Država oštećena za više miliona?

“Raduje me što će sve te laži čiji je isključivi cilj vršenje pritiska na moj rad biti razobličene”, kazao je Vukčević povodom najavljene istrage tužilaštva
211 pregleda 25 komentar(a)
Ilija Vukčević, Foto: Zoran Đurić
Ilija Vukčević, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 07.04.2016. 13:50h

Uprava za igre na sreću otkrila je dugogodišnje nepravilnosti u prijavljivanju varijabilnih koncesionih naknada Lutrije Crne Gore, zbog čega je nastala potencijalna višemilionska šteta za državni budžet, kazao je u intervjuu “Vijestima” vršilac dužnosti direktora Uprave Ilija Vukčević. Inspekcija za igre na sreću, kako je dodao, sada kontroliše i utvrđuje stvarne obaveze i ukupan dug.

Kako komentarišete to što će se tužilaštvo pozabaviti optužbama iznesenim na račun Vašeg rada na osnovu pritužbi Lutrije Crne Gore i Džek pota, čiji su vlasnici Sava Grbović i Brano Mićunović?

Moram da kažem da mi informacija da će nadležni organi preispitati zakonitost rada Uprave za igre na sreću u pogledu optužbi privrednih društava Lutrija Crne Gore AD i Džek pot DOO, pričinjava dvostruko zadovoljstvo.

Sa jedne strane, već nekoliko mjeseci pomenuta privredna društava iznose svakojake optužbe na moj račun i rad Uprave, a što je počelo nakon mog predloga da se Lutriji Crne Gore odbije zahtjev za produženje koncesije za priređivanje lutrijskih igara na sreću jer isto nije moguće na osnovu važećih propisa. Dakle, raduje me što će sve te laži čiji je isključivi cilj vršenje pritiska na moj rad biti razobličene i što će biti skinuta svaka sumnja sa rada institucije na čijem sam čelu.

Sa druge strane, veliko mi je zadovoljstvo što će nadležni državni organi biti konačno, makar na indirektan način, upoznati sa poslovanjem privrednih društava Lutrija Crne Gore i Džek pot, pošto ova dva privredna subjekta predstavljaju neku vrstu bijelih medvjeda na tržištu igara na sreću Crne Gore.

Da li to znači da su ova privredna društva imala zaštitu?

Svakako. Navešću samo jedan primjer. Jedan od razloga napada i pritisaka koje vrše ova privredna društva jeste i činjenica da sam pokrenuo postupak preispitivanja obračuna i plaćanja koncesionih naknada od strane privrednog društva Lutrija Crne Gore. Preciznije, na osnovu provjere plaćanja varijabilne koncesione nakande za 2015. godinu, kao i obavještenja dobijenih od strane državnih službenika, ustanovljeno je da Lutrija Crne Gore dugi niz godina istu obračunava na način suprotan zakonu, te da niko od nadležnih u sistemu igara na sreću nije htio da reaguje u tom pogledu.

Da li je Uprava pokrenula postupak utvrđivanja ove obaveze i o kojem se iznosu radi?

Naravno. Uprava je u tom pravcu uputila zahtjev nadležnom organu za kontrolu obračuna varijabilne koncesione naknade - Inspekciji za igre na sreću, koja čini dio Uprave za inspekcijske poslove, da izvrši kontrolu i utvrdi tačan dug. Ovaj postupak je u toku.

Kada je riječ o visini duga, moram da konstatujem da je značajan dio istog zastario na osnovu Zakona o poreskoj administraciji, zbog dugogodišnjeg žmurenja na ovu pojavu, ali iznos koji je moguće utvrditi u posljednjih pet godina je milionski.

U “Vijestima” je prije mjesec objavljen tekst o falsifikovanim ugovorima o koncesiji u vezi s Lutrijom Crne Gore i američkim državljaninom Markom Ivezajem, međutim državno tužilaštvo je izjavilo da nije pokrenut postupak jer im zvanično nije podnijeta prijava. Bilo je i desetine drugih tekstova o neregularnostima, međutim sa druge strane, samo nekoliko dana nakon što je Grbović iznio optužbe na Vaš račun Tužilaštvo pokreće istragu na osnovu pisanja medija?

Na osnovu svega čemu sam bio svjedok u ovih nekoliko mjeseci od kada obavljam funkciju v.d. direktora Uprave za igre na sreću uvjerio sam se da pomenuto lice ima veliku moć nad državnim institucijama, odnosno nosiocima državnih funkcija. Međutim, ne želim da vjerujem da je u ovom slučaju riječ o takvim stvarima. Ukoliko bi zanemarili činjenicu da je riječ o Upravi za igre na sreću, ako neko u javnosti iznese optužbe o nezakonitim radnjama, falsifikovanju dokumenata i slično, potpuno podržavam da nadležni organi preispitaju te tvrdnje. Dakle, iako je riječ o gomili budalaština, smatram da svi državni organi treba da rade svoj posao i da otklone bilo kakve sumnje u bilo čijem poslovanju.

Značajan dio istog zastario na osnovu Zakona o poreskoj administraciji, zbog dugogodišnjeg žmurenja na ovu pojavu, ali iznos koji je moguće utvrditi u posljednjih pet godina je milionski

Međutim, ono što očekujem je da se nadležne institucije na isti način odnose i prema privrednim društvima o kojima je riječ.

Savović - Baptista biće direktor, zamjenici Mitrić ili Kuzman

Vukčević nije želio da komentariše pitanja u vezi sa konkursom za izbor novog direktora Uprave za igre na sreću, jer je i on predao kandidaturu. “Vijesti” o sudbini ovog konkursa odgovore nisu dobili ni na pitanja poslata Upravi za kadrove i Ministarstvu finansija.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” prvorangirani kandidat za direktora je dosadašnja zamjenica Milena Savović Baptista. U obzir nije uzimano to što ima porodične veze sa Savom Džigijem Grbovićem, suvlasnikom Lutrije Crne Gore i Džek pota. Ona se ranije u Upravi za igre na sreću izjašnjavala da je u konfliktu interesa kada postoje bilo kakve procedure u vezi Lutrije i Džek pota zbog čega u njima nije direktno učestvovala.

Za zamjenika direktora Uprave kandidati su Nebojša Mitrić, sin advokata Blagote Mitrića, dugogodišnjeg pravnog savjetnika Udruženja priređivača igara na sreću (UPIS) kojim upravlja Grbović i njegov partner Branislav Brano Mićunović, kao i pravnik Ivan Kuzman. Prema informacijama “Vijesti”, izbor Mitrića, koji je jedno vrijeme mijenjao svog oca u UPIS-u bio bi previše direktna veza sa Grbovićem, zbog čega će vjerovatno biti izabran Kuzman, dosadašnji pravni savjetnik u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva.

Bonus video: