ECB: Prečica do eura donosi probleme

Zemlje koje su unilateralno prihvatile euro to učinile na vlastitu odgovornost i rizik, bez ikakve uloge Evropske unije ili ECB
0 komentar(a)
ecb_1, Foto: Shutterstock
ecb_1, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.04.2011. 19:17h

Stav Evropske centralne banke (ECB) u vezi sa zemljama koje su jednostrano uvele euro, među kojima je i Crna Gora, jeste da takav potez može da prouzrokuje probleme i u toj zemlji, ali potencijalno i u eurozoni.

Iz ECB je "Vijestima" precizirano da su zemlje koje su unilateralno prihvatile euro to učinile na vlastitu odgovornost i rizik, bez ikakve uloge Evropske unije ili ECB.

"Dopuštanje prečica do eura zemljama EU i onima koje su budući kandidati za članstvo, moglo bi biti štetno za te države, ali potencijalno i za eurozonu, jer održivi proces približavanja, koji bi obezbijedio stabilnost cijena i koherentnost eurozone možda još nije uspostavljen. Drugo, ne manje bitno, bio bi poremećen princip jednakog tretmana zemalja", smatra član Izvršnog odbora ECB-a Jirgen Štark.

Država će zadržati euro

Čelnici ECB-a nijesu mogli zvanično da komentarišu na kakvom je putu Crna Gora kad je vođenje monetarne politike u pitanju i da li postoje specifični uslovi za njeno pristupanje eurozoni, navodeći da prije ulaska države u EU i eurozonu ne mogu davati takve ocjene.

Iz Vlade Crne Gore ranije su kazali da će tokom pregovora za članstvo u EU biti razmatrana činjenica da Crna Gora koristi euro prije nego što je formalno primljena u eurozonu i da su spremni da tu činjenicu brane pred Briselom.

U Vladi smatraju da neće biti velikih problema da država zadrži euro, s obzirom na i dalje nisku zaduženost, dobre makroekonomske pokazatelje, nizak nivo budžetskog deficita, ali i veličinu ekonomije koja ni teoretski ne može narušiti projekcije cijele eurozone.

Bonus video: