Đukanović i Rajković ne plaćaju porez, blokirana imovina na Košljunu

Opština blokirala zemljišni kompleks od 20 hiljada kvadrata u vlasništvu podgoričke firme „Global Montenegro” čiji su osnivači Milo Đukanović i njegov kum Vuk Rajković, zbog poreskog duga od 192 hiljade eura
11400 pregleda 14 komentar(a)
Đukanović i Rajković, Foto: Beta/AP/Savo Prelević
Đukanović i Rajković, Foto: Beta/AP/Savo Prelević

Opština Budva blokirala je juče zemljišni kompleks od 20 hiljada kvadrata na samom ulazu u grad u podnožju brda Košljun, vlasništvo podgoričke firme „Global Montenegro“ čiji je jedan od osnivača šef države Milo Đukanović, zbog poreskog duga od 192 hiljade eura.

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva pokrenula je prije mjesec postupak prinudne naplate poreskog duga protiv „Global Montenegro“, koju je Đukanović osnovao sa svojim kumom Vukom Rajkovićem jer za protekle tri godine nije platila porez na nepokretnost.

"Poresko potraživanje u korist opštine Budva je u ukupnom iznosu od 192.169,66 eura“, piše u listu nepokretnosti kao teret, u koji su „Vijesti“ imale uvid.

Đukanovićeva kompanija bila je godinama na crnoj listi poreskih neplatiša, ali je pretprošle godine, uspjela da Opštini izmiri nekih 60 hiljada eura na ime poreza. Međutim, dug za 2015, 2016, i 2017. nije uplatila, pa je Budvanska uprava javnih prihoda donijela rješenje i ostavila Đukanovićevoj firmi rok od deset dana da izmiri dug. Nakon ‘što to nije učinila, zatraženo je od budvanskog katastra da upiše hipoteku, što je on i učinio.

Upisivanje hipoteke omogućeno je zakonom, kako bi se država, odnosno lokalne samouprave osigurale da mogu prodajom naplatiti potraživanja na ime poreza na nepokretnost. Tako nešto omogućeno je Zakonom o poreskoj administraciji, u kojem piše da se postupak prinudne naplate preduzima kada obveznik poresku obavezu nije platio prilikom podnošenja poreske prijave...

Porez neplaćen već tri godine: Košljun

“Poreski organ pokreće postupak prinudne naplate donošenjem zaključka o prinudnoj naplati poreske obaveze. Radi obezbjeđenja poreskog potraživanja, na imovini poreskog obveznika može se zasnovati založno pravo. Pod prinudnom naplatom poreske obaveze iz imovine poreskog obveznika podrazumijeva se pljenidba i prodaja imovine (pokretne ili nepokretne) poreskog obveznika i korišćenje sredstava dobijenih prodajom ili drugim postupkom za naplatu poreske obaveze”, propisuje taj zakon.

Lider DPS-a je sa kumom Rajkovićem osnovao firmu “Global Monteegro”, koja je trgovala zemljišni kompleks u Budvi krajem februrara 2007. od starobudvanske porodice Rucović. Đukanović u nekoliko navrata je objašnjavao da je firma novac za kupovinu atraktivnog kompleksa obezbijedila je zahvaljujući kreditu od pet miliona eura. Kredit je uzet 14. februrara 2008. od pogoričke Hypo Alpe Adria banke, a godinu kasnije aneksom ugovora, on bio “premješten” u nadležnost Hypo Alpe Adria Bank Development.

Banka je svih prethodnih godina imala upisanu hipoteku na zemljišnim parcelama, da bi početkom marta „osvanula“ u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine nova hipoteka na imovinu „Global Montenegra“. “Hipoteka u iznosu od 5.000.000 eura u korist je novog hipotekarnog povjerioca Heta Asset Resolution sa zabranom otuđenja bez saglasnosti hipotekarnog povjerioca“, navodi se kao teret upisan u katastru na imovinu „Global Montenegra“.

Đukanović je još u aprilu 2013. kada je prodao akcije u Prvoj banci i zaradio million eura najavio da će prodati i zemlju na Košljunu, ali do danas nije pronašao partnera.

Đukanovićeva i Rajkovićeva firma je uzela još jednu kreditnu liniju u iznosu od 625.410 eura, kod iste banke i to, kako se navodi u katastarskoj evidenciji, 24. oktobra 2010.

„Global Montenegro“ prošlu godinu poslovala je sa gubitkom 25.386 eura. Kako stoji u posljednjem finansijskom izvještaju za 2017. dostavljenom Poreskoj upravi ukupan gubitak Đukanovićeve firme, koji se prenosi iz godinu u godinu, akumuliran je na 3.665.962 eura.

Kompanija je donekle popravila poslovanje, ako se uporedi sa 2016. kada je poslovala sa gubitkom od 67 hiljada eura.

Stalna imovina kojom gazduje firma, a riječ je o zemljištu u Budvi, procijenjena je na 3.095.037 eura.

Na parceli je Detaljnim urbanističkim planom “Potkošljun“ ucrtan rezidencijalni kompleks od nekih 40 vila, a predviđeno je da ukupno bude izgrađeno oko 150 apartmana bruto-građevinske površine 27 hiljada kvadrata.

Udio Vuka Rajkovića prodaju izvršitelji

Aktuelni šef države mogao bi da dobije novog partnera u „Global Montenegru“, jer su javni izvršitelji dva puta donosili rješenja o prodaji udjela njegovog kuma Vuka Rajkovića u toj podgoričkoj kompaniji.

Rješenja da se izvrši pljenidba, procjena i prodaja udijela Rajkovića, donijela je 8. novembra 2016. javna izvršiteljka Aleksandra Tomković Vukoslavčević. Prije nje je javni izvršitelj Aleksandar Bošković 9. septembra iste godine takođe donio rješenje o pljenidbi i prodaji udjela Rajkovića. Rješenja su i dalje upisana u Centralni registar privrednih subjekata.

Bonus video: