EK predviđa Crnoj Gori rast plata, više kredita ali i povećanje inflacije

Očekuje se da će direktnim stranim ulaganjima biti stvorena nova radna mjesta, a povećaće se pritisak oko plata.
0 komentar(a)
ekonomski rast, Foto: Shutterstock.com
ekonomski rast, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 17.05.2011. 07:37h

Crna Gora je dobila prilično povoljne i optimistične ekonomske prognoze u analizi „Ekonomsko evropsko predviđanje“, koje se u Briselu objavljuje dva puta godišnje za članice EU i kandidatske zemlje.

Ovo je jedan od najvažnijih dokumenata Evropske komisije, obavezno štivo političara i investitora.

Mala i otvorena crnogorska ekonomija ocjenjuje se pozitivno, a glavni makroekonomski pokazatelji naslovljeni su sa „Svojevrsni oporavak“, najavivši solidan rast u ovoj godini od dva odsto.

U dijelu izvještaja koji se bavi Crnom Gorom, EK predviđa povećanje plata i domaće potražnje, više kredita, ali i povećanje inflacije. Komisija očekuje da će Vlada dobro voditi fiskalnu politiku, i ističe veliku važnost metaloprerađivačke industrije u najavljenom rastu izvoza.

Oporavak u Crnoj Gori uzrokovan je inostranom potražnjom za koju se očekuje da će se progresivno povećavati, konstatuje Evropska komisija.

Za sada, još nema velikih, dramatičnih promjena nabolje, pa se kaže da „banke, posebno velike, još nevoljno odlučuju na finansijsko posredovanje, dok vrše konsolidaciju svojih bilansa“, ali se i tu očekuje znatan pomak.

Ekonomska aktivnost da se zahukta u 2011.

Ekonomski tim najprije je dao analizu prošle godine. Zabilježili su da su maloprodajne cijene ostale niske u 2010. Prosječni indeks cijena vrtio se oko 0,5 odsto, iako je oporavak domaće potražnje u trećem kvartalu povećao inflaciju za 0,7 odsto.

Rast građevinskog sektora bio je 13 odsto, ali, iako je građevina zapošljavala, nezaposlenost je ostala visoka, iznad 19 odsto.

„Kako god mala, pokretljivost na tržištu rada vidjela se u rastu neto plata za 2,9 odsto“, kaže se u izvještaju.

"U 2011. godini očekuje se da se zahukta ekonomska aktivnost, ne samo zbog naraslog povjerenja potrošača, nego i zbog rasta izvoza, kada metaloprerađivačka industrija dostigne pun kapacitet, i uz pretpostavku da će cijene aluminijuma ostati visoke, u skladu sa svjetskim cijenama energije - predviđa Evropska komisija.

Uprkos slaboj polovini prve godine, godišnji BDP u realnom iskazu narašće iznad 2 odsto, što znači da će Crna Gora imati isto tako dobar rast kao i vodeće evropske ekonomije.

U 2012. domaća potrošnja će, kako očekuju, dodatno porasti. Kako će domaći zajmodavci stabilizovati svoje bilanse, tako će se postepeno oporavljati i njihova kreditna aktivnost, očekuje EK.

Ekonomija mala i ograničena

Ključni faktori koji će uticati na rast ekonomije u Crnoj Gori su, kako se dodaje, umjereni porast kreditiranja preduzetnicima i domaćinstvima, razvoj turizma i povezanih djelatnosti kao što su saobraćaj, maloprodaja, ketering, i proizvodnja hrane.

Ova prognoza, stoji u izvještaju, „ne uzima u obzir velike infrasturkturne projekte koji još nisu započeti (izgradnja autoputeva, velikih hidroelektrana).

Ipak, direktna strana ulaganja biće visoka u 2011, i vjerovatno još viša u 2012, zbog projekata započetih ove godine kao što su vjetroelektrane, male hidroelektrane, zaobilaznice, palionice otpada, pruge i hoteli.

Međutim, pošto je crnogorska ekonomija mala, ograničena, uticaj bruto investicija u fiksni kapital u odnosu na BDP biće smanjen zbog porasta uvoza, i to pogotovo građevinskog materijala i opreme, kaže se u izvještaju.

Očekuje se da će direktnim stranim ulaganjima biti stvorena nova radna mjesta, a povećaće se pritisak oko plata. Povećanje zaposlenosti i rast plata imaće uticaja na povećanje neto dohotka, a povećaće i potrošnju po domaćinstvu.

Očekuje se da inflacija bude oko 3 odsto, i to zbog prolaznog efekta povećanja cijena hrane i energenata na globalnom tržištu, šta će se odraziti i na domaće cijene. Ali, dok god cijene enegije i sirovina na globalnom tržištu ostanu umjerene, inflacija bi mogla u 2012. pasti na 2 odsto.

"Doprinos metaloprerađivačke industrije rastu izvoza, određenkapacitetom, uslugama i pogotovo turizmom, biće velik.

Međutim, povećani uvoz, pod ruku sa povećanom domaćom potražnjom, (zbog većih neto plata, većih kredita, investicija i turističke potrošnje), dovešće do slabljenja trgovinskog bilansa i bilansa tekućeg računa, zbog čega će deficit biti iznad 30 odsto BDP u 2012. godini" upozorava EK.

Dug će se stabilizovati

Dug države smanjiće se, očekuje EK, sa 4 odsto BDP-a u 2010. na 3 odsto u 2011, a budžetska ravnoteža postići će se u 2012.

U Crnoj Gori nema planova, konstatuje Evropska komisija, da se podignu porezi, koji bi ugrozili početni oporavak, ali prihodi od poreza će, ipak, rasti zbog pojačane domaće potražnje, i indirektnih prihoda.

Troškovi će se smanjivati, a ako prihodi od poreza podbace, Vlada će smanjiti kapitalnu potrošnju, smatraju briselski analitičari.

"Generalno govoreći, kvalitet javne potrošnje trebalo bi da ostane stabilan, jer veliki infrastrukturni projeki nijesu finansirani direktno iz budžeta.

Ukupni državni dug trebalo bi da dostigne vrhunac u 2011. na 45 odsto BDP-a, i nakon toga će se smanjivati zahvaljujući fiskalnoj konsolidaciji, kao i nominalnom rastu BDP-a - stoji u izvještaju “Evropsko ekonomsko predviđanje – proljeće 2011”.

Bonus video: