Dugovanja sada preko 20 miliona

Najveći povjerilac je Poreska uprava koja je prijavila potraživanje od oko šest miliona eura. Radnici traže naknade za neisplaćene zimnice
2 komentar(a)
Jadransko brodogradilište Bijela, Foto: D. KRIVOKAPIĆ
Jadransko brodogradilište Bijela, Foto: D. KRIVOKAPIĆ
Ažurirano: 10.12.2015. 20:33h

Ročište za ispitivanje potraživanja u stečajnom postupku za Jadransko brodogradilište iz Bijele odgođeno je za 25. decembar.

Stečajni upravnik Žarko Ostojić potvrdio je „Vijestima“ da je prema 250 do sada pristiglih prijava prijavljeno više od 20 miliona eura potraživanja.

Stečaj je u kompaniji iz Bijele pokrenut krajem juna na zahtjev Poreske uprave (PU) koja je prvobitno potraživala oko šest miliona eura. “Vijesti” nezvanično saznaju da će taj iznos potraživanja pojedinačno najvećeg povjerioca, naknadno biti vjerovatno smanjen.

Drugi po veličini povjerilac je Crnogorska komercijalna banka (CKB) kojoj je Brodogradilište ostalo dužno oko dva miliona eura.

Bivši i sadašnji radnici od ove kompanije prema prijavi potraživanja potražuju nešto više od milion eura.

Postoji i prijava potraživanja 330 radnika koji potražuju naknade za neisplaćene zimnice.

Krajem septembra povjerioci Jadranskog brodogradilišta izabrali su petočlani bord povjerilaca u kojem su ušli predstavnici Vlade (Poreske uprave), Crnogorske komercijalne banke (CKB), kao i firmi Boka pilot, Meser Tehnogas Beograd i Ilino promet Skoplje.

Firma Boka pilot potražuje 994.415 eura, Hemosan Bar 687.043 eura, Meser Tehnogas Beograd 444.145 eura, Ilino promet Skoplje 460 hiljada, itd.

Vlada već duže bezuspješno pokušava da proda Brodogradilište, a sada je u opticaju prodaja njegove imovine partnerima kanadskog biznismena Pitera Manka.

Bonus video: