Državne institucije odbile predloge Brkovića i Ivanovića o praštanju dugova

"Ako bi ja kao direktor postupio drugačije bio bih krivično odgovoran. Mi moramo obračunati tu koncesionu naknadu, a Poreska uprava je mora naplatiti"
6795 pregleda 15 komentar(a)
Sa današnje sjednice odbora, Foto: Luka Zeković
Sa današnje sjednice odbora, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.12.2018. 20:14h

Upravni sud je odbio žalbu "Vektre Jakić" na utvrđivanje iznosa koncesione naknade i presudio da mu se moraju obračunati kako je Državna revizorska institucija navela. Uprava za šume mora postupiti po toj presudi.

"Ako bi ja kao direktor postupio drugačije bio bih krivično odgovoran. Mi moramo obračunati tu koncesionu naknadu, a Poreska uprava je mora naplatiti", kazao je direktor Uprave za šume Nusret Kalač na zajedničkoj sjednici odbora za poljoprivredu i ekonomiju koja je zakazana na inicijativu vlasnika Vektre Dragana Brkovića da mu se oprosti dio koncesionih naknada.

Isti stav imali su i ostali gosti na sjednici predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Poreske uprave i Državne revizorske institucije, kao i članovi odbora iz SDP-a, SD-a i Force ali i dio članova iz DPS-a koji su istovremeno govorili o potrebi da se nađe rješenje da se kompanija ne ugasi i radnici ne ostanu bez posla.

Sud presudio, Skupština nema nadložnost

Svi poslanici koji su govorili kazali su da nije nadležnost odbora da tumači ugovor između koncesionara i Vlade, kao i da im nije jasno što se od njih na kraju traži. "Vektra Jakić" ima pravo da povodom presude Upravnog suda od Vrhovnog suda zatraži "vanredno preispitivanje sudske odluke".

Predsjedavajući sjednicom Petar Ivanović iz DPS-a na kraju je predložio da članovi dva odbora odbora posebno donesu zaključke - za ekonomiju na pitanja naplate koncesija a njegov odbora za poljoprivrede u vezi zakona o šumarstvu i pravnih pitanja. Ivanović je organičio govore na pet minuta, zabranjivao direktno postavljanje pitanja predstavnicima Vlade, dovodio u pitanje odluku Upravnog suda, dodatno komentarisao svačije izlaganje, pominjanje poreskih dugova Vektre nazivao skretanjima sa teme, a "jedan mediji" je optužio da želi da utiče na donošenje odluke. Ivanović je na početku kazao da postoje neslaganja u mišljenjima državnih institucija i različiti podaci o mogućim obavezama "Vektre Jakić" i da zbog toga odbor treba da zauzme stav. Predstavnici ministarstva, Uprave za šume i Poreske kazali su da ne postoje nikakva različita tumačenja i da koncesionar mora da plati obaveze i da ne postoje razlike o iznosu obaveza već jedan iznos.

Brković je kazao da mu se žele nepravedno naplatiti koncesione naknade, da u šumi ima doznačenih a ne posječenih stabala u vrijednosti sedam miliona eura sa kojima se želi poravnati sa Upravom za šume. On je naveo i da je spreman da ide do Strazbura, kao i da će ukoliko se "nastavi pritisak države" da plati koncesije morati da zatvori firmu. Vlasnik Vektre kazao je da je od privatizacije te kompanije prije 11 godina u nju uložio 100 miliona eura, da zapošljava 250 ljudi i još petsto u kooperativnim firmama.

Brković: Niko ne voli više Crnu Goru od mene

"Do uvođenja stečaja u Vektri 2012. godine bio sam najuredniji poreski platiša. Nepriznajem nikome ovdje da više voli državu Crnu Goru od mene. Nikada od države ništa nijesam uzeo niti mi je išta oprošteno", kazao je Brković povodom ocjena da je jedan od najvećih poreskih dužnika koji je zakazujući sjednicu dva odbora postrojio pola Vlade i Skupštine.

On je naveo da nije želio da se bavi švercom drvne građe koji je bio, kako je naveo prepoznatljiv u Crnoj Gori proteklih godina, već je "čuvao resurse dok ne izgradi drvoprerađivačke kapacitete".

"Ugovor o koncesiji je vrlo nepovoljan za nas. Proteklih godina smo pisali svim ministrima poljoprivrede, premijerima i direktorima Uprave za šume da se prijateljski dogovorima o rješenju. Svi su zatvarali vrata pozivajući se na izvještaj Državne revizorske institucije. Vlada je 2008. donijela zaključak kojim je koncesionare koji su privatizovali drvoprerađivačke kompanije oslobodila plaćanja posebne koncesione naknade", kazao je Brković.

Uprave i ministarstvo potvrdili da Vektra ne plaća i da krši ugovor

Poslanik SDP-a Raško Konjević kazao je da nije posao poslanika da ocjenjuju ugovor i da su to morali da rade iz Vektre kada su ga potpisivali.

"Nije naše da tumačimo koncesione ugovore. U samom ugovoru se navodi da se o njemu može pokrenuti međunarodna arbitraža ili sudski spor. Vi ste pokrenuli sudski spor i sada izgubili. Odbor i Skupština ne mogu da se mješaju u ugovorni odnos između vas i Vlade, naručito sada poslije ove presude. Ako Vlada želi da mijenja ugovor sa vama neka to ona radi", kazao je Konjević.

On je predstavnicima ministarstva, Uprave za šume i Poreske uprave postavio pitanja - da li "Vektra Jakić" redovno plaća koncesije, da li je predala obavezujuće garancije, da li poštuje obaveze o zaštiti i uzgoju šuma i da li postoji šverc drvne građe koji pominje Brković. Genci Nimanbegu pitao je koliki su sada dugovi "Vektre Jakić", i šta može biti konačan proizvod ove sjednice.

Dobili su odgovore da ovaj koncesionar ne plaća redovno obaveze, da nije predao garancije i da nepoštuje obaveze o zaštiti šume. Konjević je onda pitao zašto se sa njim ne raskine ugovor i naplati šteta od njegovog kršenja prema članu 11, a odgovoreno je da to može da uradi Vlada.

Kalač je kazao da je dug "Vektre Jakić" za koncesije 2,94 miliona eura od čega se na dug iz ove godine odnosi oko pola miliona.

"Imali smo sastanak sa ovim koncesionarom kojem je prisustvovao ministar poljoprivrede Milutin Simović i tada smo rješili oba pitanja koja se ovdje ponovo potenciraju. Što se tiče doznačene a ne posječene šume, za koju se koncesionar duži, dogovorili smo da se taj iznos odloži na četiri godine. Time je na tom sastanku to pitanje rješeno, dakle nema nikakvog paravnanja. Što se tiče iznosa koncesije koji se osporava, takođe je tada prihvaćeno da se sačeka odluka Upravnog suda. Mi je sada imamo i moramo po njoj postupiti", kazao je Kalač.

Anđelić: Ugražovaju najkvalitetnije šume

Državni sekretar za šumarstvo i drvopreradu Milosav Anđelić da su postojale nelegalne aktivnosti u šumarstvu koje su smanjili, ali da i dalje veliki broj koncesionara umanjuje doznake o posječenoj šumi zbog čega su formirali komisiju koja će naredne godine sve da kontroliše.

"U ovoj oblasti imamo hiljadu radnih mjesta više i veće benefite za državu. Kod ostalih koncesionara imamo rast pokazatelje, osim kod ovog o kome je danas riječ. On ne poštuje obaveze o zaštiti i uzgoju šume, nije izvukao ni 80 hiljada kubika oštećenog drveta zbog čega prijeti opasnost da se zaraza sa njih prenese na zdrava stabla. A riječ je o najvećoj i najkvalitetnijoj šumi u Crnoj Gori", kazao je Anđelić.

Izvještaji DRI su bili poslati tužilaštvu

Branislav Radulović iz Državne revizorske institucije kazao je da je rasprava pokazala da ne postoje nesaglasja državnih institucija o obavezama "Vektre Jakić", kao što se željelo predstaviti. On je podsjetio na ranije izvještaje DRI o neutemeljenom umanjenju obaveza "Vektre Jakić" prema državi, kao i da je, prema zaključcima tadašnjeg odbora za ekonomiju, dokumentacija predata državnom tužilaštvu. Radulović je naveo da se 78 odsto dugova za koncesije odnosi na "Vektru Jakić".

Predstavnik Poreske uprave odgovorio je da su tačni podaci o poreskim obavezama "Vektre Jakić" navedeni na crnoj listi prema kojima ukupno duguje 8,9 miliona.

Bonus video: