Država odbila Safiro Beach Resort: Gradnje nema bez novog zahtjeva

Savjetuje se da se iznova pokrene procedura dobijanja građevinske dozvole, imajući u vidu da su UT uslovi prvi korak
206 pregleda 1 komentar(a)
Jadranski sajam, Foto: Vuk Lajović
Jadranski sajam, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 27.01.2017. 20:28h

Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) odbilo je zahtjev podgoričke kompanije “Safiro beach resort“ za gradnju turističko-hotelskog kompleksa na Jadranskom sajmu u Budvi.

U obrazloženju odluke piše da ja kompanija dostavila urbanističko-tehničke (UT) uslove iz 2009. koje je dobila od tadašnjeg Ministarstva za ekonomski razvoj i da je neophodno dobiti nove, jer je u međuvremenu došlo do izmjene planskog dokumenta i promjena na lokaciji u vlasništvu firme.

Savjetuje se da se iznova pokrene procedura dobijanja građevinske dozvole, imajući u vidu da su UT uslovi prvi korak.

“Safiro beach resort“ podnijela je MORT-u zahtjev za dobijanje građevinske dozvole za gradnju višespratnog turističko-hotelskog kompleksa na parceli od 8.456 kvadrata.

Detaljnim urbanističkim planom “Budva-centar“ na tom mjestu predviđena je gradnja višespratnih kula od 68.000 kvadrata.

Imajući u vidu da su na susjednim parcelama već izgrađene kule od po 16 spratova, a da aktulenim planskim dokumentom spratnost nije ograničena, visina zgrada zavisi od želja investitora.

Zemljište kojim je gazdovao Jadranski sajam, firma biznismena Duška Kneževića uknjižila je na kompaniju “Safiro beach resort“ čije je sjedište u Podgorici, a koju je osnovala kiparska firma “Expom hotel partners limited“.

Opština Budva usprotivila se izdavanju građevinske dozvole, a od ministra Pavla Radulovića zatraženo je da budu stranka u postupku.

Prije desetak dana Opština Budva uputila je dopis MORT-u da lokalnoj upravi omogući status stranke u postupku, a zahtjev je potpisao novi gradonačelniknik Dragan Krapović.

Vladin resor je upozoren da je pod sporom parcela na kojoj kompanija „Safiro beach resort“ namjerava da gradi kule.

Zemlja je pod sporom jer staromještanske porodice zahtijevaju povraćaj đedovine.

Opština osporava i odluku Ministarstva finansija da se Kneževićevoj kompaniji na Jadranskom sajmu omogući pretvaranja dosadašnjeg prava korišćenja u pravo svojine nad zemljišnim kompleksom.

Bonus video: