EK: Ostvaren napredak u oblasti poljoprivrede

Kas Granhe je ocijenila da se Crna Gora kada je riječ o poljoprivredi, ribarstvu i bezbjednosti hrane nalazi na pravom putu
8 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Savo Prelević
Petar Ivanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.04.2014. 20:28h

Crna Gora je ostvarila napredak u ispunjenju otvarajućih mjerila za poglavlja 11, 12 i 13, koja se odnose na oblasti poljoprivreda i ruralni razvoj, bezbjednost hrane i ribarstvo, ocijenili su predstavnici Evropske komisije (EK).

U Briselu je danas sa predstavnicima EK razgovarao ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović.

On boravi u Briselu na poziv komesara za poljoprivredu Evropske komisije Dačiana Ćološa, a tokom prvog dana posjete susreo se sa direktorom za Crnu Goru, Makedoniju, Tursku i Island u Generalnom Direktoratu za proširenje EK, Aleksandrom Kas Granhe i šefom jedinice za Crnu Goru i Island, Dirkom Langeom.

Kas Granhe je ocijenila da se Crna Gora kada je riječ o poljoprivredi, ribarstvu i bezbjednosti hrane nalazi na pravom putu.

"Ona je ukazala i na predstojeće izazove i naporan rad posebno u oblasti preuzimanja pravne tekovine EU u dijelu bezbjednosti hrane, definisanja carinskih terminala za proizvode biljnog i životinjskog porijekla i živu stoku (BIP), kao i rješavanja pitanja otpada životnjskog porijekla”, saopšteno je iz Ministarstva.

Ivanović je upoznao sagovornike sa rezultatima ostvarenim u oblasti poljoprivrede od septembra prošle, do marta ove godine i aktivnostima na ispunjenju mjerila za otvaranje pregovora u tri poglavlja iz ove oblasti.

Poseban fokus tokom razgovora stavljen je na nacrt Strategije razvoja poljoprivrede koja je danas predstavljena u Briselu, sa ciljem što bržeg dobijanja mišljenja nadležnih direktorata.

“Ministar je izrazio zahvalnost za podršku koju dobija Ministarstvo, posebno za ekspertsku pomoć, koja je u ovom momentu veoma važna za jačanje institucija u crnogorskoj poljoprivredi i finansijsku pomoć realizaciji projekta IPARD like koji predstavlja nastavak MIDAS programa”, kaže se u saopštenju.

On je naglasio da izgradnja prvog carinskog terminala za proizvode biljnog i životnjskog porijekla i živu stoku (BIP) u Baru napreduje, shodno planu i ponovio spremnost da, bez ozbira na ostvarni napredak i ubrzanje aktivnosti, Ministarstvo nastavi da jača kapacitete i posebno nastavi sa edukacijom poljoprivrednika.

Na sastanku je razgovarano i o dodatnim sredstvima za podsticaj razvoju poljoprivrede.

Bonus video: