Drugi blok Termoelektrane gradiće italijansko-kineski konzorcijum?

Odluka o izgradnji drugog bloka TE u Pljevljima trebalo bi da bude donesena početkom decemebra
3 komentar(a)
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Arhiva "Vijesti"
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 18.11.2013. 15:06h

Italijanska firma Ambiente u konzorcijumu sa energetskim divom Power China blizu je dobijanja posla izgradnje drugog bloka Termoelektrane (TE) u Pljevljima, vrijednog 270 miliona eura, piše portal SEEbiz.

Odluka o izgradnji drugog bloka TE, poslu za koji je konkurisao konzorcijum u čijem su sastavu i slovenačke kompanije Rudis i Velenje, trebalo bi da bude donesena početkom decemebra.

Na tender za gradnju drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima, koji je raspisala Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) stiglo je devet ponuda, od kojih pet iz Kine i četiri iz Evrope.

Ponude su dostavili Škoda Praha iz Češke, konzorcijum iz Poljske kojeg čine Pol-Mot, Alstom i Foster Wheeler, kao i konzorcijum iz Slovačke u čijem sastavu su Istroenergo Group IEG Slovakia i SES Tlmace.

Ponude je dostavilo i pet kineskih kompanija - TBEA Shenyang Transformer Group, China Machinery Engineering Corporation (CMEC), China Gezouba Group International Engineering Company (CGGC), Powerchina Hubei Electric Power Survey, China Nationaly Electric Engineering (CNEEC), kao i Rosatom Overseas iz Rusije.

Prvi energetski objekat EPCG nakon 31 godine

SEEbiz navodi da Ambiente ima posebnu zaslugu za kvalitet ekološkog dijela ponude, dok Power China Hubei nezvanično pregovara sa još jednom italijanskom kompanijom o uključenju u konzorcijum.

EPCG namjerava da gradi novi energetski objekat u Pljevljima, nakon 31 godine.

Crna Gora, kako prenosi portal, ima deficit električne energije, dok Vlada posljednjih godina pokušava da gradnjom novih objekata zemlju transformiše u izvoznika struje.

Italijanske kompanije su u crnogorskom energetskom sektoru prisutne već četiri godine. Kompanija A2A iz Milana je vlasnik oko 44 odsto EPCG, dok italijanska firma Terna ima 22 odsto kapitala u Crnogorskom elektroprenosnom sistemu (CGES).

Terna namjerava da podmorskim kablom poveže Italiju sa Crnom Gorom.

Bonus video: