Đukanovićeva arogancija koštaće Crnu Goru

Vlada dovela do brojnih međunarodnih arbitražnih sporova protiv države, koji prijete da ugroze finansijsku stabilnost zemlje
13 komentar(a)
KAP, Foto: Anto Baković
KAP, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 19.03.2015. 16:41h

Kompanija CEAC podržava ulazak Crne Gore u Evropsku uniju, ali ne po svaku cijenu, ocijenio je Matthias Menke, vanjski saradnik te kiparsko-ruske firme, koja je bila vlasnik podgoričkog Kombinata aluminijuma.

Menke tvrdi da su takav stav potvrdili i u nedavnim izvještajima i rezolucijama Evropskog savjeta, Komisije i parlamenta koji su, kako kaže, “snažno prepoznali tu činjenicu”.

Bivši ruski vlasnik KAP-a Oleg Deripaska pokrenuo je arbitražni postupak protiv Crne Gore zbog stečaja KAP-u.

“Kako to Crna Gora želi da postane članica EU kada odbija da poštuje nadležnost suda članice Unije i osnove njenog zakona”, pita se Menke u autorskom tekstu za portal The Parliament Magazine. On je aludirao na presudu kiparskog suda o privremenom obustavljanju prodaje imovine KAP-a.

Menke je napisao da je premijer Milo Đukanović nedavno opet odbio poziv CEAC-a na kompromis, ocjenjujući to kao “aroganciju koja ugrožava dugoročnu ekonomsku stabilnost zemlje”.

On je ocijenio da se Evropski parlament “nedavnom rezolucijom odredio prema Crnoj Gori kao nepouzdanom partneru”.

“Ta rezolucija je žestoka optužnica crnogorskoj vladi zbog sklerotičnog tempa reformi, jasne tvrdoglavosti i krajnje neodgovornosti”, napisao je Menke.

On se nada da će crnogorska vlast “konačno ozbiljno shvatiti ponovljene i ojačane pozive iz EU da preduzme neophodne mjere za rješenje spora u KAP-u i mnoge druge slučajeve koji koče napredak i ugrožavaju prosperitet”.

“Ako se to ne desi, Crna Gora bi se mogla suočiti sa prekidom u evropskim integracijama”, ocijenio je Menke.

Zastupnici Evropskog parlamenta su, kako kaže, s pravom zabrinuti zbog malog napretka koje je Crna Gora ostvarila u rješavanju osnovnih problema oko zaštite stranih investitora u zemlji.

“To je odnos Vlade prema vladavini prava koji je doveo do brojnih međunarodnih arbitražnih sporova protiv države, koji prijete da ugroze osnovnu finansijsku stabilnost zemlje. Ne mogu shvatiti kako crnogorska Vlada može biti tako spokojna u nevjerovatno strašnoj situaciji u kojoj se nalazi - i koju je sama stvorila”, naveo je Menke.

Bonus video: