EBRD spremna da podrži Crnu Goru u nekoliko oblasti

Premijer je kazao da je EBRD prepoznala prioritete države, što omogućava dalje produktivno partnerstvo
621 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Vlada Crne Gore

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) spremna je da pomogne Crnoj Gori u nekoliko oblasti među kojima su unaprjeđenje konkurentnosti privatnog sektora, energetsko i infrastrukturno povezivanje kao i ozelenjavanje ekonomije, saopštio je prvi potpredsjednik te institucije, Jurgen Rigterink.

On je na sastanku sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem kazao da će EBRD stajati uz Crnu Goru da je podrži.

“Rigterink je pohvalio rezultate u oblasti ekonomske politike i naveo da je najbolji pokazatelj napretka reakcija međunarodnog tržišta, u tom kontekstu navodeći crnogorsko uspješno emitovanje euroobveznica prošle godine”, saopšteno je iz Kabineta premijera.

Marković je kazao da je EBRD prepoznala prioritete države, što omogućava dalje produktivno partnerstvo.

On je podsjetio da je Crna Gora u prethodne dvije godine uspješno vodila ekonomsku politiku, ostvarila dinamičan ekonomski rast, stabilizovala javne finansije i smanjila stopu nezaposlenosti.

Marković je ukazao na smanjenje budžetskog deficita kao i na dobru prihodnu stranu, kako prethodnih tako i ove godine.

„Podrška EBRD-a, za oko 60 projekata ukupne vrijednosti od blizu 570 miliona eura, za je nas od ogromnog značaja. Vaša podrška i povjerenje doprinijeli su ovakvim ekonomskim rezultatima“, kazao je Marković.

On je dodao da je za Crnu Goru strateški važan nastavak jačanja sveukupne infrastrukture, izgradnje autoputa, valorizacija aerodroma i luka, kao i dalje aktivnosti na snaženju konkurentnosti i kreiranju povoljnog poslovnog ambijenta, jačanju malih i srednjih preduzeća te profesionalizacije administracije.

Zajednički je konstatovan uspjeh u procesu evropskih integracija koji kreira podsticaj za ostvarivanje daljih rezultata u otvaranju preostalog i stvaranja uslova za početak zatvaranja pregovaračkih poglavlja.

Bonus video: