Đukanović: Nestabilan region ukoliko ne uđemo u EU; Kurc: Nikad bolja evropska perspektiva

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj kazao je da njegovo prisustvo konferenciji je potvrda dobrih odnosa sa Crnom Gorom. “Kosovo nije pesimistično, priznale su nas veliki broj država svijeta. Kroz priznanje Kosova od strane Srbije da se zatvori veliko pitanje u regionu. Srpska privreda nas je priznala”, kazao je Haradinaj
209 pregleda 0 komentar(a)
Milo Đukanović, Bečići, Foto: Vuk Lajović
Milo Đukanović, Bečići, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 25.10.2018. 17:14h

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanovic kazao je da građani Zapadnog Balkanu vjeruju u EU.

"Ukoliko države Zapadnog Balkana ne uđu u EU", kako je kazao Đukanović, "imaćemo nestabilan region".

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc kazao je da je posebno optimističan oko ulaska regiona u Evropsku Uniju.

“Evropska perspektiva Zapadnog Balkana nikad nije bila bolja”, kazao je kancelar na konferenciji o ekonomiji koja je počela u Bečićima.

Prema njegovim riječima države regiona su na dobrom putu ka EU.

“Obje strane treba da daju doprinos", kazao je Kurc.

Naveo je da je ekonomski rast regiona najbolji u Evropi.

“Austrija ima veliki interes da zemlje Zapadnog Balkanu uđu u EU, ali i za ekonomsku saradnju.”, istakao je on.

Kurc je siguran da dobri politički okviri su odlučujući kako bi ekonomski razvoj isšao u dobrom pravcu.

Austrijski kancelar je srećan što je prošlo vrijeme kada je EU bila umorna od proširenja.

Potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić kazao je da je region nažalost daleko od EU.

"Zapadni Balkan još uvijek hronično pati zbog neriješenih političkih pitanja, ekonomske zaostalosti, odliva ljudi. U političkom smislu tri ključna problema su nacionalizam u društvu, populizam u politici i komunizam u ekonomiji. To su ključni elementi što region zaostaje za EU”, poručio je Ljajić.

Zamjenik premijera Makedonije Kočo Angjušev kazao je Balkan više producira istoriju nego što je može konzumirati.

“Sa tim treba da prestanemo i treba da se posvetimo ekonomskoj saradnji. Treba zaboraviti na nacionalizam”, kazao je on.

Angjušev smatra da EU mora da shvati da je Balkan njen dio.

“Sav pesimizam će nestati ako počnemo više sarađivati”, kazao je on.

"Ako želimo da ostvarimo blagostanje za građane", kako je kazao, "treba srušiti administrativne barijere, pristupimo evropskim fondovima".

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj kazao je da njegovo prisustvo konferenciji je potvrda dobrih odnosa sa Crnom Gorom.

“Kosovo nije pesimistično, priznale su nas veliki broj država svijeta. Kroz priznanje Kosova od strane Srbije da se zatvori veliko pitanje u regionu. Srpska privreda nas je priznala”, kazao je Haradinaj

On je kazao da je Kosovo najvece tržište na kome se plasira roba iz Srbije.

Predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović pozdravljajući učesnike je kazao da oni učešćem daju nemjerljiv doprinos nastojanju da se potvrdi snažna posvećenost Crne Gore evropskoj perspektivi i razvoju Balkana.

Kazao je da se većina balkanskih ekonomija suočava se sa neodgovarajućom infrastrukturom, niskom konkurentnošću i produktivnošću, tehnološkim zaostajanjem, niskom akumulacijom kapitala, slabim izvoznim potencijalom.

"Za zemlje Zapadnog Balkana bilo bi od izuzetne važnosti da prije zvaničnog prijema budu u mogućnosti da više koriste evropske mehanizme koji podrazumijevaju snažniju finansijsku podršku. Zapadni Balkan zaostaje za Evropom u svim segmentima, ali najdrastičniji jaz predstavlja nerazvijenost naše saobraćajne i energetske infrastrukture, koje čine kičmu svake privrede. Izdašniji finansijski podsticaji bi doprinijeli da Balkan postepeno ujednači svoj ekonomski i socijalni razvoj s prosjekom Evropske unije. Za pomoć svojim manje razvijenim državama i regionima u periodu 2007-2013 Evropska unija je izdvojila 269 milijardi eura, dok je za Zapadni Balkan od 2007-2017 opredijeljeno 9 milijardi eura. U 2018. region Balkana će dobiti milijardu eura, dok će samo Bugarska za isti period dobiti 6,8 milijardi", rekao je Golubović.

Dodao je da su regionu potrebne investicije u obrazovanje i nauku.

Konferencija o ekonomiji Montenegro 2018, koju organizuje Privredna komora (PKCG) na temu Balkan i Evropska unija - petogodišnji ciklus Berlinskog procesa, počela je danas u Budvi.

Dvodnevna konferencija pružiće odgovore važne za ekonomsku budućnost regiona.

Konferenciju će otvoriti predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, savezni kancelar Austrije, Sebastian Kurc i predsjednik PKCG, Vlastimir Golubović.

Na posebnom panelu konferencije o ekonomskoj i evropskoj perspektivi regiona govoriće predsjednici vlada zemalja Zapadnog Balkana.

Panelisti na tom događaju biće i ministri ekonomije zemalja regiona, predstavnici međunarodnih finansijskih institucija i investitora, predsjednici komorskih asocijacija i predstavnici uspješnih kompanija koje posluju na ovim prostorima.

Očekuje se da će Konferenciji prisustvovati preko 600 učesnika.

Galerija

Bonus video: