primjedba da DRI nije konstatovala tu činjenicu;

Na strani 24 Izvještaja, navedeno je da je Odbor direktora donio Odluku o nabavci vazduhoplova na sjednici Odbora direktora 25.03.2010. godine. Nigdje u izvještaju ne stoji (zlonamjerna) tvrdnja da je Zoran Đurišić samoinicijativno donio odluku o nabavci aviona.

Da ne bi „slobodnim tumačenjem činjenica i zaključaka“ od strane uprave Društva u vezi sa primjenom pozitivnih zakonskih propisa ostale neodumice ili nedorečenosti, iz Izvještaja o reviziji ponovo navodimo sledeće:

Vezano za nabavku aviona embraer 195, uprava Montenegro Airlinesa netačno komentariše konstatacije iz Izvještaja o reviziji:

Odluka Odbora direktora Montenegro Airlinesa AD od 25.03.2010. godine i zaključak Vlade Crne Gore, br. 03-2693 od 01.04.2010. godine o davanju saglasnosti za nabavku aviona embraer 195, bili su pravni postupci koje je bilo potrebno sprovesti da bi Skupština akcionara Montenegro Airlinesa donijela Odluku o nabavci aviona, shodno Zakonu o privrednim društvima (Sl. list, RCG, br.4/10) član 35, tačka 2, podtačka 4b. Zakon o privrednim društvima precizno ističe koje odluke se donose na skupštini akcionara društva. Znači, Montenegro Airlines AD nije poštovao pomenute odredbe Zakona o privrednim društvima.

Ističemo da u odredbe Statuta Društva nije unesena odredba iz Zakona o privrednim društvima kojom je propisano isključivo pravo skupštine akcionara društva da donosi odluku o raspolaganju imovinom društva čija je vrijednost veća od 20 odsto od knjigovodstvene vrijednosti imovine društva, ukoliko statutom nije utvđeno niže učešće. Znači da Statut Društva nije usaglašen sa Zakonom o privrednim društvima. Takođe, ističemo da je Skupština akcionara Društva bila u obavezi da se izjasni o Odluci odbora direktora Društva, shodno Zakonu o privrednim društvima, jer je vrijednost nabavke vazduhoplova bila iznad 20 odsto vrijednosti imovine Društva.

Montenegro Airlines AD je bio prepoznat od strane nadležnog državnog organa kao obveznik primjene Zakona o javnim nabavkama („Sl. list Crne Gore“, br. 46/06). U svom reagovanju i uprava Društva potvrđuje činjenicu da je Montenegro Airlines bio svrstan u obveznike Zakona o javnim nabavkama. DRI je konstatovao činjenicu da Montenegro Airlines AD nije primjenjivao odredbe Zakona o javnim nabavkama, iako je bio na listi obveznika tog Zakona. Na osnovu zahtjeva DRI, Uprava za javne nabavke je svojim dopisom br. 01-2113/12-1 od 09.05.2012. godine dostavila spisak obveznika Zakona o javnim nabavkama („Sl. list Crne Gore“, br. 46/06), među kojima se nalazi, na strani 41, i Montenegro Airlines AD.

Osnovni sud u Podgorici, na osnovu odustajanja osnovnog državnog tužioca od daljeg krivičnog gonjenja osumnjičenih lica iz Montenegro Airlinesa po osnovu javnih nabavki zaključno sa junom 2006. godine, donio je rješenje o obustavljanju istrage. DRI je vršio reviziju poslovanja Društva u 2011. godini, shodno Zakonu o javnim nabavkama koji je donesen u julu 2006. godine, tako da nijesmo smatrali relevantnim da u Izvještaju navodimo detalje iz rješenja o obustavljanju istrage koja je obuhvatila period od 2002. do juna 2006. godine.

Montenegro Airlines AD nije jednočlano akcionarsko društvo. Tu činjenicu takođe potvrđuje izvod iz Centralne depozitarne agencije od 27.12.2011. godine i Ugovor o osnivanju akcionarskog društva Montenegro Airlines, br. 6885 od 25.07.2008. godine. Na osnovu tih dokumenata se vidi da Vlada Crne Gore ima dominantno vlasničko učešće, ali i da ostali akcionari imaju 3.205 akcija. Ukupan broj akcionara je 26. Revizijom je utvrđeno da je Montenegro Airlines AD skoro dvije godine kršio odredbe Zakona o privrednim društvima, član 42, tačka 2, podtačka 3, koje se tiču izbora izvršnog direktora, odnosno, u tom vremenskom periodu je predsjednik Odbora direktora obavljao funkciju v.d. izvršnog direktora.

Radulović: Nedopustiv princip da krivi goni prave

Odgovor na reagovanje uprave Montenegro erlajnsa je poslao i član senata DRI dr Branislav Radulović.

“Svako ko olako u javnosti poteže za krivičnim prijavama trebalo bi da zna da su one za pravnika što sablja za oficira. A na sablji časnog oficira stoji „Ne vadi me bez povoda, ne vraćaj me bez časti“. Najava krivične prijeva protiv DRI ne samo da nema pravnog osnova i da je besmislena već afirmiše nedopustiv princip da „krivi gone prave“. Upravo zato je Evropska komisija crnogorskoj Skupštini postavila zahtjev da se članovima Senata vrhovne državne revizije Ustavom osigura funkcionalni imunitet, kao bi bili zaštićeni od neprimjerenih pritiska koji imaju za cilj da oni svoj posao ne rade odgovorno i nepristrasno. Kao član Senata DRI profesionalno stajem uz svoje kolege senatore g. Pešića i Dabovića i državne revizore koji su vršili ovu reviziju, jer ovo je prvi put u osam godina postojanja DRI i u preko 70 izvršenih revizija da neki subjekt revizije umjesto da javnosti odgovara za utvrđene nepravilnosti, populistički i bez pravnog osnova prijeti krivičnim prijavama i time obesmišljava pravni poredak Crne Gore. Zato crnogorska Vlada kao poslodavac i vlasnik ovog subjekta revizije ima odgovornost više da odreaguje u ovoj situaciji i odredi se ne samo prema onima koji u ime crnogorskih građana upravljaju javnim dobrima, već prema ustavnoj poziciji DRI koja je jedna od onih institucija zbog kojih je Crna Gora dio uspješne evropske priče”, naveo je Radulović.

Galerija

Bonus video: