Država preuzima i KAP-ov dug za struju

On je, kako je kazao, spreman da čuje i dodatna razmišljanja koja mogu otvoriti dodatnu perspektivu koja do sada nije uočena
134 pregleda 52 komentar(a)
Ažurirano: 18.03.2013. 20:38h

Rješenje za Kombinat aluminijuma (KAP) koji je predložila Vlada a koji podrazumjeva da se preuzme dug za struju, prema riječima premijera Mila Đukanovića, najbolja je opcija od svih koje su predložene i jedina koja garantuje opstanak aluminijumske industruije.

Dug za struju KAP-a je 44 miliona, Montenegro bonusa za KAP devet miliona i Crnogorskog elektroprenosnog sistema oko sedam miliona.

Đukanović je u obraćanju novinarima povodim 100 dana od formiranja Vlada kazao da je spreman da čuje i dodatna razmišljanja koja mogu otvoriti dodatnu perspektivu koja do sada nije uočena, ali je ubijeđen da je scenario koji predlaže Vlada ubjedljivo najbolji.

“Od svih rješenja koja smo do sada analizirali, a vrlo pažljivo je analiziran i scenario stečaja, ubijeđen sam da je scenario koji predlaže Vlada zapravo ubjedljivo najbolji predlog i koji otvara najizgledniju perspektivu za opstanak i razvoj aluminijumske industrije”, kazao je on.

Đukanović je objasnio da je sastavni dio Vladinog predloga plaćanje struje koju je KAP potrošio u prethodnom periodu.

“Predložena ja jasna formula kako to uraditi, a istovremeno preuzimanjem akcija od dosadašnjeg strateškog partnera, država postaje značajan većinski vlasnik i stvara uslove da kroz ugovoreni aranžman za isporuke električne energije u narednom šestogodištu sa Elektroprivredom (EPCG) i izbor novog strateškog partnera i prodaje svojih akcija nadomjesti dio troškova koje je do sada imala u KAP-u”, objasnio je Đukanović.

On je podsjetio da nema neplaćene robe, pa nema ni neplaćene strije, ona je potrošena i neko je mora izmiriti.

“Možete samo da se ponašate neodgovorno i da kažete nema nikog ko će da plati tu struju, pri čemu ćete, s jedne strane gurnuti KAP u likvidaciju, s druge strane gurnuti EPCG u likvidaciju, a s treće strane podstaći strateškog partnera da napusti strateško partnerstvo jer nema državu koja garantuje da robu koju proizvede može naplatiti i, što je najgore, podstaći osjećaj koji je rasprostranjen u Crnoj Gori da se nešto može trošiti bez plaćanja. To ova Vlada neće raditi”, tvrdi Đukanović.

Prema njegovim riječima, svi su skloni da sagledaju samo troškove države u jednoj industriji, a bilo bi vrlo poučno da se pogleda i doprinos fabrike prethodnih decenija kako bi se vidjelo da ta računica nije tako jednostrana kako bi željeli da saopšte kritičari.

Đukanović je podsjetio da je KAP imao svoje mjesto u industrijskom i ekonomskom razvoju Crne Gore, a ima ga i danas.

“Ubijeđen sam da ga ima i u budućnosti i u definisanju formula za budućnost moramo voditi računa o svim aspektima koji će značiti uvođenje reda u ekonomskom i poslovnom životu Crne Gore, a ne podsticaj nereda”, poručuje Đukanović.

Galerija

Bonus video: