Država i Budvanska rivijera neće brzo do hotela As

Prekinuto suđenje kojim je država tražila povratak imovine od 36 hiljada kvadrata na obali i hotela od deset spratova u izgradnji. Stečajna uprava se uknjižila na sve nekretnine
5099 pregleda 5 komentar(a)
Hotel “As” u Perazića dolu, Foto: Vuk Lajović
Hotel “As” u Perazića dolu, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 25.05.2019. 08:47h

Država Crna Gora i Hotelska grupa „Budvanska rivijera“ neće moći, nakon raskida privatizacionog ugovora, u svoje vlasništvo ni sudskim putem brzo da povrate atraktivnu lokaciju u Perazića dolu, nezavršeni Hotel „AS“, niti da naplate traženu nadoknadu štete od bivšeg investitora i bankrotirane firme Nega turs Montenegro, koja je u stečaju od kraja septembra prošle godine. Država ovu imovinu od 36 hiljada kvadrata zemljišta na samoj obali i desetospratnu grubo izgrađenu zgradu hotela gubi ako postane dio stečajne mase.

Novom presudom Apelacionog suda, u koju su „Vijesti“ juče imale uvid, potvrđena je odluka stečajnog sudije i predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, da se zbog pokretanja stečaja prekida drugi parnični postupak protiv Nega Toursa Montenegro, a koju su pokrenuli država i „Budvanska rivijera“. Nega Tours je firma koja u katastru ima u svojini uknjiženu vrijednu lokaciju i nezavršeni hotel u Peraziću kao jedini vlasnik, uz zabilježbe tužbe države protiv te firme i njenih osnivača i direktora, ali i zabilježbu Privrednog suda o pokretanju stečaja.

„Postupak će se nastaviti kada tužioci kao stečajni ili razlučni povjerioci predlože nastavak prekinutog postupka u roku od osam dana od dana prijema zaključka stečajnog sudije kojim se osporava njihovo potraživanje“, odlučio je još krajem decembra 2018. Jovanić.

U prvostepenom parničnom postupku država i HG „Budvanska rivijera“ su tužili firmu Montena invest LTD sa Kipra, Nega Tours Montenegro, ZAO „Nega Turs“ Rusija i Neđeljka Gardaševića, radi utvrđenja i naknade štete.

Tužioci su tužbom tražili „da se utvrdi da je raskinut ugovor o kupoprodaji Hotela „As“ od 25. maja 2002. godine, kao i aneks tog ugovora od 31. 1. 2014. godine.

Država je tužbom tražila utvrđenje prava svojine i predaju nepokretnosti iz lista nepokretnosti broj 96 i 592 KO Reževići 1, koje su upisane na Nega Tours Montenegro, kao i nepokretnosti iz LN br 912 KO Reževići I, koje su upisane na Gardaševića. Ukoliko sud ne prihvati taj zahtjev, država je tužbom tražila da se tuženi obavežu da nadoknade štetu.

HG „Budvanska rivijera“, kao drugi tužilac u parnici, tražila je utvrđenje prava svojine i predaju objekata upisanih na Nega Tours Montenegro, a ukoliko sud ne usvoji taj zahtjev da se ta prava ustanove u korist države. Alternativno, tražena je od Nega Toursa nadoknada štete, odnosno, tržišna vrijednost nepokretnosti.

Privredni sud je krajem septembra 2018. uveo stečaj u rusko-crnogorsku kompaniju Nega turs Montenegro kojoj su država i “Budvanska rivijera” 2002. prodali hotel As u Perazića dolu u Petrovcu.

Obaveza investitora, kome je hotel As prodat za pet miliona maraka, je bila da uloži 22 miliona maraka i da hotel završi do kraja 2003. Vlada je u februaru 2014. godine investitoru, potpisivanjem aneksa ugovora, dala novu šansu koju nije iskoristio.

Prema aneksu, uz koji je data garancija od tri miliona, investitor je trebalo da u prvu fazu rekonstrukcije i gradnje hotela uloži najmanje 15 miliona eura, od čega polovinu do 15. novembra 2014. godine.

Zbog nepoštovanja ni obaveze iz aneksa Vlada je početkom 2016. godine tražila raskid ugovora. Hotelska grupa “Budvanska rivijera” je u maju 2016. godine po nalogu Vlade, podnijela Privrednom sudu tužbu za raskid ugovora. Pokazalo se i da garancija nije bila validna.

Pokazalo se i da garancija nije bila validna

Privredni sud je za stečajnog sudiju odredio predsjednika suda Blaža Jovanića, dok je za stečajnog upravnika imenovana Snežana Jović.

Stečaj lani pokrenuli bivši radnici

Zahtjev za pokretanje stečaja nad Nega Toursom u Privredni sud je stigao 27. avgusta prošle godine, a tražili su ga radnici firme Senad Puzović, Miodrag Sredović, Milanka Medin, Veroljub Konatar i Joka Kalađurđević zbog nemogućnosti da naplate svoja potraživanja.

Radilo se o potraživanjima nastalim iz radnog odnosa u periodu od 1.11. 2014. do 1.11.2015. godine koje nijesu mogli prinudno naplatiti. Nega turs Montenegro, prema podacima, Uprave za nekretnine ima pravo svojine na nepokretnostima upisanim u listovima nepokretnosti 96. i 592. Reževići. Vlasnik hotela i vrijedne lokacije posljednjih šest godina nije imao nikakvih poslovnih prihoda.

Parlamentarci saslušali Gvozdenovića, tužilaštvo još izviđa

Ministarstvo turizma je prije dvije godine podnijelo krivične prijave protiv investitora zbog dostavljanja lažne bankarske garancije od tri miliona eura. Investitori su tvrdili da je garancija validna i da su Sber banku, koja je izdala, izabrali na predlog Vlade. Protiv Sber banke su u Rusiji podnijeli tužbu jer je, kako su naveli, oštetila njihove firme u toj državi zbog garancije. Specijalno državno tužilaštvo formiralo je u aprilu 2016. predmet povodom privatizacije hotela As koji je u fazi izviđaja. Zbog privatizacije hotela As 2016. je održano kontrolno saslušanje tadašnjeg ministra turizma Branimira Gvozdenovića pred skupštinskim Odborom za ekonomiju. Skupština je, nakon toga, usvojila zaključke odbora, od kojih je najvažniji da se u slučaju raskida ugovora hotel ne može vratiti Budvanskoj rivijeri, već se mora tretirati kao imovina države.

Bonus video: