U trci za aerodrome oko 15 ozbiljnih kompanija

Dosad se izdvojilo već oko 15 kompanija koje su ozbiljni kandidati za zakup aerodroma u Tivtu i Podgorici, one su iz SAD, Koreje, Francuske, Njemačke, Irske, Turske i Grčke, kazali su “Vijestima” u Vladi
6118 pregleda 12 komentar(a)
Predtenderska konferencija za dodjelu koncesije za aerodrome okupila predstavnike iz 33 kompanije: Juče u Podgorici, Foto: Saša Matić
Predtenderska konferencija za dodjelu koncesije za aerodrome okupila predstavnike iz 33 kompanije: Juče u Podgorici, Foto: Saša Matić
Ažurirano: 01.11.2019. 08:21h

Za dugoročni zakup aerodroma Crne Gore do sada se izdvojilo oko 15 kompanija koji su ozbiljni kandidati u pretkvalifikacionom postupku Vlade za dodjelu koncesije, saznaju “Vijesti” u izvršnoj vlasti.

“Radi se o kompanijama iz SAD, Koreje, Francuske, Njemačke, Irske, Turske i Grčke, renomiranim i sposobnim da uđu u ACG i ispune sve uslove iz te oblasti i ono što je cilj države Crne Gore. Osim što su jake finansijski, izdvajaju ih i investicione mogućnosti, kao i ogromna iskustva u upravljanju”, kazali su u Vladi izvori koji se bave ovim postupkom.

Navode da u trci ozbiljnih kompanija, koje se mogu prijaviti i kao konzorcijum, očekuju da se značajno poboljšaju startni uslovi, kao i prihod i ukupna korist za državu.

Predstavnici ukupno 33 kompanije iz Evrope, Amerike i Azije pojavili su se na jučerašnjoj predtenderskoj konferenciji za dodjelu trodecenijske koncesije za aerodrome u Podgorici i Tivtu.

Predsjednik Tenderske komisije, vicepremijer Milutin Simović, saopštio je juče da je veliko interesovanje za aerodrome te da prisustvo “renomiranih kompanija poput francuskih Bouygues construction i Airports de Paris, turskih TAV-a i Limak Groupa, irskog Daa Internationala, korejskog International Airporta”, vidi kao potvrdu da je “stvoren atraktivan i stabilan investicioni ambijent i kao dokaz da je Crna Gora globalno atraktivna investiciona destinacija”.

Pretkvalifikacioni postupak traje do 26. novembra, a iz Ministarstva saobraćaja je najavljena mogućnost da rok za dostavljanje ponuda bude prolongiran za 15 dana do mjesec. Očekuje se da cijeli postupak izbora partnera bude završen do juna iduće godine.

Uslovi

Tri najznačajnija uslova za bodovanje ponuđenog su fiksna koncesiona naknada koja je plaća odmah i iznosi minimum 100 miliona eura, visina godišnje koncesije koja je najmanje 10 odsto profita i ulaganja od najmanje 200 miliona eura.

Simović je rekao zainteresovanim investitorima, čijih je predstavnika juče u Podgorici bilo oko 80, da Vlada želi da da dobije partnera koji će na oba aerodroma razviti neophodnu infrastrukturu, obezbijediti sigurna i kvalitetna radna mjesta za zaposlene, koji će privlačiti nove avioprevoznike, otvarati regionalne, evropske i dalje rute i partner koji će ponuditi konkurentne finansijske predloge. Konsultant Vlade, Međunarodna finansijska korporacija (IFC) koja je član grupacije Svjetske banke, predstavila je potencijalnim ponuđačima predmet, parametre i strukturu koncesije, tehničke specifikacije aerodroma, kao i naredne korake u tenderskoj proceduri.

Za i protiv

Koncesioni aranžman za aerodrome, u proteklih nešto više od godinu, izazvao je polemiku u javnosti. Dio stručnjaka, kao i sadašnji menadžment Aerodroma, smatraju da država bez potrebe u privatne ruke prepušta vrijedan resurs koji bi mogla sama razvijati preko profitabilnog preduzeća. Aerodromi Crne Gore su prepoznati i po tome što važe za preduzeće gdje su godinama zapošljavani kadrovi vlasti i članovi njihovih porodica.

Vladajući DPS i Bošnjačka stranka, sa ministrom saobraćaja Osmanom Nurkovićem, zagovaraju izdavanje aerodoroma, a Socijaldemokarte su protiv, isticali su manjkavosti i ono što nije po zakonu u pripremi koncesionog procesa i njihov odbor iz Tivta je najavio da će tražiti referendum da se građani izjasne podržavaju li ono što je inicirala većina u Vladi.

Analiza Vlade je pokazala da će koncesionar uz sva izdvajanja, tokom 30-godišnjeg zakupa, ostvariti profit od najmanje 800 miliona. Vazduhoplovni analitičar iz Zagreba i stručnjak u regionu za analize kretanja u industriji civilnog vazduhoplovnog transporta, Alen Šćuric, nedavno je upozorio da Crna Gora mora biti oprezna, da treba da traži veći benefit za sebe od izdavanja aerodroma, te da se ima u vidu da aerodromi bilježe “vrtoglav rast prometa u posljednjih nekoliko godina”, da su “ozbiljno povećali konektiranost države”...

Proces izdavanja aerodroma u Tivtu i Podgorici biće sproveden po aktuelnom, a ne po predstojećem Zakonu o koncesijama koji je skupštinskoj proceduri, iako je preporuka Evropske komisije bila da se to radi u skladu sa novom legislativom.

“Odabir privatnog partnera koji će realizovati projekat odvijaće se u dvostepenom postupku u skladu sa Zakonom o koncesijama iz 2009. godine”, piše u javnom oglasu Ministarstva saobraćaja. Vlada je nedavno utvrdila predlog novog Zakona o javno-privatnom partnerstvu i predlog izmjena i dopuna Zakona o koncesijama, o kojima Skupština tek treba da odlučuje i da stupe na snagu te se ne može primjenjivati na ovaj, najveći posao koji sa stranim partnerima namjerava da sklopi Vlada u mandatu premijera Duška Markovića. Važeći Zakon o koncesijama garantuje i opštinama Tivat i Podgorica polovinu od finansijskog kolača od koncesionara, na koji kao isključivi državni prihod računa Vlada.

Bonus video: