Država morala da štiti korisnike kredita u "švajcarcima"

Ustavni sud odbio žalbu Adiko banke, ocijenio da je propust Vlade što krediti u stranoj valuti nisu normirani i pohvalio Zakon o konverziji koji je predložila opozicija
144 pregleda 0 komentar(a)
Ustavni sud, Foto: Boris Pejović
Ustavni sud, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.10.2018. 11:55h

Ustavni sud ocijenio je da država Crna Gora u periodu kada su odobravani krediti sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima (2006-2008) nije imala adekvatno zakonsko rješenje koje bi potrošače koji su uzimali te kredite zaštitilo od posljedica enormnog rasta švajcarskog franka i neutralisalo rizik koji je, ugovaranjem valutne klauzule, u potpunosti prevaljen na dužnike.

Ta ocjena se nalazi u rješenju Ustavnog suda kojim je odbijena incijativa Adiko banke i faktoring kompanije Heta da se zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure proglasi neustavnim.

“Vijesti” imaju uvid u rješenje Ustavnog suda koji je javnost krajem jula na svojoj internet stranici informisao da je odbacio dvije inicijative Adiko banke i Hete koje je spojio u jednu.

Ustavni sud je u rješenju istakao da od Vlade nije dobio mišljenje na navode iz incijativa, već da im je Vlada dostavila kopiju mišljenja na predlog zakona koji je uputila 2015. godine parlamentu. U tom mišljenju izvršna vlast nije podržala predlog zakona koji je u parlamentarnu proceduru uputila opozicija. Ustavni sud je ocijenio da je odluka Skupštine da donese zakon pravno valjana jer je zakonodac imao legitiman cilj “povećanje socijane zaštite potrošača, sprečavanje nepoštene poslovne pakse kreditnih institucija i sprečavanje produbljivanja dužničke krize”.

Osim toga što je Vlada izbjegla da Ustavnom sudu dostavi mišljenje na inicijative Adiko banke i Hete, Vlada od javnosti krije sve informacije u vezi sa arbitražnim postupkom koji je Adiko banka u novembru prošle godine pokrenula pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova (ICSID). “Vijesti” nezvanično saznaju da je formirana radna grupa koja se bavi ovim pitanjem i koja pruža podršku advokatskoj kancelariji “Omnia Strategy” iz Londona da zastupa državu u Vašingtonu. Nije poznato koliko novca Adiko banka traži od države u ovom postupku.

“Vlada je uključena u međunarodnu investicionu arbitražu sa Adiko bankom ICSID-om. Tokom trajanja postupka arbitraže, Vlada neće davati javne izjave o sporu. Crna Gora nastavlja da podstiče i promoviše održavanje povoljnih uslova za strane direktne investicije u zemlji”, odgovoreno je juče “Vijestima” iz Ministarstva finansija. Pitanja za ministarstvo su bila ko čini radnu grupu, u kojoj fazi je arbitražni postupak i kakav ishod država očekuje.

Ustavni sud je u rješenju istakao da država Crna Gora nije jedina koja je imala taj problem, te da su osim Austrije koja je ove kredite ocijenila kao “kredite visokog rizika”, probleme sa otplatom imale Francuska, Slovenija, Grčka, Španija, Mađarska, Hrvatska, Srbija, BiH...

“Kao odgovor na regulatorne propuste kod ugovaranja kredita sa valutnom klauzulom Evropski parlament i Vijeće EU u preambuli Direktive 2014/2017. iz februara 2014. godine i izmjenama direktiva 2008/48/EZ i uredbe EU br.1093/2010, posebno je istakao problem socijalnih i ekonomskih posljedica kredita ugvorenih u stranoj valuti”, piše u mišljenju.

Ustavni sud navodi ocjene evropskih institucija da “je finansijska kriza pokazala neodgovorno ponašanje učesnika na tržištu koje može ugroziti temelje finansijskog sistema, da su se pojedini problemi ticali kredita normiranih u stranoj valuti, ali bez primjerenih informacija o tome i da su uzrok tome tržišni i regulatorni propusti”.

Bonus video: