Dug raste zbog većih zarada i penzija

Ekonomija monetarne unije je u procjepu i u kontinuitetu bilježi visoku nezaposlenost
82 pregleda 4 komentar(a)
Zarija Pejović, Foto: Boris Pejović
Zarija Pejović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.11.2015. 07:32h

Postoje rizici da planirani prihodi u budžetu za narednu godinu budu manji u odnosu na plan i da se deficit budžeta time poveća, ocijenio je za “Vijesti” ekonomski analitičar Zarija Pejović.

Prema Predlogu zakona o budžetu za narednu godinu izvorni budžetski prihodi su projektovani na 1,45 milijardi, što je oko 100 miliona više od ovogodišnjeg plana. Plan budžeta napravljen je na osnovu ostvarenja prihoda za devet mjeseci ove godine.

“Koliko je realna projekcija prihoda od 1,45 milijardi u narednoj godini ako se uzme u obzir da su prošlogodišnji ostvareni u iznosu od 1,34 milijarde, dok su ovogodišnji planirani na nivou od 1,32 milijarde? Tačnije, koliko je vjerovatno u kontekstu stagnirajućih globalnih ekonomskih trendova očekivati rast budžetskih prihoda za više od 100 miliona eura?”, pitao je Pejović.

On je kazao da treba imati u vidu da će globalna privreda u ovoj godini ostvariti najniži privredni rast (2,9 odsto) od 2009, a istovremeno će svjetska trgovina porasti samo dva odsto.

“Ekonomisti iz OECD upozoravaju da je u posljednjih 50 godina takav skroman rast trgovine ostvaren u samo pet godina i svaki put je bio povezan sa recesijom. Ekonomija monetarne unije je u procjepu.

U kontinuitetu bilježi visoku nezaposlenosti i suočena je sa prilivom izbjeglica. Prema najnovijoj procjeni OECD-a, eurozona će u ovoj godini ostvariti privredni rast od 1,5 odsto. Koliko je onda realna pretpostavka da naša privreda može ostvariti rast od četiri odsto naredne godine?”, pitao je Pejović.

On je naglasio da analitičari navode rizik od uvođenja viza Rusije prema Crnoj Gori u slučaju pozivnice za pristupanje NATO paktu, pa ako se taj rizik ostvari mogao bi se smanjiti broj ruskih turista.

“Predviđeni rast penzija i zarada u periodu deficita i stalnog rasta javnog duga nije izraz veće produktivnosti privrede i uticaće na brži rast javnog duga. Potrebno je obratiti pažnju na ovogodišnju reviziju DRI o efikasnosti Poreske uprave u sprovođenju mjera naplate poreskog duga i u parlamentu inicirati konsultativno saslušanje direktora PU kako bi se sugerisale mjere za jačanje kapaciteta te institucije”, kazao je Pejović.

Neustavna taksa uvećala prihode

Ministarstvo finansija je izvorne prihode do kraja ove godine procijenilo na 1,33 milijarde što je 9,2 miliona više od plana, najviše zbog toga što su planirani prihodi po osnovu doprinosa potcijenjeni sa odstupanjem od 37,9 miliona u odnosu na plan. “Doprinosi će se povećati zahvaljujući povećanju stope doprinosa za zdravstvo i izvršenja zaostalih obaveza po tom osnovu”, navodi Ministarstvo u procjenama koje se nalaze u obrazloženju budžeta za nerdu godinu.

Veći budžetski priliv od 9,2 miliona je na nivou prihoda od neustavne takse na autoput i reprezentativni spor od oko 10 miliona. Očekuju za 13,2 miliona veću naplatu naknada, zbog naknade za finansiranje izgradnje autoputa i vrhunskog sporta. Ministarstvo manje prihode očekuje kod poreza na dohodak fizičkih lica za 12,7 miliona, dobit tri miliona, PDV-a za 12,3 miliona i akciza 3,9 miliona. Procjena je da će izdaci ostati na nivou planiranih 1,56 milijardi, da će deficit biti 226,5 miliona, što je 9,2 miliona manje. Ukupan državni dug je procijenjen na 57,5 odsto BDP-a.

Premijer Milo Đukanović saopštio je juče na sjednici Savjeta za praćenje realizacije izbornog programa DPS-a, da je finansijski sistem države zdraviji, da su budžetski prihodi ozbiljno uvećani, a napravljene su i značajne racionalizacije u budžetskoj potrošnji.

Bonus video: