Državne obveznice kupovale domaće i regionalne banke i građani

"Imamo najava da će i sjutra biti interesovanja za kupovinu obveznica i da će konačna uspješnost emisije premašiti 80 odsto", rekao je izvršni direktor berze Gojko Maksimović
63 pregleda 6 komentar(a)
Gojko Maksimović, Foto: Savo Prelević
Gojko Maksimović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.11.2016. 19:58h

Na Montenegroberzi danas je prodato državnih obveznica za 75,34 miliona eura, saopštio je izvršni direktor berze Gojko Maksimović.

On je kazao da su u strukturi kupaca najveći broj obvezbnica kupile domaće i regionalne banke, a manjim dijelom osiguravajuće kuće i građani.

"Imamo najava da će i sjutra biti interesovanja za kupovinu obveznica i da će konačna uspješnost emisije premašiti 80 odsto", rekao je Maksimović.

On je istakao da je današnji dan po obimu prometa četvrti u istoriji Montenegroberze koja radi 22 godine.

"Imamo novi instrument kojim će se nakon listiranja trgovati na berzi i u naredne četriri godine”, dodao je Maksimović.

Obveznica nosi fiksnu kamatnu stopu u iznosu od četiri odsto sa godišnjim rokom dospijeća počev od 16.11.2017.godine. Na godišnjem nivou će kupcu biti isplaćivana kamata u iznosu od 400 eura po obveznici, a nakon četvorogodišnjeg perioda i iznos glavnice od 10.000.

Iz Montenegroberze su saopštili da ukupna zarada za četiri godine od pripadajućih kamata za jednu kupljenu obveznicu iznosi 1.601 eura. Ukupni trošak za državu je 16,01 milion eura za kamatu.

Ukupni trošak po osnovu kamata za državu, odnosno, poreske obveznika, na kraju četvrogodišnjeg perioda, biće 16,01 milion eura za kamatu pod pretpostavkom da sjutra na kraju dana bude prodato svih 10.000 obveznica nominalne vrijednosti po 10.000 evra.

Bonus video: