Država će za poljoprivredu izdvojiti 20.5 miliona eura

Potpredsjednik UPCG zadužen za poljoprivredu Željko Vidaković je rekao da je agrobudžet nedopustivo mali
63 pregleda 0 komentar(a)
Unija poslodavaca Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Unija poslodavaca Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.06.2012. 16:14h

Za pomoć poljoprivredi država će ove godine da izdvoji 20,5 miliona eura, 700.000 eura manje nego prošle godine, i to im je saopšteno prije nekoliko dana zbog čega su poljoprivredni proizvođači okupljeni u Uniji poslodavaca (UPCG) apelovali da se prestane sa takvom praksom.

Na sastanku Odbora za poljoprivredu UPCG kojem je prisustvovao pomoćnik ministra poljoprivrde Branko Bulatović, rečeno je da je neophodno da se agrobudžet donosi početkom godine kako bi znali šta mogu da očekuju.

Potpredsjednik UPCG zadužen za poljoprivredu Željko Vidaković je rekao da je agrobudžet nedopustivo mali, a da u njegovoj izradi nijesu učestvovali sami korisnici.

"U pripremu budžeta mnogo više treba uključiti proizvođače kako u njegovom sadržaju ne bi imali neke stavke koje su socijalna kategorija i ne tiču se poljoprivrede. Primjer su transferi za seosko stanovništvo, njihove penzije, koje treba izmjestiti u dio budžeta koji se tiče socijale jer se po tom osnovu izdvaja oko tri miliona eura", kazao je Vidaković.

"Potrebno je raditi na registraciji poljoprivrednih proizvođača, na donošenju zakona o kooperativama, klasterima i ostalim oblicima udruživanja kako bi se olakšala poljoprivredna proizvodnja"

Tradicionalno nedovoljan iznos agrobudžeta koji ne može ni elementarno da pomogne poljovprivrednicima je samo jedan od problema domaćih poljoprivrednih proizvođača. Vidaković je juče ponovio i zahtjeve koje nedležnima u državi upućuje godinama.

"Tražimo da se riješi problem distributivnog centra, da nam se subvencionira dizel gorivo, električna energija i repro materijal čija cijena stalno raste", kazao je Vidaković.

Bulatović je saradnju sa poljoprivrednicima ocijenio kao dobrom i partnerskom, a na pitanje koji su efekti te saradnje kada se isti problemni stalno pominju i ne rješavaju on je rekao:

"Nikad nijesmo imali nesporazuma, jedini problem je dinamika rješavanja problema. Svi bi smo više voljeli da je budžet izdašniji ali to je ono što je trenutna mogućnost države", objasnio je pomoćnik ministra.

Podsjećam da su upoređujući premije sa zemljama u okruženju one su skoro 40 odsto veće nego što su trenutno u Crnoj Gori

Bulatović je najavio i da će staračke naknade od sljedeće godine biti izdvojene iz agrobudžeta, a to nije urađeno "jer je trebalo vrijeme da sazri".

On je rekao i da treba raditi na osiguranju proizvodnje, jačanju veterinarske i fitosanitarne uprave te da bi iznos agrobudžeta trebalo utvrđivati na periode od tri do pet godina kako bi poljoprivrednici znali na koliku pomoć mogu da računaju.

Predstavnik Poljoprivredne unije Dragoljub Nenezić je kazao da se negativan trend u poljoprivredi vidi, pored manje proizvodnje, i u smanjenju agrobudžeta.

"Interesuje me koliko će proizvođača iskoristiti mogućnost da osigura usjeve ili stoku uz subvenciju Ministarstva. Podsjećam da su upoređujući premije sa zemljama u okruženju one su skoro 40 odsto veće nego što su trenutno u Crnoj Gori. Smatramo da su izuzetno nepovoljne za poljoprivredne proizvođače i da će mali broj njih iskoristiti tu mogućnost", kazao je Nenezić.

U zaključcima sa sjednice je rečeno da UPCG apeluje da se agrobudžet za 2013. godinu poveća na 30 miliona eura i da u tu sumu ne treba računati kredite, donacije i socijalne transfere što je u skladu sa Nacionalnim programom integracija.

"Potrebno je raditi na registraciji poljoprivrednih proizvođača, na donošenju zakona o kooperativama, klasterima i ostalim oblicima udruživanja kako bi se olakšala poljoprivredna proizvodnja. Treba omogućiti svima da steknu pravo na osiguranje u poljoprivredi bez obzira na godine starosti i izmjestiti nadležnost izdavanja dozvola za navodnjavanje sa lokalnog na nivo Ministarstva poljoprivrede", navodi se u zaključcima.

Bonus video: