Država pomaže kompanijama, ali uzalud

Od 71,7 miliona eura državne pomoći za 2010. godinu, kao je pokazao godišnji izvještaj koji je juče razmotren, najviše novca je pripalo KAP-u 42,9, Željezari 4,8 miliona...
0 komentar(a)
Zarija Pejovic, Foto: Arhiva Vijesti
Zarija Pejovic, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 05.07.2011. 07:44h

Spasavanje propalih privatnih biznisa, favorizovanje iz godine u godinu nekoliko istih preduzeća: KAP-a, Željezare, Pobjede, RTCG, zanemarivanje regionalnog razvoja, životne sredine i istraživačke djelatnosti za koje nije izdvojen nijedan euro , glavne su kritike koje su članovi Odbora za ekonomiju, budžet i finansije juče iznijeli na račun dodijeljene državne pomoći za prošlu godinu.

Od 71,7 miliona eura državne pomoći za 2010. godinu, kao je pokazao godišnji izvještaj koji je juče razmotren, najviše novca je pripalo KAP-u 42,9 miliona, Željezari 4,8 miliona, Duvanskom kombinatu 1,1 milion, Pobjedi 2 miliona, Javnom servisu RTCG 1,3 miliona...

Podržali smo banke sa oko sedam miliona eura, a one su udvostručile kamate građanima i privredi i treba da ih žalimo zato što su vodile pogrešnu poslovnu politiku

U SDP-u je ocijenjeno da je država pokazala slabost kada je u pitanu KAP, “koji postaje maligni tumor ekonomije čije se posljedice iz godine u godinu šire”.

Gdje je analiza efekata dodijeljene državne pomoć

" Oporavka KAP-a još nema, a dodijeljena mu je skoro cjelokupna suma državne pomoći za 2009. godinu. Sada traži nove ustupke od EPCG. Da je Vlada taj novac usmjerila za regionalni razvoj, bar bi pokazala da joj je stalo da rješava to pitanje. Kad smo nedavno usvojili zakon o regionalnom razvoju imali smo priliku da promijenimo tu politku, ali neki poslanici nijesu imali razumijevanja" rekao je poslanik SDP -a Damir Šehović, koji je najavio da će izaći sa posebnim zakljucima o državnoj pomoći.

U SNP -u su pitali gdje je analiza efekata dodijeljene državne pomoći i šta je sa pitanjem narušavanja tržišne konkurencije na koju je ukazala i EK.

" Oko 46,7 miliona eura pošlo je na sanaciju i restrukturiranje, a koliko je od toga usmjereno privrednicima na sjeveru. Treba pomoći KAP, ali gdje su efekti te pomoći? Da li je povećana proizvodnja, zaposlenost? Dok jedni grcaju i plaćaju poreze državi, taj novac se ulaže u ona preduzeća koja prosipaju i ponašaju se kao paraziti. Podržali smo banke sa oko sedam miliona eura, a one su udvostručile kamate građanima i privredi i treba da ih žalimo zato što su vodile pogrešnu poslovnu politiku" istakao je poslanik SNP -a Dragoslav Šćekić.

Poslanik PZP -a Zarija Pejović ocijenio je da američki USAID bolje od Vlade zna na koji način treba pomoći sjeveru.

"Neko treba da snosi političku odgovornost za vođenje ovakve politike. Postavlja se pitanje šta poslanici da rade sa ovim načinom dodjele pomoći koji se iz godine u godinu ponavlja" pitao je Pejović.

Poslanik DPS-a Zoran Jelić ocijenio je da će dalje najavljeno smanjenje budžeta Zavoda za zapošljavanje i Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća smanjiti pomoć sjeveru i da po tom pitanju nešto treba uraditi.

Bonus video: