Država da puni socijalni budžet a ne kompanije

Velimir Mijušković smatra da je potrebno formirati Ekonomsko-socijalni savjet
0 komentar(a)
KAP kombinat aluminijuma, Foto: Arhiva Vijesti
KAP kombinat aluminijuma, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 03.01.2012. 14:40h

Državna pomoć u Crnoj Gori loše se usmjerava na kompanije koje pokušavaju da riješe socijalni status zaposlenih, a novac koji se njima daje ne znači i opstanak tih preduzeća, ocijenio je predsjednik Privredne komore (PKCG), Velimir Mijušković.

On smatra da bi bilo jeftinije taj novac usmjeriti u socijalni budžet i tako rješavati probleme.

U Crnoj Gori se, prema njegovim riječima, u javnosti rijetko govori o ekonomskim temama iz ugla ekonomije i postoji praksa da se socijalne teme predstavljaju kao ekonomske.

„To je uzrokovala struktura Socijalnog savjeta. Socijalni savjet je utemeljen Zakonom o socijalnom savjetu, kojim je ukinut Ekonomsko – socijalni savjet, koji je do tada postojao, a koji postoji u svim zemljama Evrope i čije postojanje podrazumijeva dijalog i o ekonomskim i o socijalnim pitanjima“, precizirao je Mijušković.

Prava poslodavaca nijesu zagarantovana

Prema njegovim riječima, sastav Savjeta u značajnoj mjeri definiše i karakteriše ograničenja u njegovom djelovanju u smislu tretiranja ekonomskih pitanja i svodi se na teme sa relacije poslodavac-zaposleni.

„Na žalost struktura Socijalnog savjeta u Crnoj Gori ne garantuje da se i dijalog na tu temu ostvaruje na način da su prava poslodavaca adekvatno zastupljena“, rekao je Mijušković.

On smatra da je potrebno formirati Ekonomsko-socijalni savjet koji bi u teškim vremenima krize morao biti na znatno većem nivou, tretirajući podjednako i ekonomsku i socijalnu politiku.

Bonus video: