Đurišić: Spas je u udruživanju aviokompanija

Direktor Montenegro erlajnsa pozvao direktore hrvatskog, srpskog i slovenačkog avioprevoznika na radnu večeru u Miločeru
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.04.2012. 22:29h

Predsjednik Odbora direktora nacionalnog avioprevoznika Montenegro erlajns Zoran Đurišić pozvao je direktore srpskog JAT ervejsa, hrvatskog Kroacija erlajnsa i slovenačkog Adria ervejsa da se sretnu 19. maja u Miločeru i razmotre modele dalje saranje i mjera za lakše prevazilaženje krize u tom sektoru, saznaju "Vijesti".

Prema našim saznanjima, direktori triju aviokompanija su spremni da dođu, a njihove formalne potvrde na poziv se očekuju narednih dana.

"Moja je ideja da neformalno razmijenimo iskustva koja se tiču reflektovanja ekonomske krize na poslovanje aviokompanija, kao i da razmijenimo iskustva koja se tiču njenog prevazilaženja

Đurišić je predložio da četiri teme dominiraju radnom večerom u hotelu Maestral, od kojih je prva mogućnost formiranja politike otvorenog neba na teritoriji zemalja koje su nekad činile SFRJ, kao i uzajamne eksploatacije flota, u zavisnosti od potreba aviokompanija.

Čelnik Montenegro erlajnsa je zainteresovan i za razmjenu usluga "u cilju racionalnijeg korišćenja resursa (tehnike, školstva i keteringa), kao i za zajedničko nastupanje na stranim tržištima, putem zajedničkog predstavljanja".

Đurišić u pozivnom pismu navodi da je ekonomska kriza u svijetu, a posebno u Evropi, otežala uslove poslovanja aviokompanije, te da se regionalni prevoznici suočavaju sa sve težim problemima.

"Moja je ideja da neformalno razmijenimo iskustva koja se tiču reflektovanja ekonomske krize na poslovanje aviokompanija, kao i da razmijenimo iskustva koja se tiču njenog prevazilaženja" poručuje Đurišić svojim kolegama u Zagrebu, Ljubljani i Beogradu.

On podsjeća da su od ukupno deset miliona prevezenih putnika na prostoru bivše Jugoslavije, tadašnji prevoznici JAT, Ineks adrija i Avio geneks prevozili sedam miliona, a da danas na istom prostoru isti broj putnika opslužuju inostrane aviokompanije.

"Mišljenja sam da je neophodno da pokušamo da definišemo potencijalne modele, kako bi se sadašnji trend izmijenio" naveo je Đurišić.

Montenegro erlajns godinama posluje sa milionskim gubicima, a poslovanje je dodatno opterećeno brojnim problemima i dužničko-povjerilačkim odnosima sa Javnim preduzećem Aerodromi Crne Gore.

Iz Evropskog udruženja za avioprevoz (AEA) nedavno je ocijenjeno da bi regionalne aviokompanije trebalo da se povežu ili čak ujedine, ako žele da opstanu.

Hrvatska kompanija zainteresovana za saradnju

Iz Kroacija erlajnsa juče je "Vijestima" saopšteno da su otvoreni za razgovore sa partnerskim kompanijama iz regiona, u cilju dodatnog unapređenja kvaliteta usluga u vazdušnom prevozu.

"Moguće oblike saradnje treba tražiti u eventualnim zajedničkim (code share) letovima i preko specijalnih ugovora, tamo gdje takve mogućnosti postoje, no problem bi mogla predstavljati nekompatibilnost flote" ocijenili su iz zagrebačke kompanije.

Hrvatski nacionalni avioprevoznik, kako se dodaje, za sada nije razmatrao mogućnost bliže saradnje s ostalim avioprijevoznicima s područja bivše države

Hrvatski nacionalni avioprevoznik, kako se dodaje, za sada nije razmatrao mogućnost bliže saradnje s ostalim avioprijevoznicima s područja bivše države, koji su, kako dodaju, prema dostupnim informacijama u vrlo neizvjesnoj situaciji.

"Takođe, kompanija nije zainteresovana za kapitalno udruživanje u bilo kakvu regionalnu alijansu aviokompanija s područja bivše države" jasni su iz Kroacija erlajnsa.

Oni su dodali da su sa slovenačkom Adrijom prije godinu dogovorili jaču saradnju, kako bi postigli bolje poslovne rezultate, kroz kratkoročno iznajmljivanje aviona, i udružili potencijal kompanije.

"Bliža saradnja dviju kompanija u budućnosti je moguća kroz zajedničko poslovanje na pojedinim rutama, a ponajprije s ciljem postizanja veće profitabilnosti. Za sada su hrvatski i slovenački nacionalni avioprevoznik kompatibilni po tipovima i kapacitetima aviona, a vrijedi napomenuti kako navedena saradnja ne uključuje kapitalno udruživanje Kroacija erlajnsa i Adrije" saopštili su iz hrvatske kompanije, dodajući da su u prošloj godini uspjeli da smanje neto gubitak za više od 50 odsto, kako su i planirali.

Iz Adrije "Vijestima" su se juče izvinili jer tokom dana nijesu uspjeli da daju odgovor, dok iz srpskog JAT ervejsa nije stigao povratni mejl.

Đurišić je zainteresovan i za razmjenu usluga “u cilju racionalnijeg korišćenja resursa, kao i za zajedničko nastupanje na stranim tržištima, putem zajedničkog predstavljanja

Novi članovi borda

Montenegro erlajns od srijede ima novi sastav Odbora direktora, na čijem čelu je i dalje Zoran Đurišić.

Na sjednici Odbora, izabrani su novi članovi tog tijela i to Izet Bralić i Branislav Golubović. Oni su zamijenili dosadašnje članove Rifata Rastodera i Džavida Šabovića, koji su zbog odredbi zakona o sprečavanju konflikta interesa, podnijeli ostavke.

Status preostala dva člana Odbora direktora Miodraga Ivanovića i Milovana Milića nije promijenjen.

Bonus video: