Đukanović: Crna Gora će ove godine ostvariti najveću stopu rasta u Evropi

On je kazao da je na sjednici Savjeta ocijenjeno da je prethodne tri godine DPS napravio ozbiljan pomak na planu konsolidacije javnih finansija i makroekonomske stabilnosti u Crnoj Gori
49 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Filip Roganović
Milo Đukanović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 20.11.2015. 20:31h

Crna Gora će ove godine ostvariti najveću stopu rasta u Evropi i očekuje se da će ona iznositi oko 4,3 odsto, saopštio je predsjednik Vlade, Milo Đukanović.

“Ovo je godina u kojoj je Crna Gora, istorijski gledano, krenula u neke od najvažnijih strateških projekata u državi. Ovo je godina u kojoj ćemo ostvariti najbolju stopu rasta od svih država u Evropi, a naša očekivanja su da će to biti 4,3 odsto”, rekao je Đukanović nakon sjednice Savjeta za praćenje realizacije izbornog programa Demokratske partije socijalista (DPS).

On je kazao da je na sjednici Savjeta ocijenjeno da je prethodne tri godine DPS napravio ozbiljan pomak na planu konsolidacije javnih finansija i makroekonomske stabilnosti u Crnoj Gori.

Đukanović je dodao da je posebna pažnja bila posvećena pitanjima infrastrukture, energetike, turizma, proizvodnje hrane i prerađivačke industrije.

On je, na pitanje da li je špekulacija da Vlada u narednom mandatu planira da uloži 100 miliona eura u razvoj sjevera, naveo da ne može da precizira cifru.

“Ne bih mogao precizno da kažem kako ta cifra izgleda, ali je ona vjeroatno izvedena iz kapitnog budžeta za narednu godinu”, kazao je Đukanović.

On je dodao da je riječ kapitlnom projektu koji se najviše tiče integrcije sjevera u državu i kvaliteta veza s južnim i centralnim dijelom, a to je projekat auto-puta.

“Gledano makar kroz te tri pozicije, siguran sam da je to najmanje 100 miliona eura, a riječ je o čitavoj lepezi projekata koji su planirani da budu finansirani budžetom u narednoj godini”, precizirao je Đukanović.

On je, pored auto-puta, kazao da će se već u prvim proljećnjim mjesecima nastaviti radovi na putu Berane –Kolašin.

“Završili smo prvu dionicu između Berana i Lubnice, a dalje nastavljamo od Lubnice do Jezerina. To će cjeovitije otvoriti pojekat Bjelasice, ali biće izvjesno i najkraća veza između Beran i Kolašina, a samim tim i prema Podgorici”, saopštio je Đukanović.

On je dodao da će se nastaviti i gradnja regioalnog puta koji vodi od Slijepač mosta kroz Pavino Polje i Tomaševo prema Pljevljima i Žabljaku, što je, prema njegovim riječima, drugi veoma vrijedan razvojni projekat kada je u pitanju sjever države.

Đukanović je kazao i da su određena sredstva planirana za razvoj infrastrukture za ski centre na Bjelasici i Komovim i to ne smo u Kolašinu, nego i u Bijelom Polju, Mojkovcu i na Hajli u Rožajama.

On je naveo da Vlada planira ozbiljno da radi i na unaprijeđenju komunalne infrasrukture, gdje su u fokusu deponije čvrstog otpada i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za opštine na sjeveru.

“To su neki od najmarkantnijuh planova koji su našli mjesto u kapitalnom budžetu za narednu godinu”, rekao je Đukanović.

Bonus video: