Država na gubitku: Ski-centar Durmitor nude za 4 miliona

Preduzeće čiju imovinu je godinama krčmio lokalni biznismen Radovan Grbović (napravio dug od 815.000 eura) dobiće onaj ko ponudi veću cijenu
227 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 25.08.2012. 19:38h

Oglas za prodaju imovine žabljačkog Ski-centra Durmitor u stečaju biće raspisan tokom naredne sedmice, po početnoj cijeni od 4,02 miliona, saznaju “Vijesti”.

Preduzeće čiju imovinu je godinama krčmio lokalni biznismen Radovan Grbović dobiće onaj ko ponudi veću cijenu.

“Nema konkretnijih najava, iako je više kompanija ranije pokazivalo interes za preuzimanje skijališta”, rekao je “Vijestima” juče stečajni upravnik Ski-centra Čedo Gospić, potvrđujući informaciju da će tender biti raspisan najkasnije do petka.

On je objasnio da se radi o klasičnoj prodaji imovine preduzeća u stečaju te da će budući vlasnik imati obavezu da preuzme dio od 13 radnika, koliko ih je trenutno na platnom spisku Ski-centra.

“Nema konkretnijih najava, iako je više kompanija ranije pokazivalo interes za preuzimanje skijališta”, rekao je “Vijestima” juče stečajni upravnik Ski-centra Čedo Gospić, potvrđujući informaciju da će tender biti raspisan najkasnije do petka

Gospić je kazao da je optimista da će se naći kupac imovine koji će “investicijama podići kompaniju i time upotpuniti žabljačku turističku ponudu”.

Prodaji se nadaju i akcionari, koji su najavili da će štrajkovati glađu u prostorijama upravne zgrade, ukoliko se nastavi odugovlačenje sa rješavanjem njihovih zahtjeva ili im se uskrati pravo na besplatne dionice.

Oni traže da se u stečajnu masu ne računaju dugovi koje su napravile Grbovićeve firme dok su nezakonito upravljale imovinom, da se sva šteta koja je nastala naplati od Grbovića i da vrijednost besplatnih akcija za 566 nekadašnjih radnika iznosi 5,1 milion eura.

Ruinirano skijalište posljedica je Grbovićevog višegodišnjeg gazdovanja, koje se sud ocijenio nezakonitim, i neshvatljivog ćutanja Vlade. Nekada državno preduzeće, Ski-centar je bio u rukama nekoliko Grbovićevih kompanija, a umjesto razvoja, skijalište je propadalo.

Ostali su samo “kosturi” nekadašnjeg uspješnog odmarališta u koje su sada potrebna višemilionska ulaganja.

Nakon dugog sudskog postupka, Grbović je imovinu Ski-centra konačno vratio državi, odnosno preduzeću Ski-centar u stečaju. Iz Vlade su najavali da će do naredne zimske sezone koja je sve bliže pronaći strateškog partnera da bi skijalište konačno funkcionisalo.

Imovinu Ski-centra Durmitor, prema popisu Privrednog suda iz Bijelog Polja, čine hotel Durmitor sa opremom, inventarom, zemljištem i infrastrukturom kao i 13 renta vila u sastavu kompleksa tog hotela.

Radovan Grbović

Ruinirano skijalište posljedica je Grbovićevog višegodišnjeg gazdovanja, koje se sud ocijenio nezakonitim, i neshvatljivog ćutanja Vlade. Nekada državno preduzeće, Ski-centar je bio u rukama nekoliko Grbovićevih kompanija, a umjesto razvoja, skijalište je propadalo

Na listi popisane imovine su i stambeni, poslovni i drugi objekti na više katastarskih parcela na Žabljaku.

Grbović je, kako je utvrđeno u sudskom postupku, nezakonito upravljao i ekonomijom zdrave hrane u katunu Dobri do sa zemljištem objektima, opremom, inventarom, motornim vozilom i 556 ovaca. Tu je i pekara u Žabljaku kao i prodavnica, samoposluga i poslovni prostori u Podgorici.

Sud je Grbovića obavezao da vrati kompletnu imovinu preduzeća, uključujući ključne djelove: žičaru i ski-liftove, dva tamošnja restorana, dva snjegotabača, radne mašine i motorna vozila kao i poslovne prostorije u upravnoj zgradi na Žabljaku.

Grbović je bio dugogodišnji direktor Ski-centra dok je bio u državnom vlasništvu, a od imovine firme je u maju 2003, potpisujući ugovor o zakupu sa svojom firmom, osnovao Nju ski-centar Durmitor, koji je kasnije likvidiran.

Brzo nakon toga, Grbović, osniva novu firmu Grbović kompani, na koju je prepisao imovinu nekadašnjeg stajališta i nastavio da gazduje njim.

Ostaće upamćena i Grbovićeva uzurpacija trafostanice: preuzeo je i ulogu Elektroprivrede i naplaćivao račune za utrošenju električnu energiju od domaćinstava koja su bili priključeni na tu trafostanicu Ski-centra.

Konačnu riječ o načinu na koji je Grbović došao do imovine dao je Apelacioni sud, koji je kao nezakonite poništio sve njegove ugovore i podugovore.

Grbović je, kako su “Vijesti” nedavno objavile, nakon vraćanja imovine Ski-centra Durmitor najavio novu investiciju - gradnju novog skijališta u selu Kruševice kod Šavnika, zbog čega se već javljao Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

Nije, međutim, poznato otkud Grboviću višemilionski kapital za gradnju novog skijališta - od upravljanja državnom imovinom na Žabljaku, ili ima bogatog partnera ili planira da se zaduži za taj projekat.

Razvršje sad nije zainteresovano

"Žabljaku nedostaje infrastruktura, prije svega moderni hoteli i dobra povezanost, kako bi privukli goste da dođu tamo. Ulaganje u skijalište bez tih sadržaja jednostavno nema smisla”, rekao je Leković

Jedna od rijetkih kompanija koje su pokazivale značajnije interesovanje za preuzimanje žabljačkog skijališta i njegove imovine je podgoričko Razvršje, koje je na Žabljaku već ulagalo u razvoj nekretnina i stambenu izgradnju.

Direktor kompanije Saša Leković, međutim, za “Vijesti” saopštava da je interesovanje bilo kratkog trajanja.

“Prošle godine sam se interesovao o uslovima kupovine, ali više nijesam.

Radi se o projektu koji zahtijeva dosta ulaganja, a procjene o povratu investicije nijesu baš sjajne.

Za razvoj ski rizorta potrebno je više od samog skijališta.

Žabljaku nedostaje infrastruktura, prije svega moderni hoteli i dobra povezanost, kako bi privukli goste da dođu tamo.

Ulaganje u skijalište bez tih sadržaja jednostavno nema smisla”, rekao je Leković juče “Vijestima”.

Ne tuže Grbovića ni zbog duga

Vlada planira da dug pretvori u akcijski kapital u firmi koja će nastati transformacijom sadašnje i iskoristi ga kao svoj udio u preduzeću koje bi sa partnerom u budućnosti upravljalo skijalištem

Biznismen Grbović je, kako je utvrdio i Privredni sud, ostavio dugovanja od 815.000 eura.

Od tog iznosa, dugovanja državi čine 353.000 eura.

Vlada planira da dug pretvori u akcijski kapital u firmi koja će nastati transformacijom sadašnje i iskoristi ga kao svoj udio u preduzeću koje bi sa partnerom u budućnosti upravljalo skijalištem.

Iako je i sudski utvrđeno da je Grbović nezakonito prisvojio državnu imovinu i preko nje ostvarivao prihode, u Vladi nemaju namjeru da ga zbog toga krivično gone.

Galerija

Bonus video: