Đukanović: Intenzivirani radovi na autoputu

On je podsjetio da je gradnja autoputa počela 11. maja prošle godine, od kada teče četvorogodišnji period u kojem se kineski partner, kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC) obavezala da će završiti prvu fazu autoputa
5 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.04.2016. 15:19h

Intenzivirani radovi na pripremi mosta Moračica na prioritetnoj dionici autoputa Bar–Boljare, od Smokovca do Mateševa, ukazuju na ulazak u novu, mnogo intenzivniju fazu realizacije tog projekta, saopštio je premijer Milo Đukanović.

„Svako ko je prošao putem prema Kolašinu mogao je da vidi da su intenzivirani radovi na pripremi mosta Moračica, što znači da ulazimo u novu i mnogo intenzivniju realizaciju prve faze gradnje autoputa“, kazao je Đukanović nakon Premijerskog sata.

On je podsjetio da je gradnja autoputa počela 11. maja prošle godine, od kada teče četvorogodišnji period u kojem se kineski partner, kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC) obavezala da će završiti prvu fazu autoputa.

„Ovih sedmica se vrlo intenziviraju radovi. To je posljedica okolnosti da je završen glavni dio projektovanja i revidovanja tih projekata. Revidovani su projekti za glavne objekte na ovom dijelu trase – most na Moračici i tunel Vjeternik“, saopštio je Đukanović.

On je dodao da su u utorak predati i zahtjevi za izdavanje građevinske dozvole.

„To je sada jedna, manje-više, rutinska procedura koja podrazumijeva potrebnu pažnju nadležnog državnog organa i koja će biti obezbijeđena. Dakle, sada već sa sigunošću možemo da kažemo da ćemo u kratkom roku imati izdate građevinske dozvole“, poručio je Đukanović.

Ministarstvo saobraćaja podnijelo je, kako prenose mediji, zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju tunela Vjeternik, koja bi trebalo da bude izdata u četvrtak, najkasnije u petak.

Ministarstvo je, uz zahtjev za izdavanje građevinske dozvole, dostavilo i glavni projekat i izvještaj o obavljenoj reviziji glavnog projekta.

Zahtjev za izdavanje dozvole za izgradnju mosta Moračica takođe bi trebalo da bude podnesen do kraja sedmice.

Izgradnja autoputa koštaće državu 809 miliona eura. Od kineske Exim banke pozajmljena su 944 miliona USD, na 20 godina i sa kamatom od dva odsto, uz grejs period od šest godina.

Ugovor o projektovanju i izgradnji prioritetne dionice autoputa potpisan je sa kineskim kompanijama CRBC i China Communications Construction Company (CCCC).

Bonus video: