Država i radnici dobili pare, biće i za akcionare

Glavni grad je pokušao u posljednjoj parnici da ospori navode Gorice da posjeduje pravni osnov za upis prava svojine na navedenim nepokretnostima jer je zemljište bilo evidentirano kao društvena svojina- gradsko-građevinsko zemljište, a nosilac prava korišćenja SO Titograd, kao društveno politička zajednica koja je bila ovlašćena da njime raspolaže
208 pregleda 0 komentar(a)
Dragan Smolović, Foto: Ivan Petrušić
Dragan Smolović, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 16.08.2017. 18:34h

Stečajna uprava Građevinskog preduzeća Gorica prodala je veći dio placa od 25.117 kvadrata, duž magistralnog puta pored skladišta preduzeća “Laković”, za oko dva miliona eura.

Stečajni upravnik Gorice Dragan Smolović rekao je “Vijestima” da je sa ranije prihodovanim novcem isplaćeno 880 hiljada Poreskoj upravi i cjelokupna potraživanja bivšim radnicima od 1,37 miliona eura.

“Ostaće novca za raspodjelu akcionarima i od ove prodaje, ali u ovom trenutku ne mogu reći precizno koliko. Na istoj lokaciji ostalo je još 11.800 kvadrata placa, ukupno u Podgorici 15.000 kvadrata, kao i 5.000 kvadrata zemljišta u Bečićima. Sva potraživanja bivših 390 radnika biće izmirena, a trenutno se radi na povezivanju radnog staža za sve i tzv. M4 obrascima”, naveo je Smolović i napomenuo da bivšim radnicima nije povezan staž više od deset godina.

Gorica je u stečaju od januara 2012. godine, a u prethodnih 15 godina ostala je bez nekoliko vrijednih nekretnina.

Apelacioni sud potvrdio je u prvoj polovini 2016. presudu Privrednog suda kojom je odbijen tužbeni zahtjev Glavnog grada, a kojim je traženo da se utvrdi kao vlasnik placa površine 25.117 kvadrata, koje je, inače, bio u vlasništvu GP Gorica.

Ovaj maratonski sudski postupak koji je prvo bio u Osnovnom sudu trajao je 17 godina. Prethodno je Apelacioni sud dva puta ukidao prvostepenu presudu u korist Gorice, a potom je ona u cjelosti potvrđena. Konačnom pravosnažnom presudom stvoreni su uslovi za prodaju imovine iz stečajne mase, koja se nalazi duž magistralnog puta na izlazu iz Podgorice.

Glavni grad je pokušao u posljednjoj parnici da ospori navode Gorice da posjeduje pravni osnov za upis prava svojine na navedenim nepokretnostima jer je zemljište bilo evidentirano kao društvena svojina- gradsko-građevinsko zemljište, a nosilac prava korišćenja SO Titograd, kao društveno politička zajednica koja je bila ovlašćena da njime raspolaže.

Gorica je, međutim, imala je dokaze da tužilac više od 35 godina ni tuženom preduzeću u stečaju, niti bilo kojem drugom organu nije prigovorio povodom pitanja svojina nad ovim placem, a tužena Gorica upisana je kao vlasnik nakon snimanja 1974. godine.

Bonus video: