Đukanović sjutra sa novinarima o KAP-u

Razgovor Đukanovića sa novinarima prvobitno je bio zakazan za petak, ali je odložen da bi "imao dovoljno vremena da odgovori na sva pitanja novinara"
0 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.07.2013. 12:11h

Premijer Milo Đukanović razgovaraće sjutra sa novinarima o Vladinoj politici koja se odnosi na budućnost aluminijumske industrije u Crnoj Gori.

Razgovor Đukanovića sa novinarima prvobitno je bio zakazan za petak, ali je odložen da bi, kako je objašnjeno iz Vlade, premijer imao dovoljno vremena da odgovori na sva pitanja novinara.

Privredni sud proglasio je 8. jula stečaj u Kombinatu aluminijuma (KAP), zbog duga koji je dostigao 386 miliona eura, uz mogućnost dostavljanja plana reorganizacije u naredna tri mjeseca.

Predlog za uvođenjea stečaja u KAP podnijela je Vlada 14. juna, zbog skoro 25 miliona eura garancija izdatih fabrici, koje je prošle godine Vlada platila Deutsche banci.

Ministarstvo finansija zaključilo je u petak kreditni aranžman od 60 miliona eura sa Deutsche i Erste bankom, kako bi obezbijedilo novac za izmirenje preostalih obaveza po osnovu aktiviranih državnih garancija izdatih za KAP.

U petak je i stečajna uprava KAP-a potpisala ugovor sa Montenegro bonusom, na osnovu kojeg će ta kompanija preuzeti imovinu fabrike i organizovanje proizvodnje u stečajnom postupku.

Vlada je odlučila da uvede stečaj u fabriku zbog nekooperativnosti ruskog partnera koji je odbio da potpiše saglasnost da se novac koji je država dužna KAP-u iskoristi za plaćanje nelegalno potrošene struje.

Takođe je svih 1,2 hiljade zaposlenih u KAP-u u srijedu dobilo otkaz, ali će u narednih 30 dana nastaviti da dolaze na posao.

Bonus video: