Efikasnije tržište ili nastavak privilegija

Izmjene Zakona o energetici na javnoj raspravi još sjutra. U NVO smatraju da se osiguravaju interesi privatnih graditelja elektrana
623 pregleda 1 komentar(a)
Sa jednog od protesta građana protiv gradnje male elektrane, Foto: Svetlana Mandić
Sa jednog od protesta građana protiv gradnje male elektrane, Foto: Svetlana Mandić

Predloženim izmjenama Zakona o energetici, koji je na javnoj raspravi još sjutra, pojednostavljen je i skraćen postupak priključenja objekata na elektroenergetski sistem, preciziran je zakonski okvir za berzansku trgovinu električnom energijom, uređeno obavljanje djelatnosti u oblasti gasa i toplotne energije, propisani povoljniji uslovi za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora...

Iz Ministarstva ekonomije tvrde da će se dopunom ovog propisa obezbijediti "uslovi za efikasnije funkcionisanje tržišta električne energije, kao i obezbjeđivanje potpune nezaviznosti operatora prenosnog sistema električne energije", dok iz NVO sektora za "Vijesti" tvrde da se "suštinski zacementirao zakonski okvir" za nastavak izgradnje malih hidroelektrana (mHE).

Dobar dio predloženih izmjena odnosi se na snabdijevanje gasom, imajući u vidu potencijalne investicije u koje je uključen Azerbejdžan, kao i istraživanje nafte i gasa.

Iz ponuđenog teksta izmjena zakona, smatraju u NVO sektoru, jasno je da kod obnovljivih izvora, Vlada ne namjerava da odustane od projekata mHE, niti od njihovog daljeg subvencionisanja, već ih proširuje. Posebno su im indikativne nove odredbe koje strategiju razvoja energetike zamjenjuje novim energetskim i klimatskim planom, pa nije jasno koliko će uvećati nacionalni cilj po tom osnovu, koji joj je do sada bio izgovor za investicije ovom sektoru.

Pred Ustavnim sudom od 9. aprila prošle godine čeka inicijativa za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odredbi važećeg zakona koje omogućavaju da se od krajnjih potrašača struje naplaćuje naknada za proizvođače iz obnovljih izvora, među kojima dominiraju privatnici bliski vlasti - vlasnici mHE. Iz više NVO je prethodnih dana traženo da se ukinu podsticaji za mHE.

Ne favorizujte privatnike

U primjedbama na nacrt izmjena, iz NVO Akcija za socijalnu pravdu (ASP) su zamjerili resornom ministarstvu što organizuje javnu raspravu u periodu kada je zemlja suočena sa epidemijom koronavirusa i brojnim ograničenjima zbog čega neće biti organizovani okrugli stolovi, niti bilo kakav oblik upoznavanja ukupne javnosti o izmjenama koje se planiraju.

"Ovo je posebno indikativno imajući u vidu da Zakon definiše niz prava i obaveza građana i ukupne privrede, kao krajnjih korisnika energetskih djelatnosti, te da se radi o kompleksnoj i složenoj tematici, koja je na prijemčiv način trebalo da bude predstavljena i približena građanima", naveli su iz ASP.

Sugestije i predlozi se mogu slati do sjutra, a javna rasprava je od početka marta produžena dva puta.

U ASP-u smatraju da u navedenim ciljevima enegetskog razvoja izraz "efikasan" treba zamijeniti sa "ekonomičan" i brisati favorizujuću odredbu o podsticanju privatnog sektora u oblasti energetike.

"Radi se o favorizujućoj odredbi u korist privatnog sektora, pri čemu se nijednom riječju ne govori o javnom sektoru, a što je u suprotnosti sa načelom javnog interesa i istovremeno narušava princip jednakosti, koji je garantovan Ustavom, kao najvišim pravnim aktom u zemlji", istakli su iz ASP.

Iz te NVO kao neprihvatljivo novo rješenje navode i to što, kako tvrde, Vlada "ugrožava nadležnosti Regulatorne agencije za energetiku, tako što će utvrđivati maksimalan rast vrijednosti osnovnih sredstava po osnovu investicija i programa otkupa za operatora prenosnog i distributivnog sistema".

"Ovo rješenje je neprihvatljivo, jer znači direktno uplitanje Vlade i resornog ministarstva u nadležnosti RAE, koja na osnovu metodologija utvrđuje regulatorno dozvoljene prihode za operatore prenosnog sistema, distributivnog sistema i operatora tržišta", zaključili su iz ASP.

Predloženo je da kako bi se postigla veća nezavisnost RAE, predsjednika i članove Odbora RAE bira Skupština na predlog Administrativnog odbora, po javnom konkursu, a ne da se biraju na predlog Vlade.

Ukinite podsticaje za obnovljive izvore

Očekivali smo da će se izmjenama zakona ispraviti brojna neustavna rješenja. Međutim, nude se rješenja koja su gora i rigidnija po krajnje potrošače od postojećih, naveo je u primjedbama na tekst izmjena zakona predsjednik Partije penzionera, invalida i restitucije (PIR) Momo Joksimović.

"Član 23, kojim se predviđaju promotivne i podsticajne mjera treba redefinisati ili brisati, da više nema promotivnih i podsticajnih mjera, jer se taj mehanizam u praksi pokazao kao štetan za krajnje potrošače, to je klasični reket. I po tom osnovu su potrošači platili u posljednjih nekoliko godina desetine miliona eura subvencija. Za ovaj član podnijeta je inicijativa Ustavnom sudu, jer ga smatramo neustavnim", istakao je Joksimović.

On predlaže i da se izbriše član 24, kojim je propisana obaveza potrošačima da plaćaju naknadu za podsticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora kao dodatak na cijenu električne energije.

Pravni tim Građanskog pokreta URA uputio je juče Ministarstvu ekonomije predlog sugestija na nacrt izmjena Zakona o energetici, kojim traže ukidanje naknade za podsticanje "obnovljivih izvora energije".

Bonus video: