Državni dug bez opština i garancija 2,95 milijardi

MMF nedavno saopštio da je javni dug sa garancijama 79 odsto BDP-a i da se mora smanjivati
2550 pregleda 5 komentar(a)
Za tri mjeseca na plaćanje kamata otišla 34 miliona eura. U dolarima 20 odsto duga (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Za tri mjeseca na plaćanje kamata otišla 34 miliona eura. U dolarima 20 odsto duga (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Državni dug na kraju juna iznosi 2,95 milijardi eura i čini 61,4 odsto procijenjenog brutodomaćeg proizvoda za ovu godinu, navedeno je u novom izvještaju Ministarstva finansija.

Ovaj iznos ne obuhvata dug opština od oko 150 miliona eura, sa kojom državni dug čini iznos javnog duga, kao ni potencijalne obaveze zbog izdatih garancija. Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) je krajem juna saopštila da javni dug Crne Gore sa garancijama iznosi 79 odsto BDP-a i da je veoma visok.

“Ovaj nivo duga ograničava prostor Vlade da može da reaguje kada su u pitanju mogući budući padovi u ekonomskoj aktivnosti. Usljed sve neizvjesnijih globalnih izgleda, Crna Gora mora dodatno raditi na smanju javnog duga. Troškovi i benefiti završetka narednih faza auto-puta treba da budu pažljivo analizirani. Završetak nove studije izvodljivosti je od suštinskog značaja i treba voditi računa koji će fiskalni resursi biti na raspolaganju”, naveli su krajem juna iz MMF-a.

Ukupan državni dug na kraju juna iznosi 3,13 milijardi, ali zbog postojanja državnih depozita od 184 miliona njegov neto iznos je 2,95 milijardi.

Neto državni dug je u odnosu na kraj marta povećan za 24 miliona eura. U ovom periodu spoljni državni dug je smanjen sa 2,8 milijardi na 2,62 milijarde. Ova smanjenje nastalo je zbog smanjenja duga po osnovu eurobond obveznica za 170 miliona eura. Ovaj dug je plaćen tako što je država smanjila svoje depozite sa 253 na 184 miliona, kao i djelimično po osnovu zaduženja na domaćem tržištu obveznica od 142 miliona eura. Zbog ovih zaduženja domaći državni dug povećan je 378 na 511 miliona eura.

U periodu april - jun država je za kamate na ranija zaduženja platila 34 miliona eura. Do kraja juna je za gradnju dionice auto-puta Podgorica - Mateševo iz kredita kineske Eksim banke povučeno 583 miliona eura, što je 12 miliona više nego na kraju marta. Novac se povlači u dolarima, a ministarstvo u državni dug računa cifru prema kursu eura na posljednji dan u tom kvartalu. Kada je prije pet godina uzet kredit za auto-put u dolarima, Vlada se nije osigurala od valutnog rizika.

Od ukupnih državnih zaduženja uračunatih u javni dug 79,5 odsto je u eurima, 19,34 odsto novca je uzeto u dolarima, a 1,16 odsto u ostalim valutama. Iznos u dolarima postepeno raste zbog povlačenja novca iz kredita iz kineske Eksim banke, pa iznos državnog duga značajno zavisi i od odnosa američke i evropske valute.

Sa fiksnom kamatom uzeto je 75 odsto državnog duga, a 25 odsto je sa varijabilnom kamatom. Od ukupnog duga 83,6 odsto je spoljni dug, a 16,4 odsto duga odnosi se na potraživanja pravnih i fizičkih lica iz Crne Gore.

Bonus video: