Dvije sedmice bez promjena na benzinskim pumpama

Litar eurosupera 98 i 95 je 1,46 i 1,43 eura, eurodizela 1,38 eura
1 komentar(a)
gorivo, benzinska pumpa, Foto: Luka Zeković
gorivo, benzinska pumpa, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.10.2012. 06:54h

Maloprodajne cijene goriva na benzinskim pumpama u Crnoj Gori će u narednih 15 dana ostati nepromijenjene. Iz Ministarastva ekonomije je saopšteno juče da će litar eurosupera 98 i 95 dvije sedmice koštati 1,46 eura, odnosno 1,43, a eurodizela 1,38 eura.

Iz Ministarstva je agenciji Mina biznis saopšteno da će litar eurodizela za komercijalne svrhe koštati 1,16 eura, a lož ulje i lož ulje za grijanje 1,33 eura, odnosno 1,06 eura.

Cijene goriva posljednji put su korigovane prije 15 dana i tada je litar benzina pojeftinio za sedam, odnosno osam centi.

Iz Ministarstva ekonomije su i najavili da se cijene goriva neće mijenjati, iako su obračunski period obilježile nepredvidive promjene vrijednosti naftnih derivata na međunarodnom tržištu. Saopšteno je da se u toku jedne sedmice vrijednost tih naftnih derivata mijenjala i do 100 američkih dolara po toni.

“Korišćenjem Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata i uprosječivanjem navedenih vrijednosti, u narednih 15 dana neće doći do povećanja maloprodajnih cijena benzinskih naftnih derivata”, kazali su predstavnici Ministarstva.

Maloprodajne cijene goriva u Crnoj Gori se usklađuju svakog drugog ponedjeljka, a formiraju se na osnovu kretanja cijena sirove nafte na londonskom tržištu i valutnog odnosa eura i dolara. U strukturi cijene goriva značajan udio imaju takozvana državna zahvatanja, odnosno porezi i akcize, pa otprilike pola iznosa ode u dižavni budžet.

S obzirom na sadašnju kondiciju državne kase, ne može se očekivati smanjenje tih dažbina, što su ranije potvrdili i iz Ministarstva ekonomije. Oni su objavili da bi, u slučaju smanjenja akciza, morali da podignu stopu poreza na dodatu vrijednost (PDV) koja trenutno iznosi 17 odsto.

Bonus video: