Država će češće plijeniti imovinu poreskih dužnika

Predloženo je i da se za mjere reprograma poreskog duga iskoristi model iz Letonije iz 2012, kroz zakon ili podzakonski akt
8 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Ažurirano: 28.07.2016. 21:07h

Od nominalnog poreskog duga od 777 miliona eura realno je naplativo 236 miliona eura koji se odnosi na 6.482 poreska obveznika, za koje je cjelishodno preduzimati mjere naplate, navedeno je u informaciji o poreskom dugu Ministarstva finansija koju je usvojila Vlada.

Ministarstvo finansija je predložilo cijeli set mjera za poboljšanje naplate, kao što su dosljedna primjena mjera iz zakona kao što je pljenidba imovine, ali i moguće izmjene propisa ili usvajanja novih zakona.

"Analizom poreskog duga utvrđeno je da se nedovoljno, ili uopšte ne koriste pojedini instituti, kao što su pljenidba potraživanja i ostale imovine poreskog dužnika. Prema tome, da bi se sprovele mjere naplate potrebno je sinhronizovano koristiti više instrumenata za prinudnu naplatu. Korišćenje instituta pljenidbe potraživanja, akcija i udjela u kapitalu drugih privrednih društava, kao i pokretne imovine i zaliha robe sigurno bi povećalo efikasnost naplate i značajno uticalo na odgovornost poreskih obveznika u plaćanju poreskih obaveza”, navedeno je u informaciji.

Predloženo je i uvođenje obaveze poslodavcu da jednom mjesečno plaća poreze i doprinose na zarade zaposlenih bez obzira kada će prijaviti da je isplatio neto zarade.

Navedene su i mjere za aktivnije djelovanje Inspekcije rada, za ispitivanje transakcije (cesije, kompenzacije,...) između povezanih lica, dodatne mjere da se spriječi poreskim dužnicima učešće na tenderima za javne nabavke, da se akti o prinudnoj naplati sprovode u potpunosti, sihronizovanija akcija državnih organa,...

Predloženo je i da se za mjere reprograma poreskog duga iskoristi model iz Letonije iz 2012, kao i da treba analizirati da li se te mjere mogu donijeti podzakonskim aktom ili novim zakonom.

Od ukupnog nominalnog iznosa poreskog duga od 777 miliona, 106 miliona je dug državnih organa koji, kako je navedeno, faktički ne postoji jer se odnosi na dug jedne institucije a koji je kasnije prešao na drugu a da nije računovodstveno usaglašen. Odloženi poreski dug opština je 68 miliona, ali on u ovom trenutku ne predstavlja dospjeli dug.

Nisu naplativa ni 103 miliona duga obveznika u stečaju, kao i 96 miliona za pravna i fizička lica kojima je prestala registracija.

Još 111 miliona odnosi se na dug obveznika koji nemaju aktivan status, ne ostvaruju prihode i nemaju imovinu...

Vlada je donijela odluku i da povuče predlog izmjena Zakona o radu iz procedure u Skupštini, jer bi njegovo usvajanje izazvalo negativne posljedice i za zaposlene i za poslodavce i dovelo u pitanje dostignuću u ovoj oblasti koja su kroz socijalni dijalog postignuta prethodnih 10 godina. Ranije su predstavnici poslodavaca i sindikata protestovali zbog ovih izmjena, a između ostalog greškom ili neznanjem izbrisane su stavke koje se odnose na davanje otkaza.

Neke opštine nemaju novca da primijene Zakon o zaradama

U informaciji o primjeni Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru konstatovano je da kod lokalnih samouprava nijesu ispoštovani principi koji se odnose na fiskalnu održivost (jedan broj opština nema novca za primjenu zakona) i ujednačenost zarada za rad na istim ili sličnim poslovima i radnim mjestima koji zahtijevaju isti nivo, odnosno podnivo kvalifikacija.

"Evidentno je da zakon ne primjenjuju javne ustanove čiji je osnivač lokalna uprava, agencije, privredna društva koja su u većinskom vlasništvu države, odnosno lokalne samouprave i druga pravna lica čiji je osnivač lokalna samouprava ili vrše javna ovlašćenja”, navedeno je u informaciji.

Vlada je usvojila i informaciju o realizaciji obaveza koje su definisane ugovorima o reprogramu poreskog duga opština.

Bonus video: