Državi mrvice od izdavanja Svetog Stefana i Miločera

Novac od kirije do sada je išao Budvanskoj rivijeri koja ga je koristila za ulaganja u druge hotele, a sada će biti prihod nove firme "Sveti Stefan hoteli", čija je to imovina i za sada jedini prihod
6733 pregleda 7 komentar(a)
Sveti Stefan (ilustracija), Foto: Shutterstock
Sveti Stefan (ilustracija), Foto: Shutterstock

Kiriju od zakupa Svetog Stefana i Miločera od sada će naplaćivati nova kompanija “Sveti Stefan hoteli”, koja je nastala izdvajanjem iz Budvanske rivijere. To će joj za sada biti jedini prihod i sa njim će pokrivati sve svoje troškove, a ono što preostane moglo bi biti podijeljeno akcionarima, među kojima je Vlada sa 41 odsto akcija i dvije državne institucije Fond PIO i Zavoda za zapošljavanje sa još oko 17 odsto akcija.

Na taj način država će dobijati još manje mrvice od izdavanja od svog najvrednijeg turističkog bisera. Ostali akcionari su AIK banka Miodraga Kostića sa 15,2 odsto, a isto toliko preko dvije firme ima Stratex američkog biznismena Nila Emilfabra.

Hoteli Sveti Stefan i Miločer su izdati u višegodišnji zakup od 2007. godine, kada su Vlada i Hotelska grupa „Budvanska rivijera“ sklopili ugovor sa firmom „Adriatic properties“, čiji su vlasnici sada grčki i malezijski biznismeni crnogorskog državljanstva Petros Statis i Vei Seng Pua.

Prema tom ugovoru utvrđena je visina godišnjeg zakupa u iznosu od 1,6 miliona eura sa porezom na dodatu vrijednost. Nakon šest godina važenja ugovora, potpisan je aneks, kojim je na zahtjev partnera kirija produžena, a iznos godišnjeg zakupa smanjen na 1,12 miliona sa uključenim porezom.

Ovaj aneks odobrila je i državna Skupština, na način što su većinu, nakon odbijanja SDP-a da za njega glasaju, napravila tri poslanika tadašnje Pozitivne Crne Gore.

Državni budžet je od ovog posla dobio samo porez koji je uplaćivala Budvanska rivijera od dobijenog novca.

“U državni budžet je po osnovu obračunatog PDV-a po ugovoru o zakupu hotela Sveti Stefan i Miločer uplaćeno 2.621.222,73 eura. U budžet Opštine Budva je po osnovu poreza na nepokretnost za hotele Sveti Stefan i Miločer od 2013. godine, kada je aneksom Hotelska grupa preuzela obavezu plaćanja, uplaćeno 1.320.832,32 eura”, naveli su “Vijestima” iz Hotelske grupe Budvanska rivijera.

Novac od kirije će sada dobijati “Sveti Stefan hoteli”, ali preuzimaju obavezu i da za taj iznos plaćaju PDV, kao i porez na nepokretnosti Opštini Budva. Njima će na ovaj način ostati manje od 700 hiljada eura, sa kojima će pokrivati ostale troškove poput plata zaposlenima, naknada članovima borda, kancelarijske troškove, režije...

Predsjednik odbora direktora akcionarskog društva “Sveti Stefan hoteli” Milan Vučinić kazao je da sada imaju dvoje zaposlenih i dva honorarna saradnika do usvajanja pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta koji će biti usvojen nakon analize budućih aktivnosti i programa rada.

“S obzirom na to da je Društvo osnovano prije nepunih mjesec dana i da se intenzivno radi na izradi neophodnih akata, podaci o troškovima Društva biće evidentirani nakon donošenja istih. Za očekivati je da će Društvo imati godišnji prihod, a o svim troškovima, rashodima, investicionim ulaganjima i dividendi odlučivaće Skupština akcionara i Odbor direktora u skladu sa zakonom, usvojenim aktima i svojim ovlašćenjima”, kazao je Vučinić.

Budvanska rivijera je imala svoje druge hotele i značajne prihode od kojih je pokrivala sve troškove, pa je novac od zakupa za Sveti Stefan i Miločer mogla usmjeravati u fond rezervi za investicije, što je tada odlučila njena Skupština akcionara. Na taj način je povećavana imovina kompanije, a time i imovina države.

“Tokom protekle decenije, nakon završetka svake poslovne godine i usvajanjem finansijskih iskaza, novac od zakupa i ostalih prihoda iz poslovanja kompanije usmjeravan je na adaptaciju hotelskih kapaciteta Hotelske grupe (hotela Palas, Castellastva, Slovenska plaža, Aleksandar i Mogren). Danas, nakon ulaganja u iznosu od 48.603.586 eura, hoteli kompanije su najvećim dijelom visoko kategorisani, sa konceptom konkurentnog turističkog proizvoda, čiji imidž je donio nov pečat turističkoj privredi Crne Gore, dovodeći nove brendove i nadograđujući turističku ponudu kompanije i destinacije”, saopštili su iz Budvanske rivijere, navodeći ukupne investicije od čega je manje od polovine obezbijeđeno od izdavanja Svetog Stefana i Miločera.

Oni navode da su zbog ugovora sa firmom „Adriatic properties“ imali određene imovinske sporove kada su bivši vlasnici zemljišta u sudskom postupku povratili određeni dio zemljišta u okviru ovog kompleksa.

“Kao društveno odgovorna kompanija sa visokim respektom svih svojih partnera, u namjeri da se ispune obaveze prema zakupcu hotela Sveti Stefan i Miločer, Hotelska grupa „Budvanska rivijera“ a.d. je otkupila zemljište za 631.050 eura od fizičkih lica koja su dva sudska spora okončala u svoju korist”, naveli su iz ove kompanije, koja bi uskoro, prema najavama iz Vlade, trebalo da bude privatizovana.

Oni navode da su od 2009. godine državi i Opštini kroz razne poreze i druge dažbine platili 46 miliona eura.

Bonus video: