Ekonomija ljetos imala rast od 4,7 odsto

Rast ekonomije prema Monstatu pogurali građevinarstvo, turizam i veća potrošnja domaćinstava
1202 pregleda 0 komentar(a)
Rast BDP-a u zemljama EU iznosio 1,7 odsto: Monstat
Rast BDP-a u zemljama EU iznosio 1,7 odsto: Monstat

Brutodomaći proizvod Crne Gore u trećem kvartalu ove godine (jul, avgusta i septembar) imao je realni rast od 4,7 odsto, zahvaljujući najviše rastu u građevinarstvu i turizmu.

Kako je danas saopšteno iz Monstata vrijednost izvršenih građevinskih radova imala je rast od 31,4 odsto, dok su turisti tokom ljeta potrošili 761 milion eura što je za 8,8 odsto ili 61,5 miliona eura više nego u istom periodu prethodne godine.

Značajan rast imalo je i rudarstvao za 20,7 odsto, proizvodnja električne energije 7,4 odsto, poljoprivrede 3,4 odsto i šumarstva 2,3 odsto.

Negativni pad najznačajniji je u industrijskoj proizvodnji i iznosio je 7,3 odsto.

Pozitivan doprinos rastu BDP-a u tržišnim cijenama imalo je i povećanje naplate poreza za 14,4 odsto na 304,8 miliona eura.

Na rast, kako je navedeno iz Monstata, uticali je i povećanje potrošnje domaćinstava za 30 miliona na ukupno milijardu i 98 miliona eura, kao i povećanje potrošnje države za 19 miliona na ukupno 213 miliona. Rast od sedam miliona eura zabiljež je i kod povećanje bruto investicija u osnovna sredstva na 334 miliona eura.

Veći rast u Evropi imali samo Irska, Mađarska, i Srbija

Prosječan rast BDP-a u država EU u ovom kvartalu bio je 1,7 odsto. Od članica EU veći rast od crnogorskog imale su Irska i Mađarska gdje je iznosio po pet odsto, kao kandidat za članstvo Srbija sa rastom ekonomije od 4,8 odsto.

Od država na evropskom kontinentu negativni rast jedino je imao Island i to od minus 0,1 odsto. Najniže stope rasta bilu su u Italiji 0,6 odsto, Turskoj 0,9 odsto, Njemačkoj jedan odsto, Švajcarskoj 1,1 odsto, Slovačkoj, Ujedinjenom kraljevstvu i Norveškoj sa po 1,3 odsto,...

Bonus video: