Džaković: Pređite iz crne u sivu zonu

Poslanik DF-a komentarisao najave budvanske vlasti da će naplatiti svaki euro poreza
0 komentar(a)
Stevan Džaković, PzP, Foto: Vuk Lajović
Stevan Džaković, PzP, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 20.05.2013. 12:04h

Trebalo bi neko iz Vlade da objasni kako mi, građani Budve, isplaćujemo dug iz prethodnog perioda u iznosu od 20 miliona, i to posljednjih barem tri godine, a dugovi ostaju na oko 60 miliona kao i ranijih godina“, kazao je odbornik Demokratskog fronta (DF) Stevan Džaković.

Povodom sve češćih izjava predstavnika vlasti da će naplatiti svaki euro poreza od privatnika, te da će biti aktivni na suzbijanju sive ekonomije u turizmu, Džaković je pozvao budvansku vlast „da za promjenu iz crne zone, u kojoj oni posluju, uđu u sivu zonu, čime bi se bar prividno približili zelenoj zoni“.

„Pitam predsjednika Opštine Lazara Rađenovića da li je držao obećanje da će izmiriti dug od nekih sedam miliona eura po osnovu neizmirenih poreza i doprinosa koje je davao svaki put iznova, prvo pred lokalne i parlamentarne, a onda i pred predsjedničke izbore. Pitam gdje su bile službe koje brinu o državnom budžetu dok se nagomilavao ovoliki dug? U pitanju je vrijeme duže od tri godine.

Da li iko u ovoj opštini i državi zna šta je uzrok takvom stanju? Jedno je sigurno - građani znaju šta su posljedice, a to su smanjenje ličnih dohodaka, a tako dobijenom razlikom pokušaće da se nadoknade dugovi“, kazao je Džaković na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

On je dodao da su “zaposleni umjesto bruto plate godinama dobijali neto platu, i to kad su je dobijali”.

On je zapitao “odakle kredibilitet bilo kojem inspektoru da po tri puta za redom kontrolišu objekte po Budvi koji posluju 20 i više godina i uredno izmiruju svoje obaveze, a nemaju herca da iskontrolišu sopstveno dvorište”.

„Smatram da država mora primjerom da pokaže kako se zakoni poštuju. A ta ista država godinama, kada je turizam u pitanju, kontroliše samo domicilno stanovništvo, a divlje izdavaoce privatnog smještaja zaobilazi jer, navodno, ne može da uđe u kuće i stanove čiji vlasnici nijesu prijavili da se bave turizmom.Mi pričamo ovdje o svemu već poznatom, odnosno o tome da će se porez i dalje plaćati po osnovu toga kako se ko rodi“, kazao je Džaković.

Bonus video: