Đurović: Sekulić voli da se sudi, izbor Savjeta EKIP-a je čist

Član Savjeta EKIP-a Zoran Sekulić tvrdi da Đurović i Kovijanić ne mogu biti izabrani treći put. Đurović kaže da predsjednik nije član Savjeta
2940 pregleda 6 komentar(a)
Funkcije ih sada posvađale nakon godina saradnje: Sekulić i Đurović, Foto: Boris Pejović
Funkcije ih sada posvađale nakon godina saradnje: Sekulić i Đurović, Foto: Boris Pejović

“Apsolutno je čist kompletan izbor članova Savjeta Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP). Inače, (Zoran) Sekulić voli da se sudi. I Agenciju je tužio svojevremeno. Jednostavno je takav tip. Vi ste tako izvijestili, ja ga nisam ni pitao”, kazao je “Vijestima” Šaleta Đurović, član Savjeta EKIP-a na pitanje da prokomentariše sudski postupak koji je njegov kolega pokrenuo pred Osnovnim sudom protiv Skupštine Crne Gore.

Član Savjeta EKIP-a Sekulić tužio je Osnovnom sudu Skupštinu i traži da se ponište njene odluke o izboru Branka Kovijanića, za predsjednika Savjeta EKIP-a i Šalete Đurovića, za člana Savjeta EKIP-a. Sekulić i Đurović su dugogodišnji saradnici na prethodnim raznim funkcijama u EKIP-u.

“Ne znam zašto je tužio Skupštinu. Možda mu je krivo što nije izabran za predsjednika Savjeta. Možda je tako nešto očekivao. Međutim, nije izabran on, bilo je 12 kandidata. I on je član. Moje pravno mišljenje, a mislim da je do kraja potkrijepljeno i dokazima što sam dostavio i Skupštini, odnosno Odboru za ekonomiju kad sam konkurisao za Savjet, da ja imam pravo na kandidaturu. Ja nisam bio član Savjeta, jer Zakon kaže da Savjet ima predsjednika i četiri člana. Predsjednika bira Skupština, a ne članovi”, istakao je Đurović.

Sekulić je u tužbi navodi da Kovijanić i Đurović nijesu mogli biti izabrani jer im je to treći uzastopni mandat u Savjetu EKIP-a što zakon zabranjuje.

Kovijanić je prvi put imenovan u Savjet Agencije rješenjem od 11. decembra 2008, a drugi put odlukom od 27. decembra 2013. godine. Bivši predsjednik Savjeta EKIP-a Đurović prvi put je imenovan, takođe, 11. decembra 2008, a drugi put na istu funkciju odlukom od 27. decembra 2013. godine.

Sekulić je u tužbi skrenuo pažnju da je članom 13 Zakona o elektronskim komunikacijama propisano da “Savjet ima predsjednika i četiri člana, iz čega nesumnjivo proizilazi da Savjet broji pet članova.

“Na to upućuje i odredba člana 18 Statuta EKIP-a na koji je Skupština dala saglasnost 9. decembra 2013. i kojom je propisano da Savjet Agencije održava sjednicu ako je sjednici prisutna većina od ukupnog broja članova”, dodaje se u tužbi.

Skupština je tada za novog člana Savjeta EKIP-a izabrala i Vladana Đukanovića, čije imenovanje nije sporno jer je prvi put na toj funkciji.

Kovijanić: Proces pred sudom neka ide svojim tokom

Predsjednik Savjeta EKIP-a Branko Kovijanić, ocijenio je za „Vijesti“ da je prošlogodišnji izbor obavljen u javnoj i transparentnoj proceduri koja je trajala od jula 2018, a potom okončana najprije pred Odborom za ekonomiju, finansije i budžet, a potom i na plenumu u Skupštini.

„Svako ima pravo da se žali, a taj proces pred sudom neka ide svojim tokom. Do konačnog rješenja prošle godine je došlo po osnovu javnog konkursa, u javnoj i transparentnoj proceduri“, istakao je Kovijanić.

Zaštitnik će zastupati Skupštinu

Iz Kancelarije zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore upoznali su Skupštinu sa Sekulićevom tužbom, potvrđeno je “Vijestima” u parlamentu.

“Naša je obaveza da napišemo izjašnjenje, a zaštitnik će Skupštinu predstavljati pred sudom”, potvrđeno je iz Skupštine.

U pojedinim parnicama nakon što tuženi odgovori na tužbu i gdje su pred sudom sve činjenice nesporne, postoji mogućnost da sud donese presudu i bez zakazivanja ročišta.

Bonus video: