Dug raste, a izvještaji se skraćuju

Izvještaj o radu Komisije za koncesije za 2014. Skupštini je dostavljen na svega tri lista
56 pregleda 1 komentar(a)
Darko Konjević, Foto: Arhiva Vijesti
Darko Konjević, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 27.01.2016. 17:45h

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet u ponedjeljak će razmatrati izvještaj o radu Komisije za koncesije za 2014. godinu, koji je Skupštini dostavljen na svega tri lista i ne sadrži važne podatke.

To pokazuje da je stanje u oblasti koncesione politike i dalje loše.

Komisija, čiji je predsjednik pomoćnik ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja, Darko Konjević, poslanike je na dva lista papira “upoznala“ sa članovima Zakona o koncesijama kojim je definisan sastav Komisije i njene nadležnosti. Na trećem listu obavještavaju da je 2014. godine Komisija imala dvije sjednice na kojima su razmotrili odluku o produženju ugovora za eksploataciju ukrasnog kamena na ležištu Radujev krš i izvještaj Državne revizorske institucije (DRI).

Odbor će sa zakašnjenjem razmatrati izvještaj, jer je staroj Komisiji mandat istekao u septembru 2014. godine, a nova je izbrana nakon pola godine. Predsjednik tog sastava bio je Ivan Bošković iz Ministarstva ekonomije koji je poručio da neće sastavljati izvještaj za 2014. godinu jer je to “posao starog sastava”. Bošković je odmah nakon izbora podnio ostavku jer je napustio Ministarstvo ekonomije, da bi Vlada u oktobru imenovala Konjevića za predsjednika. Skupština je posebni zaključkom obavezala Komisiju da mora dostaviti traženi izvještaj.

Jedno od najvažnijih tijela koje kontroliše oblast u kojoj bi država trebalo da ostvaruje značajne budžetske prihode faktički godinama funkcioniše samo na papiru, a za (ne)rad članovi dobijaju značajne novčane naknade. Sa druge strane, dugovanja državi po tom osnovu konstantno rastu.

Ni stari sastav Komisije ”nije se mnogo miješao u svoj posao”, a njen rad prije nekoliko godina tadašnji poslanik DPS -a i člana Odbora za ekonomiju Zarija Franović ocijenio je “udarom na zdravi razum”. Franović je 2011. negodovao zbog toga što je poslanicima dostavljen šturi izvještaja Komisije na nekoliko strana.

“Komisija se sprda sa poslanicima. Dijete u prvom osnovne ne bi prihvatilo ovakav izvještaj. U Komisiji potcjenjuju poslanike, misle da mi nijesmo upućeni u procese koji se tiču koncesija”, kazao je tada Franović.

Prema posljednjim dostupnim podacima dugovanja državi po osnovu koncesionih naknada u septembru prošle godine su bila 18,05 miliona eura. Najviše se duguje po osnovu naknade za korišćenje šuma 5,65 miliona, za korišćenje mineralnih sirovina 3,49 miliona, naknade za zaštitu voda od zagađivanja 1,2 miliona, 1,1 milion za naknade za igre na sreću... Država je po osnovu koncesionih naknada na kraju 2012. potraživala 12,44 miliona, 2013. 14,8 miliona, a na kraju 2014. godine 17,5 miliona.

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković ranije je potvrdio "Vijestima" da je kolegi iz Specijalnog tužilaštva Milivoju Katniću dostavio da preispita dva izvještaja DRI o reviziji budžetskih prihoda po osnovu zaključenih ugovora o koncesijama.

Država dozvoljavala da se povećavaju dugovi za koncesije

Državna revizorska institucija je u svojim izvještajima navela da je koncesionarima, koji eksploatišu šumsko bogatstvo, država dozvolila da u posljednje tri godine uvećavaju dugove po osnovu neplaćenih koncesionih naknada, te da je državna kasa na kraju 2011. godine ostala uskraćena za 3,2 miliona, godinu kasnije 4,6 miliona, a na kraju prošle godine za 5,1 milion. Utvrđeno je da su 2012. godine date nove koncesije firmama koje nijesu poštovale ranije ugovore i imaju nagomilane gubitke i dugove prema državi.

Nalaz DRi je da registar ugovora o koncesijama ne sadrži podatke o svim ugovrima, da su neki ugovori upisivani dva puta, da ne radi sajt Komisije za koncesije. Skupština je zaključcima tražila, između ostalog, da Ministarstvo finansija, Poreska uprava i Komsija za koncesije dostave vjerodostojan prikaz koncesionih naknada od 2012. do 2014, da podaci o dužnicima budu javni i da VDT sankcioniše kršenje propisa na koje je ukazala DRI u svojim izvještajima.

Bonus video: