Dživei: Delegacija iz Sečuana zainteresovana za izgradnju turističkog rizorta u CG

Dživei visoko ocijenio i zahvalio Vladi i premijeru lično na doprinosu jačanju prijateljstva i saradnje Kine i Crne Gore, uz konstataciju da su trenutni odnosi na najvišem istorijskom nivou i da postoji veliki potencijal za njihovo dalje unapređenje
3 komentar(a)
Cui Dživei, Milo Đukanović, Foto: Vlada Crne Gore
Cui Dživei, Milo Đukanović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 13.01.2016. 17:30h

Ambasada Kine će uložiti dodatne napore u promociji Crne Gore u Kini kao investicione destinacije, kazao je kineski ambasador Cui Dživei i najavio posjetu delegacije iz Sečuana, koja je zainteresovana za izgradnju turističkog rizorta, što bi značajno unaprijedilo turističku saradnju i podstaklo uspostavljanje čarter letova izmedju dvije zemlje, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović primio je danas Dživeija.

"Premijer je čestitao Vladi Kine na uspješnoj organizaciji Samita "16+1", održanom u Sudžou i Pekingu novembra prošle godine, na kojem je trasiran srednjoročni plan saradnje Kine sa zemljama Centralne i Istočne Evrope. Predsjednik Vlade je posebno izrazio zadovoljstvo sadržajnim razgovorima tokom Samita sa najvišim kineskim zvaničnicima, predsjednikom Sji Đinpingom i predsjednikom Državnog savjeta Li Kećijangom, tokom kojih je ponovljena zajednička posvećenost i spremnost za dalje unapređenje ukupnih odnosa, prvenstveno ekonomske saradnje u oblasti infrastrukture, energetike i turizma. U tom pravcu je detaljnije bilo riječi o modalitetima i potencijalima saradnje, kako bilateralne tako i kroz sinergiju formata "16+1" i trilateralne u saradnji sa EU, kao šanse za realizaciju kapitalnih projekata poput Jadransko-jonskog autoputa", navodi se u saopštenju Vlade.

U saopštenju se dodaje da je Dživei visoko ocijenio i zahvalio Vladi i premijeru lično na doprinosu jačanju prijateljstva i saradnje Kine i Crne Gore, uz konstataciju da su trenutni odnosi na najvišem istorijskom nivou i da postoji veliki potencijal za njihovo dalje unapređenje.

"U pravcu definisanja novih modaliteta saradnje predloženo je formiranje zajedničkog Stručnog tima koji bi identifikovao plan razvoja i prioritete saradnje za valorizaciju već započetih i potencijalnih ulaganja, uključujući značajne projekte poput Luke Bar. Zajednički je izraženio zadovoljstvo kvalitetom i sadržajem ukupne saradnje i prenijeta obostrana spremnost i zainteresovanost da se na odgovarajući način obilježi deset godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i NR Kine tokom ove godine. Na toj linji je i skora posjeta pomoćnika ministra vanjskih poslova Liu Haisjing, konstatovano je u razgovoru", piše u saopštenju Vlade Crne Gore.

Bonus video: